Læsetid: 2 min.

Talibanerne ødelægger alle statuer

Ødelæggelse af kulturelle fortidsminder kan være tegn på, at en aftale om udlevering af Bin Laden er på vej, mener forsker
3. marts 2001

Buddha-figurer er uislamiske og kan i værste fald føre til idol- eller afgudsdyrkelse, mener Talibans leder Mullah Mohammed Omar.
Med den begrundelse beordrede han tidligere på ugen alle pre-islamiske mindesmærker i Afghanistan destrueret, hvorefter Taliban-militsen torsdag påbegyndte en systematisk ødelæggelse af landets kulturarv.
Blandt de ødelagte mindesmærker er to gigantiske Buddha-figurer i den centrale Bamiyan-provins nord for Kabul. Den ene figur på 53 meter formodes at være verdens højeste Buddha. Ikke mindst derfor har FN’s kulturelle organisation, UNESCO gentagne gange appelleret til, at ødelæggelserne standses. Men uden held.

Tegn på aftale
»Ødelæggelserne er et signal til den islamiske omverden om, at Taliban ikke viger fra sit ultraislamiske ståsted,« vurderer Jørgen Bæk Simonsen fra Carsten Niebuhr Instituttet på Københavns Universitet.
Han tolker ødelæggelser af Buddha-figurerne som et indirekte signal om, at forhandlingerne om udlevering af den saudiske rigmand og formodede terrorleder Osama Bin Laden er langt fremme. Gennem de sidste måneder har der været flere sonderinger mellem Taliban og repræsentanter fra det internationale samfund om udlevering af Bin Laden.
»Hvis de indgår en aftale, kommer talibanerne til at fremstå som om, de accepterer det globale samfunds dominans under ledelse af USA. Markeringen er derfor vigtig for at forebygge den kritik, der naturligt vil følge fra radikale islamiske grupperinger i verden,« fortsætter Jørgen Bæk Simonsen.
I den Svenske Afghanistan Komite stiller forbundssekretær Peter Hjukström sig dog noget tvivlende over for Jørgen Bæk Simonsens teori.
Han ser tværtimod talibanernes ødelæggelser af Buddha-figurer som en følge af, at de ekstremistiske dele af Taliban-bevægelsen gennem de seneste måneder har fået tiltagende indflydelse: »De ekstreme grupper i Taliban står stærkere end nogensinde tidligere,« siger han.

Truet fra flere sider
Det er ikke første gang, Taliban har truet med at ødelægge landets historiske Buddha-statuer. Truslerne blev fremsat første gang i 1994, og siden gentaget, da talibanerne i sommeren 1998 rykkede ind i Bamiyan-dalen. Dengang udtalte en af Taliban-militsens øverstbefalende, at han ville sprænge Buddha-statuerne i luften, når han indtog Bamiyan by.
Også dengang spredtes truslen hastigt langt ud over Afghanistans grænser, og der blev slået alarm i FN såvel som i buddistiske dele af verden. Talibans ledelse forsikrede dog det internationale samfund om, at der ikke ville ske skade på statuerne. Da militsen noget tid efter igen blev tvunget tilbage fra området, drev den konkrete fare over for en stund.
Siden har Taliban igen fået kontrollen over området. Så sent som i august måned sidste år udtalte Mohammad Omar imidlertid, at de to Buddhaer ville blive bevaret.
Men de historiske mindesmærker har ikke kun været truet af tanks og raket-angreb, som det er tilfældet nu. Klippehulerne ved foden af den største af Buddha-figurene beboes af flygtninge fra de krigshærgede omkringliggende provinser, hvilket gennem adskillige år har bekymret udenlandske arkæologer. Hulerne er desuden blevet anvendt til oplagring af korn og sprængstoffer for de kæmpende militser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her