Læsetid: 2 min.

Støtte til udvisningsdømt

Minister bekræfter, at der mangler personale på hospital, hvor man vil ansætte albaner, som Udlændingestyrelsen vil udvise
31. marts 2001

Et svar fra sundhedsminister Arne Rolighed kan vise sig at få stor betydning i sagen om den udvisningsdømte albanske sygehjælper Elona Spaho.
Spaho, der bringer en uddannelse som sygeplejerske og jordemoder med sig fra Albanien, blev i december ansat som aftenvagt på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling. Men Udlændingestyrelsen har afvist at give hende arbejds- og opholdstilladelse, fordi hun efter styrelsens mening »ikke er i besiddelse af en uddannelse eller færdigheder, der kan skaffes her i landet.«
Denne opfattelse er imidlertid blevet bestridt af ledelsen på hospitalet, hvor man har oplyst, at man grundet den generelle mangel på plejepersonale i sundhedssektoren har svært ved at skaffe sygehjælpere – især til den psykiatriske afdeling.
Og hospitalets forklaring støttes tilsyneladende af sundhedsministeren. I et svar til CDs Peter Duetoft, der er gået ind i sagen, skriver Arne Rolighed: »Der er efter det oplyste aktuel mangel på plejepersonale på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdelinger.«
Peter Duetoft mener, at sundhedsministerens svar bør føre til, at myndighederne ændrer deres afgørelse, så Elona Spaho får lov til at arbejde som sygehjælper på Bispebjerg Hospital.
Duetoft henviser også til, at Bispebjerg Hospital gør opmærksom på, at der kan være flere fordele ved at have Elona Spaho ansat. Således skriver ledende oversygeplejerske Vibeke Freilev:
»Vi har på psykiatrisk afdeling flere medarbejdere af anden etnisk baggrund, blandt andet fordi det kan være en fordel at have medarbejdere, der kan nogle af de sprog, som vore partienter repræsenterer.«
»Elona Spaho er fra Albanien og ville være eneste medarbejder, der kunne dette sprog, hvorfor vi ser det som en fordel at have hende ansat her, idet vi har en del patienter der kommer fra dette område i Europa.«
Duetoft siger om hospitalets brev: »Ikke blot vil Elona Spaho kunne udfylde en stilling på et område, hvor der er personalemangel. Hun vil også kunne fungere som tolk i forhold til syge patienter fra Balkan-området. Jeg forventer absolut, at Indenrigsministeriet omgør Udlændingestyrelsens beslutning.«
Indenrigsministeriet skal træffe afgørelse i sagen i løbet af næste uge. Hvis Elona Spaho får afslag, skal hun forlade Danmark senest den 6. april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her