Læsetid: 2 min.

Politisk uro om a-kraft-afvikling

Både Venstre og SF kræver forklaring på eksplosion i omkostningerne til rydning efter Risøs kernekraft-udfoldelser
12. marts 2001

»Jeg er alarmeret over de tal, der nu kommer frem.« Sådan kommenterer formanden for Folketingets Forskningsudvalg, Venstres Hanne Severinsen, oplysningerne om voldsomme stigninger i udgifterne til rydning efter det statslige forskningscenter Risøs eksperimenter med atomkraft på dansk jord.
Formanden for Folketingets miljø- og planlægningsudvalg, SF’s Jørn Jespersen, er på samme linje. Til Information siger han:
»Det giver et dårligt og rodet indtryk, mildt sagt. Det ser ud til, at nogen har skubbet ubehageligheder foran sig på en ansvarsforflygtigende måde.«
I maj måned sidste år var Risøs vurdering, som forskningsminister Birte Weiss (S) videregav til Folketinget – at omkostningerne til rydning af kernekraftanlæggene var »i en størrelsesorden af 300-600 millioner kr.«
Fornyligt bekræftede Birte Weiss imidlertid over for Information, at Risø i en ny rapport vurderer rydningsomkostningerne til »at ligge i intervallet 1.080-1.180 millioner kroner.«

Det farligste ikke med
Hertil kommer udgifterne til den fremtidige opbevaring af det radioaktive affald, der har hobet sig op på Risø. I maj sidste år gengav Birte Weiss over for Folketinget Risøs oplysninger om, at en deponering vil koste 200 millioner kr. Over for Information har Risøs reaktorchef, Mogens Bagger Hansen, imidlertid oplyst, at de 200 millioner ikke dækker udgifterne til opbevaring af Risøs farligste affald: 233 kilo højradioaktivt affald, der skal opbevares sikkert i op til 500.000 år.
Både Jørn Jespersen og Hanne Severinsen forlanger, at Birte Weiss nu over for Folketinget redegør for sagen:
»Inden vi tager stilling til ministerens ansøgning om penge, skal der ganske gode forklaringer til,« siger Jørn Jespersen. Han tilføjer:
»I det videre forløb skal Risøs rolle også belyses: Hvorfor stiger omkostningerne nu uforudsigeligt, hvorfor har der ikke været styr på dem?«
Som formand for Folketingets forskningsudvalg vil Hanne Severinsen stille ministeren spørgsmål om sagsforløbet og se, om svarene giver grundlag for at kalde ministeren til samråd i udvalget.
Forskningsministeriet har over for Information oplyst, at det regner med i april måned at forelægge Folketingets finansudvalg et aktstykke om oprettelse af en ny statsvirksomhed, ’Dansk Dekommissionering’, der skal overtage Risøs opgave med at rydde de nukleare anlæg og finde opbevaring til atomaffaldet. Det indebærer blandt andet, at 39 teknikere overføres fra Risøs stab, og at der yderligere ansættes et administrativt personale på 30. Endvidere skal en bestyrelse udnævnes.

Lidt for nemt
Til den plan siger Hanne Severinsen:
»Et aktstykke er en lidt for nem måde at klare det på. Jeg vil alarmere mit partis repræsentanter i finansudvalget.«
Jørn Jespersen er også skeptisk over for ideen om oprettelsen af Dansk Dekommissionering:
»Det har jeg ikke tænkt mig at sige god for på det foreliggende grundlag.«
– Jamen det er jo allerede oprettet, ganske vist med Forskningsministeriets tidligere departementschef som eneste medarbejder, i en direktørstilling?
»Det, som de skiftende ministre har gjort, må de jo have ment at have hjemmel til, men det er de ansvarlige for,« lyder Jespersens svar.
Hanne Severinsen understreger, at hun »ikke er hysterisk bange for a-kraft, og gerne havde set Risø fortsætte atomvirksomheden nogle år endnu, også af hensyn til forskningen«. Det er de nye udgiftstal, der alarmerer hende:
»Til næste år får de samlede bevillinger til forskningen i forvejen et ordentligt gok nedad, hvis vi ikke finder nogle flere penge,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her