Læsetid: 1 min.

Spillefugle

16. marts 2001

(2. sektion)

I dette nummer af i2 sætter vi fokus på to forfattere fra to århundreder, som på mærkelig vis taler sammen. Søren Kierkegaard og Hans-Jørgen Nielsen er aktuelle på hver deres måde. Interessen for Kierkegaard har været støt stigende op gennem 90’erne, og Joakim Garfs tykke bog om SAK har skabt fornyet interesse om den poetiske krummerik. Kierkegaard var digter og filosof, hvilket man egentlig også godt kan sige om Hans-Jørgen Nielsen. Begge havde de et interessant mellemværende med identiteten. Kierkegaard lod pseudonymerne myldre ud i sine bøger, og Hans-Jørgen Nielsen lancerede begrebet attituderelativisme.

DÉN HANDLER groft sagt om, at vi lige så godt kan opgive ønsket om at have én identitet, fordi vi konstant indtager skiftende roller afhængigt af situationen. Dette rollespil må vi affinde os med i stedet for hele tiden at længes mod ’os selv’. Nielsen praktiserede attituderelativismen ved som skribent at skyde på alt nyt, der rørte sig, også den såkaldte populærkultur, fra 60’erne og til sin død i 1991. Hos Kierkegaard tjente rollespillet til at indkredse en kompleks sandhed i eksistensen, hos Nielsen handler spillet snarere om en mere fordomsfri kontakt med en verden i bevægelse, som en af hans bøger hed.

Nutidens interesse for dem begge tyder på, at dét der med identiteten altid vil være et vigtigt spørgsmål, den egne såvel som verdens.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her