Læsetid: 5 min.

Sucker for en god melodi

Allan Jensen ville se, hvordan det var selv at skrive musikken efter 15 år som forsanger i Gangway. I næste uge udkommer hans debutsolo-cd ’One Fine Day’
10. marts 2001

Pop
Allan Jensen, 40, og jeg kommer gående på fortovet i hver ende af Ny Vestergade. Vi har samme mål: Jensens pladeselskab Virgin, der ligger i en gård bag ejendom nr. 7. Han haster, har varm hat på, er forkølet og ænser mig ikke, for han ved ikke, at jeg er mig – hans interviewaftale. Og jeg er i tvivl, om han overhovedet er ham. Hans ansigt, men da slet ikke hans stemme, fortaber sig nemlig i et tågeslør, selv om han har været forsanger i Gangway, et af landets kendteste poporkestre, siden 1984. Allan Jensen kommer nærmere og drejer ind i gården, og jeg følger efter ham.
For tre år siden opløste det anmelderroste Gangway sig selv efter 15 år uden det helt store gennembrud. I mellemtiden er Allan Jensen blevet far og har gået og pudset på nogle demoer, som han sendte til produceren Kasper Winding, der blev begejstret. Nu foreligger resultatet, cd’en One Fine Day.
Allan Jensen taler som et vandfald, indskyder mange sætninger, synger et par gange undervejs nogle strofer fra forskellige musikstykker, laver trommebeats med munden og siger sådan noget som »nej, men det er så en længere diskussion – den kan vi godt tage. Jeg tror at...«. Og så bruger han en del anglificeringer, når han taler. Så som Long term durability.
Selv om Allan Jensen var Gangways velkendte sangstemme, var vi mange teenagere, som i mange år troede, at stemmen tilhørte Henrik Balling, for det var ham, man så i medierne hele tiden.
»Det er du ikke den første, der har været forvirret over,« siger Allan Jensen. Igen – han må have gjort det før – forklarer han rolleopdelingen i Gangway, hvor det var Balling, der skrev al tekst og musik. Bandet fik prædikatet ’ironisk’, fordi det musikalsk holdt en vis distance til musikbranchen.
»Så det var hans univers. Han skrev nogle usædvanlige tekster og nogle ikke helt almindelige melodier, og derfor var det meget naturligt ham, der svarede, når folk spurgte.«

Kunne han selv?
Nu er Jensen ude på egen hånd. Sangene er personlige, og her er ingen ironi.
»Jeg var ikke sikker på med det samme, at jeg skulle fortsætte som solist. Jeg mærkede en nysgerrighed efter, hvordan det ville være, hvis jeg skrev nogle sange, og efter, om jeg kunne. Indtil jeg begyndte at skrive til det her album har jeg vel skrevet to en halv sang i mit liv. Jeg har været ydmyg over de melodier, der er kommet ind i mit hoved, og over for det faktum, at hvis jeg ville fortælle folk, hvordan jeg gik og havde det, så ville jeg gøre det på en ordentlig måde.«
»Ironi og distance har det med at forvirre folk, og det er jeg ikke interesseret i at gøre. Og så har jeg heller ikke som debuterende sangskriver nogen lyst til at distancere mig. Jeg brænder sgu for det her.«
– Du er næsten på alder med Prince og Michael Jackson. Hvad har du selv lyttet til af musik?
»Min første plastic sticker nogen sinde, som jeg havde siddende på min arkitektlampe, da jeg var dreng, var med Jackson Five. Jeg har siddet som dreng og set de der Burt Bacharach-shows og Herp Albert & The Tijuana Brass – meget melodiske ting som i 80’erne og 90’erne er blevet trendy. Og den slags musik bliver så omfattet af en ironi og en ’hahaha, vi ved godt, det her i virkeligheden ikke er særlig fedt, men nu er det moderne, så derfor er det fedt, og vi vil i hvert fald gerne være med på noderne’. Fordi lige pludselig lader alle til at synes, at Tony Bennett er genial og altid har været det, og sådan er det jo ikke. Dér har jeg så en anden indgangsvinkel. Jeg har haft en svaghed for Bacharachs melodier, og den har varet ved. Jeg er en
sucker for en god melodi. Men den plade jeg hører mest i øjeblikket er Daft Punks Discovery«. (Anmeldes side 6, red.).

Hårde tider
Forleden udtalte Allan Jensen i en anden avis, at det var en spændende tid med Gangway, »både når det gik fremad, og når vi var nødt til at brænde møblerne i øvelokalet for at holde varmen.« Stod det virkelig så slemt til?
»Nej, det var ikke nogen daglig foreteelse. Vi rendte ikke rundt i containere og ledte efter brænde. Men vi sad på et tidspunkt i et øvelokale og frøs ad helvede til. Dér var vi nødt til at smadre nogle stole og komme dem i kakkelovnen. Så vi gik jo ikke sultne i seng. Det handlede bare om, at der ikke var centralvarme i øvelokalet.«
Med sine nye iørefaldende popsange vil Allan Jensen gerne gøre det, som ikke lykkedes for Gangway: At slå rigtig stort igennem. Men hvorfor er det så svært for danskere at komme ud over grænserne?
»Gangway gjorde det lidt i 80’erne. Hende der lavede sangen »Saturday Night« – det var ikke Twiggy, hun hed, det var heller ikke Ziggy, det var i hvert fald ikke Iggy (det var Whigfield, red.). Nå, men hun gjorde det først (solgte mange plader i udlandet, red.), og det var der forfærdelig mange, som havde ondt af. Siden har der så været nogen med et navn der minder ret meget om ABBA (Aqua, red.), der har tænkt sig om og gjort et enormt stykke arbejde. Der er ikke noget, som sker af sig selv, man kommer ikke sovende til noget som helst til noget som helst i denne her branche. Og man holder ikke, hvis ikke man har substans.«
– I dit pladeselskabs pressemeddelelse beskrives ’One Fine Day’ som »en kvalitetspopplade med sange, der slikker om øret med lækre vokalarrangementer«...
»Hahaha. Og det er helt objektivt vurderet. Nej, der er dele af min forfængelighed, som ikke har nogen grund til at være uenig med den, som har skrevet det. Bestemt. Jeg tror, at hvis man er til melodier, så vil ens liv blive bedre, i hvert fald i den tid det tager at høre pladen. Og det tror jeg 100 procent på. Det kan godt være, at man ikke får det nemmere videre frem i tiden. Men så må man bare høre den en helt masse... Men undskyld, hvad var spørgsmålet i relation til det (typisk mig ikke at vente på, hvad du spørger om)?«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu