Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

24. marts 2001


22.000 på flugt i Makedonien
*Flere end 22.000 makedonere har i løbet af den seneste uge forladt deres hjem på grund af urolighederne i og omkring byen Tetovo. Det skriver FN’s flygtningehøjkommissariat i en rapport.
De 22.000 er flygtet fra området af frygt for sammenstødene mellem makedonske sikkerhedsstyrker og medlemmer af den etniske albanske oprørsgruppe UCK.
Antallet af makedonere, som har forladt deres hjem i kampområdet omkring Tetovo, er fordoblet siden tirsdag. Det samme gælder antallet af makedonere, som har forladt landet. Artikel forsiden

Rusland:Uro i Kosovo er NATO’s skyld
*Kosovo er blevet arnestedet for terrorisme i Balkan-regionen, og skylden er NATO’s og militæralliancens krig mod Jugoslavien i 1999. Det sagde det russiske udenrigsministerium i en erklæring i går.
Det russiske udenrigsministerium sagde, at NATO’s aktion ikke havde løst regionens mange problemer, men tværtimod forværret dem.

EU-appel til Bush: Hold klimaløfte
*Sveriges statsminister, Göran Persson, og Europa-Kommissionens formand, Romano Prodi, har fra topmødet i Stockholm sendt et brev til USA’s præsident, George W. Bush, med en stærk opfordring til at leve op til klimaaftalen fra Kyoto.
George W. Bush tog tidligere på måneden afstand fra aftalen, som USA har underskrevet, men endnu ikke ratificeret.
I samme ombæring gjorde den ny præsident det klart, at han ikke vil overholde sit valgløfte om at kræve CO2-reduktioner på de meget ineffektive amerikanske kulkraftværker. Artikel side 5
Protesterer mod nye bosættelser
nAdskillige palæstinensere blev såret, da det i går i forbindelse med protestdemonstrationer mod israelske bosættelser kom til nye kampe mellem skydende israelske soldater og stenkastende palæstinensere.
Palæstinensiske kilder sagde midt på eftermiddagen, at 17 demonstranter var såret af israelske gummikugler eller tåregas i både Gazastriben og på Vestbredden.
Tidligere på dagen blev en palæstinensisk sikkerhedsofficer dræbt af israelske skud i Gazastriben.

Formodet krigsforbryder til Haag
*En bosnisk serber, der er eftersøgt for krigsforbrydelser, blev i går anholdt i Beograd.
Ifølge FN’s krigsforbrydertribunal i Haag var serberen Milomir Stakic allerede på vej til Haag samme dag.
Stakic skal have været involveret i at planlægge, organisere og gennemføre etableringen af bosniske »lejre« heriblandt den berygtede Omarska lejr og lejren Keraterm.
Jugoslavien har været under hårdt pres for at samarbejde med krigsforbrydertribunalet og udlevere eftersøgte krigsforbrydere.

Flere voldsmænd hurtigt i fængsel
*Fire ud af fem voldsdømte bliver sat bag tremmer inden for en måned efter, at dommen er afsagt.
Det viser tal fra Kriminalforsorgen, der har set nærmere på, om voldspakkens krav om hurtig afsoning til voldsdømte bliver opfyldt.
De viser, at 82 procent af de i alt 416 danskere, der bliver fundet skyldige i vold, inden for 30 dage er i gang med at afsone deres voldsdomme.
I 1998 var det kun 55 procent, der nåede så hurtigt frem til fængslerne.
Fakultet fyrer ældste medarbejdere
nFem naturvidenskabelige medarbejdere ved Aarhus Universitet synes endeligt faldet for den aldersgrænse på 67 år, som det naturvidenskabelige fakultet har indført, mens andre dele af universitetet har en grænse på 70 år, oplyser netavisen Byen i byen efter et møde mellem faglige repræsentanter og repræsentanter for Aarhus Universitet. Jens Christian Skou fra Århus var i øvrigt 79 år, da han i 1997 fik Nobelprisen i kemi.

EU-kritik af både Japan og Danmark
*Det japanske forbud mod alt kød fra europæiske bønder er en overdreven sikkerhedsforanstaltning, som EU straks vil have japanerne til at løfte. Sådan lød meldingen i går i Bruxelles.
Men samtidig bad Kommissionen det danske fødevareministerium om at løfte det midlertidige importforbud af foder fra EU-lande ramt af mund- og klovsyge. Det er nemlig også en overdreven sikkerhedsforanstaltning. Europa-Kommissionen gjorde det klart, at den straks vil tage de nødvendige skridt for at tale de japanske myndigheder til rette.

340 mio. kroner til IT i folkeskolen
*Efter lang tids overvejelse blandt politikerne er der nu blevet klarhed over, hvordan en pulje på 340 millioner kroner til IT i folkeskolen skal fordeles. Det overordnede mål er at sikre, at IT kommer til at spille en større rolle i skolen. Det skal primært ske ved at styrke udviklingen af nyt undervisningsmateriale på skolerne og ved at styrke lærernes IT-kompetence. Desuden skal der indkøbes ældre tv-udsendelser, som skal omformes til det digitale format, ligesom alle skoler skal sikres adgang til skolernes interne net Sektornet.

6.000 tæt på at miste dagpengeret
*3.500 medlemmer af de fire A-kasser under SiD, Kvindeligt Arbejderforbund, HK og Pædagogisk Medhjælper Forbund risikerer at ryge ud af dagpengesystemet, fordi aktivering ikke fører til fast ansættelse, skrev Aktuelt i går.
»Set over en bred kam viser vores beregninger, at op til i alt 6.000 medlemmer af alle A-kasserne risikerer at miste dagpengeretten,« siger lederen af pædagogernes A-kasse, Ole Jensen.
HK's formand John Dahl mener, at de menneskelige konsekvenser, som det at miste retten til dagpenge har for den enkelte, ikke klæder en velfærdsstat.

Gidsler blev betalt ud af Bangladesh
*Der blev betalt løsepenge for de to danske og det britiske gidsel, der blev løsladt i Bangladesh i denne uge. Det siger gidslernes arbejdsgiver, international direktør i Kampsax, Søren Nysom.
»Jeg formoder, at regeringen har betalt har betalt kidnapperne en eller anden form for kompensation. Jeg ved ikke, hvor stort beløbet er,« sagde han til Ingeniørens internetudgave i går.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her