Læsetid: 2 min.

Skærpet kurs over for aktivister

Danske myndigheder er blevet mindre tolerante over for aktivister, der begår civil ulydighed
26. marts 2001

Miljøaktivister fra Greenpeace bliver mødt med stadig mere hårdhændede metoder fra myndighedernes side. Det viser erfaringerne fra organisationens aktioner inden for de seneste par år.
»Vi er ikke skræmte endnu, men vi ser en klar optrapning fra mydighedernes side. Politiet sigter os efter hårdere paragraffer, den fysiske magtanvendelse er blevet hårdere, og politiet er begyndt at anvende tåregas. Desuden oplever vi, at firmaer i stigende grad vælger at anlægge sag mod en eller flere aktivister,« siger Mads Flarup Christensen, aktionsleder i Greenpeace-Danmark.
Senest blev militæret i januar sat ind over for 40
Greenpeace-aktivister, der forsøgte at forhindre et italiensk fragtskib med genmodificeret soya i at gå til kaj i Århus havn, som omtalt i Information i fredags. Samtidig er fire Greenpeace-aktivister tiltalt af Frederikssund Politi for at have brudt loven ved »omfattende forstyrrelse i driften af almindelige samfærdsmidler,« og risikerer op til fire års fængsel, for i 1999 at have blokeret havneindløbet ved Stålvalseværket i Frederiksværk, i protest mod at værket udleder dioxin.
»Vi er meget forundrede over optrapningen. Den sker, uden at vi har ændret på vores metoder. Vi aktionerer stadig 100 procent fredeligt. I 1992 blokerede vi havneindsejlingen til Stålvalseværket med et skib på nøjagtig samme måde som i 1999. Men dengang blev fik vi kun bødestraf,« siger Mads Flarup Christensen, der understreger at Greenpeace ikke ønsker at klynke, blot at påpege tendensen.
Greenpeace-aktivisternes advokat, Niels Forsby, mener også, at der juridisk set er sket en optrapning fra myndighedernes side.
»Tidligere blev aktivisterne sigtet for overtrædelse af politivedtægten. Nu bliver de sigtet i henhold til straffeloven, og det er noget nyt,« siger Niels Forsby.

Lovlydige danskere
Samtidig med at myndighederne griber til mere hårdhændede metoder over for aktivisterne, oplever Mads Flarup Christensen, at danskerne generelt er mindre tolerante over for den civile ulydighed end f.eks. nordmændene og andre europæere.
»Danskerne er simpelthen ikke vant til civil ulydighed. De danske organisationer praktiserer det ikke i samme grad som deres søsterorganisationer andre steder i Europa. Danskerne er nok mere forkælede og tror mere på lov og orden,« siger Mads Flarup Christensen, men har ingen bud på, hvorfor det forholder sig sådan.
Det har professor i sociologi på Ålborg Universitet Jørgen Goul Andersen til gengæld. Han har netop lavet en undersøgelse af danskernes forhold til loven, Borgerne og loven II, der efterfølger en tilsvarende undersøgelse fra 1997.
»Danskerne er genrelt meget lovlydige, og betragter det som uacceptabelt ikke at overholde lovene. Det danske folk er et meget regerligt folk, fordi vi accepterer mange reguleringer som nødvendige,« siger Jørgen Goul Andersen.
Greenpeace har ifølge Mads Flarup Christensen ingen planer om at lægge den civile ulydighed på hylden på grund af optrapningen.
»Vi fortsætter med at aktionere fredeligt, fordi vi tror på, at der er og bør være plads til civil ulydighed i Danmark. Retten til at begå civil ulydighed, når man har prøvet alt andet, er netop et af kerne-pricipperne i et demokratisk samfund,« siger Mads Flarup Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her