Læsetid: 2 min.

Paris på vippen

Socialisterne står til mindre fremgang end ventet ved søndagens franske lokalvalg
12. marts 2001

PARIS – Første runde af det franske kommunalvalg har efterladt landet i spænding om udfaldet i flere byer, først og fremmest Paris, hvor socialisterne for første gang har sejren inden for rækkevidde.
De delvise resultater, der forelå i aftes, gav anledning til at konstatere, at den fremgang for socialisterne, som vedholdende var blevet forudsagt på grundlag meningsmålingerne, er mindre udtalt end ventet. I bedste fald kan regeringspartierne glæde sig over, at vælgerne ikke – som det oftest er tilfældet ved kommunalvalg – har straffet den siddende regering.
Den gennemgående tendens er, at de regerende borgmestre både til højre og venstre har klaret sig godt og i en lang række tilfælde er blevet genvalgt eller har udsigt til genvalg i anden runde søndag den 18. marts.
I Paris tydede de første beregninger på, at den socialistiske borgmesterkandidat Bertrand Delanoë har fået omkring 35 procent, RPR-kandidaten Philippe Séguin omkring 25 procent, den siddende borgmester Jean Tiberi 12-15 procent, og den grønne liste 9-12 procent.
Efter alt at dømme vil Seguin og Tiberi fusionere deres lister inden anden runde, ligesom socialisterne og de grønne ventes at forene deres kræfter, og spændingen om Paris hersker fortsat.
Som helhed var der ikke nogen klar strømpil i resultaterne på landsbasis, og de, der havde forudsagt en ’lyserød bølge’, er foreløbig blevet skuffede. Fra socialistisk side understregede man i aftes, at den pågældende bølge var ’mediernes opfindelse’.

Nederlag til højrefløj
Valgdeltagelsen blev opgjort til 67 procent, hvilket er tre procent mere end den rekordlave deltagelse i det foregående kommunalvalg i 1995. Der ventes en stærkere mobilisering i anden runde, som kan ændre billedet.
Blandt de mere skuffende resultater for regeringen er, at social- og arbejdsminister Elisabeth Guigou i første omgang er blevet distanceret stort af den borgerlige borgmester i Avignon. Den kommunistiske trafikminister Jean-Claude Gayssot er i en lignende situation i Bezier. Andre ministre som den socialistiske landbrugsminister Jean Glavany er blevet genvalgt i første runde. I Lille har den socialistiske sværvægter, tidligere minister Martine Aubry klaret sig mindre overbevisende end ventet med omkring 33 procent i første runde. I Lyon og Toulouse, de to vigtigste byer, der regnedes for mulige socialistiske ny-erobringer, var resultaterne i aftes uklare.
De højreekstremistiske parti Front National har mistet flere byer og kunne i aftes kun notere en klar sejr i Orange, hvor borgmesteren blev genvalgt i første runde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her