Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

1. marts 2001


Britisk hær i beredskab pga. mund- og klovsygen
*Storbritanniens væbnede styrker blev onsdag sat i beredskab for at hjælpe med at dæmme op for den eskalerende mund- og klovsyge, der truer de britiske landbrugssamfund. Sygdommen viste sig i går at have bredt sig til Nordirland.
Altimens de britiske veterinærmyndigheder bekræftede fundene af fire nye tilfælde af mund- og klovsyge, hvilket bringer antallet af berørte dyrehold op på 22, ventede tyske sundhedsmyndigheder anspændt på at se, om den stærkt smitsomme sygdom har bredt sig til deres land.
De tyske myndigheder satte to landbrugsbedrifter i Nordrhein-Westphalen under karantæne efter at have fundet antistoffer til mund- og klovsyge i fem får, selv om dyrene tilsyneladende ikke har pådraget sig selve sygdommen.
Embedsfolk tror ikke, Tyskland kan slippe for sygdommen, der spredes hurtigt gennem luften.
I Storbritannien, hvor det ventes, at et forestående parlamentsvalg bliver udskudt og større sportsarrangementer allerede er blevet aflyst som følge af udbruddet, oplyser landbrugsministeriet, at de væbnede styrker har tilbudt deres assistance og er sat i beredskab.

Bush vil reducere skatter og gæld
*Den amerikanske præsident, George W. Bush, afleverede onsdag et budget på 1.960 milliarder dollar (15.870 mia. kr.), som indebærer en sænkning af skatterne, en begrænsning af de føderale udgifterne og afbetaling på gælden. Politikere fra det demokratiske oppositionsparti var dog ikke sene til at krisere forslaget.
Budgettet rummer øgede udgifter til uddannelse, forsvar, boligbyggeri og udenrigsanliggender, mens pengene til landbrug, energi og transport bliver færre.
Bush’s budget indeholder også den første antydning af hans plan om en samlet skattesænkning på 1.620 milliarder dollar (13.140 mia. kr.) i løbet af 10 år – samt af ønsket om at reducere den føderale gæld med 2.020 milliarder dollar (16.385 mia. kr.) over 10 år.

Danmark kræver EU-undtagelse
*Regeringen forventer at opnå forståelse fra de øvrige EU-lande til en undtagelse fra EU’s direktiv om beskyttelse af vandmiljøet mod forurening fra nitrater fra landbruget. Særreglen betyder, at danske landmænd kan fortsætte med at udlede omkring 35 procent mere kvælstof end deres europæiske kolleger på et areal svarende til fem procent af den samlede danske landbrugsjord.
Miljøminister Svend Auken (S) erkender i et notat, at den danske undtagelse vil føre til en stigning i udvaskningen af kvælstof i naturen, og det står i skarp modsætning til de seneste dages meldinger fra regeringspartierne og SF, der netop har erkendt behovet for nye initiativer og en Vandmiljøplan III for at begrænse nitratudledningen.
Den danske enegang har allerede medført en stribe protester fra en række organisationer. Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at undtagelsen harmonerer dårligt med vandmiljøplanen og ammoniakhandlingsplanen, som netop sigter på at reducere kvælstofudledningen, og både SID og NOAH frygter desuden, at en dansk undtagelse vil få andre EU-lande til også at søge om undtagelser til skade for vandmiljøet.

Weiss vil tjene to mia. på UMTS
*Regeringen vil kræve mindst en halv milliard for hver 3G-mobillicens – 3. generations mobiltelefoni – og regner med at sende fire licenser i udbud.
Det fremgår af et notat fra IT- og Forskningsministeriet med bistand fra ministeriets britiske rådgivere, N. M. Rothschild & Sons om den kommende UMTS-auktion
»Baseret på statens skøn over værdien af 3G forretningsmuligheden, vurderes den for indeværende at ligge omkring 500 mio. kr.,« hedder det i notatet.
Mindsteprisen vil dog først blive endeligt fastlagt tættere på auktionsdatoen, som bliver i sensommeren.

Tjetjenien finder ny massegrav
'*En europæisk udsending besøgte onsdag Tjetjenien, efter endnu en massegrav var blevet fundet i den krigshærgede region. Det oplyser det russiske nyhedsbureau Interfax.
Ifølge bureauet havde man fundet en grav med ti lig i udkanten af regionens hovedstad Grosnij. Graven blev fundet kun få dage efter, at en anden massegrav med 16 lig var blevet opdaget.
Regeringen i Moskva har forsikret udsendingen, Alvaro Gil-Robles, der er kommissær for menneskerettigheder i Strasburg, om, at de ville sætte en undersøgelse i gang, for at finde de ansvarlige for drabene.

Uganda vandt kampen mod Ebola
*Uganda erklærede tirsdag kampen mod den dødelige og gruopvækkende ebola-virus for vundet.
Det skete nøjagtig 42 dage efter, at det seneste offer for sygdommen var erklæret rask efter en massiv indsats fra de ugandiske myndigheder og det internationale samfund. Den statslige danske bistandorganisation Danida bidrog mod knap en kvart million kroner.
I Ugandas nordlige Gulu-distrikt, hvor det første offer for sygdommen blev bragt ind til Lacor-hospitalet 8. oktober i fjor, blev sejren over sygdommen fejret ved en daglang og bevægende ceremoni med deltagelse af tusinder af indbyggere

Ingen interesse for ligløns-netværk
*Bare 10 virksomheder har sagt ja tak til at deltage i et ligelønsnetværk for landets 500 største virksomheder.
Som et led i ligestillingsminister Lotte Bundsgaards (S) og arbejdsminister Ove Hygums (S) nye kampagne, der skal rette op på kvindernes lønefterslæb, har de to ministre skriftligt inviteret landets 500 største virksomheder til at indgå i et nyt netværk, ligelønsnetværket.
En måned efter, at invitationen blev sendt ud, er der imidlertid kun ti virksomheder, som har vist interesse for at komme med i netværket, skriver netportalen for kvinder SheVita. Ligestillingsminister Lotte Bundsgaard (S) er dog hverken overrasket eller skuffet over den mildest talt ringe tilslutning til ligelønsnetværket. Hun tolker virksomhedernes udeblevne svar på hendes invitation, som en naturlig tøven overfor et nyt og anderledes tiltag.
Kritik af skatteudvalg
*Det er ikke viden og flere analyser, der er behov for, men i stedet politisk vilje til at gennemføre skattelettelser. Det siger direktør i Det Danske Handelskammer, Lars Krobæk, om det udvalg af skatteeksperter, som skatteminister Frode Sørensen (S) har nedsat for at kigge nærmere på skattereformer i lyset af globaliseringen.
»De udvalgte eksperters kompetence er hævet over enhver tvivl, og de vil uden tvivl komme med brugbare input til debatten, men det er ikke nødvendigt med flere ekspertgrupper og analyser,« siger Lars Krobæk, der betegner skatteministerens initiativ som et »hovsa-udvalg« og »molboagtigt«.
Dansk Erhvervssammenslutning (DESA) kalder initiativet for en syltekrukke.
»Kommissionen skal bruges til at udsætte enhver form for handling på skatteområdet til den anden side af et kommende folketingsvalg. Kommissionen er en syltekrukke, hvor en række eksperter fremkommer med hver deres forslag, som alligevel ikke bliver gennemført,« siger formanden for DESA, Colette Brix.

Albansk mand satte ild til sin familie
*En albansk mand satte onsdag morgen ild til sin families værelse på Røde Kors-centret i Farsø, da politiet mødte op for at hente ham og hans familie for at sende dem hjem til Albanien.
Manden og hans otte-årige søn blev forbrændt af flammerne, og sammen med moderen og en tre måneder gammel baby blev de alle fire indlagt på sygehuset i Farsø, oplyser politiet i Løgstør.
Det var uklart, hvorvidt den albanske mand kun havde forsøgt at sætte ild til sig selv eller til familiens cirka 12 kvadratmeter store værelse. Fast stod det dog, at manden havde brugt en eller anden form for brandbar væske til at få liv i flammerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her