Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

30. marts 2001

(2. sektion)

www.sfsite.com
*Det er meget begrænset hvad danske forfattere i tidens løb har haft af litterære ambitioner på science fiction genrens vegne – og hvis de endelig har haft det, har læsere og anmeldere sjældent været indstillet på det. I det hele taget vil danskerne tilsyneladende meget hellere læse semirealistiske krimier end at begive sig ud på drømmerejser, gad vide hvorfor? Jeg skal ikke give mig ud for at være ekspert, men stedet at starte, hvis man vil udforske den umådeligt alsidige (både i stil og kvalitet) genre må vel være SFsite, der rummer talrige forfattersider, anmeldelser, interviews, links og lister over både klassikere og kommende udgivelser. ML

www.ctheory.com
*Et eller andet sted mellem x-files og Jean Baudrillard render en række amerikanske forfattere og fantaster rundt og drømmer bag deres mørke solbriller om sammensværgelser, immaterielle semiotiske rum, postmoderne teoridannelser og dromologi. Nogle af dem er vanvittigt intellektuelle og de har fået et samlingssted i guruen Arthur Krokers webtidsskrift CTHEORY. Man kan bl.a. læse interviews med Paul Virillio (om krigen i Kosovo, hvis der altså var sådan en) og med Bruce Sterling, tekster af Kathy Acker og nekrologer over samme. Det er ikke noget tilfælde, at amerikanerne har et helt lille arsenal af ord over sære utilpassede folk, nerd, geek, dork, kook, hvoraf vi blot har behøvet at importere nørd. ML

www.dhalgren.com
*Dhalgren af Samuel Delany er en af den slags romaner, der aldrig har en chance for at blive oversat til dansk, fordi den dels præsenterer sig som science fiction (af en slags) dels er 800 ujævne sider lang og dels bare er dybt underlig. Det har ikke forhindret den i at blive en kultklassiker og nu få et website opkaldt efter sig. Det er såmænd ikke fordi sitet har så forfærdelig meget med romanen at gøre – den er bare en af de bøger forfatteren og engelsklæreren Steven Shaviro synes er enormt fede. Burroughs, Pynchon og Acker er andre navne på listen, som er så udsøgt at man får lyst til straks at kaste sig over de navne, man ikke kender. ML

www.starshards.org
*Til gengæld er denne side med det fine navn, der diskret hentyder til romanen med titlen Stars in my pockets like grains of sand, udelukkende tilegnet Delany. Foreløbig er der ikke så meget mere end en udførlig bibliografi, et par artikler og nogle løfter om derrida-inspirerede læsninger af sværd-og-trolddom fantasierne fra landet Nevèrÿon, som efter sigende under overfladen skulle tackle problemer som multikulturalisme, kønsroller, seksualitet og sprogets utilstrækkelighed. Ja, ja da. Med forfatteren til Dhalgren er der intet, der er umuligt. Vi får se.
ML

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her