Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

23. marts 2001


Rusland: Gengæld for udvisninger
*USA udviste i går fire russiske diplomater. Det sker godt en måned efter, at FBI-agenten Robert Hanssen blev anholdt og fængslet, anklaget for at spionere for russerne. Yderligere 46 diplomater skal forlade landet i den kommende tid. Som svar udviste Rusland i aftes 50 amerikanske diplomater.
Nyhedsbureauet Interfax gengav russiske regeringskilder for at sige, at de amerikasnke udvisninger var »et ekstremt uvenligt træk«.
Det hed advarende, at det alvorligt vil belaste forholdet mellem de to lande.

Tjetjenien: Russisk kritik af USA-møde
*Den russiske regering kritiserede i går i skarpe vendinger Bush-administrationens planer om at mødes med en repræsentant fra tjetjenske oprørere og kaldte planerne for »en yderst uvenlig handling«.
Det amerikanske udenrigsministerium meddelte, at bitrædende udenrigsminister John Beyrle senere i denne uge skal have samtaler med Ilijas Akhmadov, der er udenrigsminister i den tjetjenske udbryderregering.

19 sager sendt til kulegravning
*Indenrigsminister Karen Jespersen vil ændre retningslinjerne for familiesammenføring, så udenlandske ægtefæller ikke automatisk tvinges til at rejse til hjemlandet for at søge om at være sammen med ægtefællen i Danmark.
Initiativet fra Karen Jespersen kommer, efter at CD’s Peter Duetoft atter har kritiseret Udlændingestyrelsens sagsbehandling og med en række enkeltsager vil vise, at en to år gammel aftale om et menneskeligt ansigt i sagsbehandlingen ignoreres.
Peter Duetoft har sendt i alt 19 sager til kulegravning i ministeriet.

Sydafrika har højeste aids-tal
*I Sydafrika lever flere mennesker med hiv eller aids i udbrud end i noget andet land i verden.
Det oplyste FN i går. Den triste sammenligning kommer efter at regeringen tidligere på ugen afslørede ny data, der viser at 4,7 millioner sydafrikanere, eller hver niende, lever med den dødelige sygdom.
»Før eller siden vil Kina og Indien overhale Sydafrika, men epidemien er kun lige startet i disse lande,« siger en talsmand fra FN’s aids-program UNAIDS, Richard Delate.

Kursen mod kvindehandel skærpes
*Politikerne i Folketinget er klar til at stramme loven for at gøre det sværere for kriminelle at drive hvid slavehandel med kvinder fra Asien og Østeuropa og udnytte dem som prostituerede i Danmark.
Justitsminister Frank Jensen har sat politiet i gang med at kortlægge omfanget af udnyttelsen af udenlandske kvinder til prostitution og komme med forslag til, hvordan jagten på bagmændene kan sættes i system.
Artikel forsiden

Danmark for EF-domstolen
*Danmark indbringes for EF-domstolen i en sag om vitaminberigede fødevarer. Det meddelte Europa-Kommissionen i går i Bruxelles.
Striden drejer sig om de meget restriktive danske regler, der kun tillader, at der tilsættes mineraler eller vitaminer til fødevarer med en meget god grund.
EU mener, at den danske lovgivning strider mod EU’s regler for varers frie bevægelighed på det indre marked.
Ifølge Kommissionen har medlemslandene kun ret til at forbyde berigede vitaminer, hvis de decideret er til skade for folkesundheden.

Domstol afviser østtysk leder
*Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg afviste i går en appel fra Østtysklands tidligere leder. Egon Krenz, der sidder fængslet i Tyskland, havde appelleret sin dom til den europæiske domstol, men blev altså afvist. Den 64-årige Krenz er kendt skyldig for at beordre drab på tyskere, der via Berlinmuren prøvede at flygte fra Øst- til Vestberlin. Han blev i 1997 idømt en fængselsstraf på seks og et halv år for drab på fire DDR-borgere.

Sonnergaard anker erstatningssag
*»Man skal ikke forveksle jura med retfærdighed.« Sådan begrundede Tintin-oversætteren Jørgen Sonnergaard i går sin beslutning om, at anke til Højesteret.
Sonnergaard tabte i midten af marts en sag mod forlaget Carlsen, hvor han havde krævet 500.001 kroner for sine eminente oversættelser af serien. De 24 hæfter i serien har solgt i op til 150.000 eksemplarer, men oversætteren fik blot 10 kroner pr. oversat side uden at få merbetaling, når seriens albums gang på gang blev genoptrykt i standardudgaver.

Bové fængsles efter burger-’attack’
*En appelret fastholdt i går dommen på tre måneders fængsel til den franske globaliseringsmodstander og fremtrædende ATTAC-aktivist, José Bové. Han angreb i august 1999 en McDonald’s- restaurant. Retten idømte desuden Bové en bøde på 6.000 franc, omkring 6.800 danske kroner, for i kort tid at have holdt tre tjenestemænd fanget i en administrationsbygning under en demonstration i byen Rodez i det sydlige Frankrig samme år.
Portræt side 5

Udviste ankommet til Beirut
*To palæstinensere, der igennem længere tid har været varetægtsfængslet i Danmark, mens de har ventet på at blive udvist af landet, ankom i går til Libanons hovedstad Beirut. Den ene, Daoud Zaabalawi, nåede at tilbringe mere end 12 måneder for meget bag tremmer, inden det onsdag lykkedes at sætte ham på et fly til Beirut.
»Vi sendte de to tilbage i går (onsdag, red.) ledsaget af danske politibetjente. Og vi har siden fået en fax fra vores folk dernede, at der ikke har været nogle problemer,« siger kriminalinspektør Jørgen Tagge, Rigspolitiet.

’Vandmiljøplan III uden Venstre’
*Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre er parate til om nødvendigt at sætte en Vandmiljøplan III i værk uden om partiet Venstre, straks når forliget om den nuværende Vandmiljøplan II udløber ved udgangen af 2002. Derfor skal de nødvendige forundersøgelser i gang med det samme. Christian Mejdahl fra Venstre sagde i går, at partiet ikke vil forhandle vandmiljø, før den nuværende plan er udløbet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her