Læsetid: 7 min.

Den tæmmede vildmand

Anders Fogh Rasmussen har lært af den tidligere borgerlige regerings fejltagelser, siger han. De store spring duer ikke
15. marts 2001

Erfaringen
Eneste tilståelse af svaghed falder, inden samtalen rigtigt er kommet i gang:
»Chokolade? Nej, tag selv. Ikke til mig. Det går ikke. Selv om jeg elsker søde sager, så det er farligt at have dem stående omkring mig.«
Anders Fogh Rasmussen, Venstres formand og statsministerkandidat, har kontrol – også over vægten. Han nøjes med at nippe til en klase grønne druer.
Information lægger hårdt ud:
– Hvad har du lært af den tidligere borgerlige regerings fejltagelser?
Anders Fogh Rasmussen parerer med en latter. Hans tænder lyser kridhvidt:
»Det var da et sært negativt sted at starte...«
Så drejer han den:
»Først og fremmest har jeg da lært af dens successer – hvis jeg da lige må have lov at starte positivt...«
Og jo, det må han da.
»Det, jeg stadig synes står stærkest i forbindelse med de borgerlige regeringer i 80’erne, er successen på det økonomiske omåde. Mest markant, at mange, mange års underskud på betalingsbalancen blev vendt til overskud.«
I det upersonlige kæmpekontor med lyse designermøbler er Fogh passende
iklædt velsiddende blå skjorte, der matcher hans selvlysende øjne.

Lod vente på sig
»I udenrigspolitikken lod successen vente på sig til slutningen af perioden, hvor den lunkne danske tilpasningspolitik afløstes af udenrigspolitisk aktivisme – som jo har sat sig et varigt spor i dansk udenrigspolitik.«
– Og er stort set overtaget af den nuværende regering?
»Jae, jo – det må man jo sige. I det store og heleÇ« medgiver Anders Fogh ubegejstret og genvinder sin fremdrift:
»Og så, som det tredje element vil jeg nævne, at det var i 80’erne, da den borgerlige regering kom til, at man begyndte for alvor at tale om reformer i den offentlige sektor. Og ord og begreber, som tidligere havde været fyord, blev pludselig almindelige.«
Han sammenfatter fermt:
»Man kunne pakke det ind under en samlet overskrift, som man kunne kalde en holdningsændring, som har sat sig et varigt spor.«
– Hos socialdemokraterne?
Den hyler ham ud.
»Hvabehar? Altså...«
Han brister i latter. »Jae, jeg vil egentlig gerne gøre det meget bredt: I samfundet.«
– Tilbage til fejltagelserne? insisterer Information.
Fogh kigger op i loftet og gør sig ekstra omhu med sit ordvalg:
»Der er et par punkter, hvor vi ikke nåede langt nok. Vi ikke fik stoppet den offentlige gældsætning. Det lykkedes heller ikke at stoppe den stadige stigning i skatterne...«

En markant minister
Fogh gør en kunstpause, inden han fortsætter:
»Bortset fra en markant periode fra 1987-92, hvor landet havde en liberal skatteminister.«
Fogh ler selv over denne diskrete henvisning til hans egen indsats.
»Man vil faktisk kunne se på kurver og tal, at lige præcis i dén periode faldt skattetrykket.«
– Det er vel ikke skatteministerens bedrift, at skattetrykket falder? Det skyldes vel de samlede udgiftsministres indsats?
»Det er fuldstændig korrekt. Jeg nævner det som et kuriosum, at der var et sammenfald.«
Score pointet vil Fogh nu alligevel, for han fortsætter:
»Men det var heller ikke bare tilfældigt. Der blev altså forfulgt en konsekvent, liberal linie i skattepolitikken i den periode – og der skete faktisk en lettelse af erhvervsbeskatningen, grænsehandelsafgifter blev sænket osv. Det kan enhver slå op at se...«
– Ambi’en, det var også i din skatteministertid?
Påmindelsen vækker ikke glæde:
»Jae, den overtog jeg. Det var ikke min opfindelse, men det faldt i min lod at administrere den, og da den så faldt for EF-domstolen, måtte vi afskaffe den og så kompensere ved at øge momsen. Det var frem og tilbage, lige langt, altså – det var ikke noget, der øgede skattetrykket...«
– Men...
»Men det ændrer jo ikke noget ved, at hvis vi ser på den borgerlige regeringsperiode som helhed så lykkedes det ikke at stoppe stigningen i skatterne. Tværtimod skete der en kraftig stigning i første halvdel af perioden – altså fra 1982 til 86.«
Og når nu Fogh alligevel er i gang med indrømmelserne:
»Endelig – så kom vi ikke så langt med regelforenkling og afbureaukratisering, som vi gerne ville.«

Urealistiske løfter
– Og hvad har du lært af alle de fejltagelser?
»Det er en af grundene til, at jeg har erklæret et skattestop. Jeg husker tilbage på 80’erne, og hvor vanskeligt det var at styre udviklingen i beskatningen. Når jeg kigger fremad og ser de udfordringer, vi er stillet overfor, fordi der bliver flere ældre i forhold til antallet af erhvervsaktive, så er urealistisk at gå ud og love milliardstore skattelettelser.«
Og så alligevel, måske et lille ikke-løfte:
»Skulle vi så på et tidspunkt kunne finde økonomisk mulighed for oven i købet at sænke nogle skatter og afgifter, høster vi sikkert ikke utak for det,« siger Fogh og får det til at lyde som en mulighed.
– Jeres ’regelforenkling’? Miljøordfører Hans Chr. Schmidt har stillet forslag om, at især natur-, landskabs- og miljølovgivningen skal holde for?
Fogh rynker de mørke bryn:
»Holde for? Det er en meget negativ fremstilling. Vi lader administrationen af det altsammen omgærde af mere sund fornuft. Det bliver de mennesker, som har skoen på, der i højere grad kommer til at påvirke det.«
– At overlade beskyttelsesopgaverne til kommunerne betyder erfaringsmæssigt en langt svagere beskyttelse?
»Vi siger: Beslutningerne bør i et sund folkestyre træffes så tæt på borgerne som muligt,« programerklærer partiformanden.

Lemfældighed
– Men betyder det ikke en mere lemfældig natur- og miljøadministration?
»Det er jeg ikke enig i. Lad os tage noget af det, Informations leder har harcelleret over: at udlægge landzone-kompetencen til kommunerne. Det er jo ikke sådan, at de bare kan skalte og valte, som de vil. Der gælder jo stadigvæk en overordnet planlægning, som de skal holde sig indenfor. Men detailstyringen bliver lagt i det lokalsamfund, hvor man bedst kender forholdene.«
– Jamen...
»Det ændrer jo ikke på, Venstres overordnede holdning til miljø og planlægning – nemlig at vi sætter pris på en overordnet planlægning, der sikrere, at vi ikke plastrer hele landet til med betonklodser, for eksempel. Vi er ikke tilhængere af, at man skal kunne bygge hoteller og andet ud i standkanten. Vi går jo ind for, at der skal være en beskyttelse af strandlinjen, som gør, at Danmark er et enestående naturland at komme til som turist.«
– Men I foreslår, at kommunerne skal overtage strandbeskyttelsen, der i dag ligger under fredningsnævnene?
»Det ændrer ikke på, at vi fortsat skal have en beskyttelse.«
– Den beskyttelse, kommunerne giver?
»Ja, men hvorfor skulle de ikke lige så godt kunne gøre det? Altså, det ændrer ikke på, at der ikke fortsat skal være den beskyttelse. De skal selvfølgelig rette sig efter de overordnede regler – det siger sig selv,« siger Fogh og ser ud, som om der ikke er så meget mere at sige om den sag.

Forvandlet ideolog
– Du kritiseres for at have forvandlet dig fra en glødende ideololog til en pragmatiker, der har glemt idedebatten?
»Jeg lærte meget af Schlüters måde at håndtere det borgerlige samarbejde på. Man er nødt til i det danske parlamentariske system at indstille sig på, at en statsminister skal være pragmatisk. Ellers kan man ikke løse den opgave – så enkelt er det.«
Information finder tiden inde til at fægte med Foghs forkætrede 1993-bog Fra socialstat til minimalstat.
– Så du har altså fraskrevet dig alle de synspunkter, du giver udtryk for heri?
»Nraejj.« Anders Fogh lader sig ikke kyse ved gensynet med sit ungdomsværk:
»For at et regeringsprojekt fortsat kan være livskraftigt, og man kan holde dampen oppe i mange år, er man nødt til hele tiden at tilføre regeringsarbejdet nye impulser. Det var det, jeg sigtede til i min bog – at den borgerlige regering brændte ud, fordi den blev så optaget af den daglige forvaltning, at den glemte at få fyldt på tanken. Og det er nøjagtig det samme, der er sket for den nuværende regering – oven i købet endnu tidligere.«

Statschefens pligt
Anders Fogh gør op:
»Foruden at en statsminister har pligt til at være pragmatiker for at kunne formidle og holde sammen på et bredt samarbejde, så er det også en statsministers opgave at sikre, at der i regeringen bliver fyldt på tanken indimellem...«
– Kommer en tiger i tanken?
»Ja, det er måske så voldsomt igen – men i hvert tilfælde, at der også sker noget intern politisk ideudvikling, så man ikke brænder ud.«
– Du har kritiseret Poul Schlüter for at sige, at ’ideologier er noget bras’?
»Schlüter mente ikke, at man ikke skulle have holdninger og ideologier i politik – men han blev i den grad identificeret med den udtalelse. For mig er ideologi ikke noget bras – men hvis man påtager sig opgaven som landets statsminister, skal man være klar over, at så sidder man ikke som filosof i et elfenbenstårn og tænker højtflyvende tanker. Så har man fået til opgave at skabe et flertal, at holde sammen på et flertal og lave et dygtigt politisk håndværk – og det skal man være pragmatiker for at kunne.«
– Er du så det?
»Ja, det er jeg også! Jeg var i sin tid – det skal jeg ikke lægge skjul på – tilhænger af de store spring. Altså de store planer. Og jeg var jo med, da Schlüter lancerede ’danmarkshistoriens største plan!’ Siden så kom der jo en lidt mindre plan. Og intet af det lykkedes. Intet af det lykkedes! Det har jeg lært utrolig meget af. Jeg har indset, at den rigtige strategi er de små skridts vej.«
Bekender statsministerkandidat Anders Fogh Rasmussen og ender alligevel med at tage sig et stykke chokolade.

Blå bog
Anders Fogh Rasmussen
*Født 1953. Barn af gårdejere.
*Cand. oecon. 1978.
*Valgt til Folketinget 25 år gammel.
*Som 32-årig Venstres næstformand;
*som 34-årig skatteminister – en post, han måtte forlade efter sagen om ’den
kreative bogføring’ i ministeriet.
*fløste Uffe Ellemann som Venstre-formand i 1998 og indledte forvandlingen fra liberalistisk ungløve til midtsøgende trygheds-favner.
*Dagens tema-side afslutter interview-serien Wa wil Wenstre? som kan findes på tema.information.dk/venstre

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu