Læsetid: 2 min.

Ritt: Vi mangler viden om fisk

EUs fiskeripolitik er uklar og uden videnskabeligt grundlag. Det hæmmer den danske politik på området
1. marts 2001

Hvad kan de danske fiskere vente sig i fremtiden? Det var der en hel del fiskere på tilhørerpladserne i Folketinget i går, der ventede at få svar på, da fiskeriordførerne diskuterede fiskeripolitik 2001-2010. Men svaret svævede bort i luftige floskler om at sikre både fisk og fiskerierhverv.
Fiskeriets minister Ritt Bjerregaard sagde det selv, da hun indledte debatten med at slå fast at »vores rådgivningsgrundlag er ikke godt nok.«
På trods af den manglende faktuelle viden om fiskebestandens udvikling og årsagerne til nedgangen i f.eks. fiskebestanden, kunne regeringen, Venstre, Konservative, SF, CD, Enhedslisten, Kristeligt Folkeparti og løsgængeren Thorkild B. Fransgaard enes om, at målet med dansk fiskeripolitik skal være at modernisere og forny fiskerflåden og tilpasse fangstkapaciteten, så fiskeriet bliver både økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt. Partierne fremsatte i fællesskab et forslag, som skal munde ud i en konkret fiskeripolitik, der forelægges for Folketinget midt i maj.
Men intentionerne kan bremses, inden de bliver til konkrete lovforslag. »Vi er faktisk med i EU og underlagt de rammer, EU udstikker,« som Jens Kirk (V) udtrykte det.

Kvotepolitikken
EU-politikken på fiskeriområdet har hidtil været præget af en kvotepolitik, som ifølge flere af de fiskeripolitiske ordførere – bl.a. Kristen Touborg (SF) – »har spillet fallit«. Om kvotepolitikken fortsætter, ved de danske politikere ikke, før EU den 12. marts kommer med sin grønbog på fiskeriområdet, der skal danne baggrund for EU-fiskeripolitikken fra 2002.
EU har næppe forstærket det videnskabelige grundlag for sin politik betydeligt til den tid, påpegede flere af de fiskeripolitiske ordførere i går. Derfor frygter de fremtidige tiltag i stil med den såkaldte ’torskekasse’ – et totalt fiskestop i dele af Nordsøen, der blev vedtaget overnight, fordi torskebestandens udvikling var blevet fejlvurderet af ICES, Det Internatioale Havforskningsråd, hvis rapporter EU bygger kvotepolitikken på.
Lene Espersen (K) kaldte ’torskekassen’ »uretfærdig« og konsekvenserne for de danske fiskere »tragiske« og bad Socialdemokratiets ordfører, Ole Vagn Christensen om at forklare, »hvordan regeringen vil sikre, at fiskerne ikke en gang til, at fiskerne får taget deres levebrød lige ud af munden pga. politiske studehandler i EU.«
Det svarede Ole Vagn Christensen ikke klart på, og fødevareminister Ritt Bjerregaard slog over for Information fast, at hun ikke kan give den slags garantier.
Hun erkendte desuden , at det videnskabelige grundlag for det kommende forslag, vil være præget af den korte tidsfrist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her