Læsetid: 1 min.

Sultkatastrofe truer i Afghanistan

Nødhjælpsorganisationer frygter hungerkatastrofe i Afghanistan, hvor fire millioner mennesker allerede er helt afhængige af nødhjælp
27. marts 2001

Efter tre års tørke er Afghanistan på vej ud i en frygtelig hungerkatastrofe. Fire millioner mennesker er allerede helt afhængige af nødhjælp, og hjælpeorganisationerne frygter, at tallet vil eksplodere, hvis tørken fortsætter.
Og det tyder alt på, at den gør.
Både den sædvanlige vintersne og forårsregn er udeblevet i størstedelen af landet, og det lover alt andet end godt for den afghanske befolkning, der i forvejen hører til verdens allerfattigste.
»Situationen er allerede katastrofal mange steder i Afghanistan, og intet tyder på, at tørken er overstået,« siger lederen af den danske organisation for afghanske flygtninge, DACAAR, Thomas Thomsen.
»Grundvandet stiger ikke, som det plejer om foråret. Tværtimod løber brøndene over hele landet tør med foruroligende hast. Alene i Kabul er 80 procent af brøndene tomme,« fortæller han fra DACAAR’s hovedkvarter i Peshawar, Pakistan.
FN’s fødevareorganisation WFP har netop bedt det internationale samfund bidrage med i alt 625 millioner danske kroner til at hjælpe 3,8 millioner afghanere gennem den kommende tid.
Men allerede nu forudser organisationens leder i Afghanistan, Girard Van Dijk, at behovet for nødhjælp vil blive endnu større: »Millioner af mennesker risikerer at sulte ihjel, og allerede nu kan vi se, at juli-høsten også vil slå fejl,« siger han. Girard Van Dijk forudser derfor nye appeller om international hjælp allerede i april måned.
Omkring 85 procent af Afghanistans 26 millioner store befolkning er lever udelukkende af landbrug. Og det er netop på landet, at fødevaresituationen er værst, fortæller Thomas Thomsen.
»Vi prøver at få folk til at blive i deres landsbyer, men hvis der intet vand er, så er det jo umuligt. Folk har generalt meget lidt at gøre godt med, også selv om forårsregnen mon forventning skulle komme. De fleste bønder har solgt deres redskaber eller spist både husdyr og såsæd for at overleve vinteren,« siger han. »For mange afghanere er tørken den sidste dråbe ovenpå 21 års krig. De har ingenting tilbage.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her