Læsetid: 1 min.

web.hvad.hvor

23. marts 2001

(2. sektion)

Den digitale bro
I Storbritannien kender de vist ikke ATTAC. Det, der nu i mere end 20 lande betegnes som en ’politisk vækkelse’ omkring tidens globale spørgsmål, er gået britternes næser totalt forbi. Hvorfor? Formentlig fordi de selv har en hel del, der ligner og tjener samme formål.
Tag f.eks. OneWorld, besøgbar på net-adressen www.oneworld.org.
I forhold til ATTAC er OneWorld en ’gammel’ organisation, stiftet tilbage i 1995 af en lille britisk velgørenhedsorganisation kaldet OneWorld Broadcasting Unit, der primært lavede radio om den store verdens konflikter.
Med Internettet begynde det hele at vokse så hurtigt, at organisationens skabere i 1999 fandt det nødvendigt at forvandle sig til et egentligt globalt netværk. Man etablerede OneWorld International, bestående af centre, som alle bidrager til OneWorlds internet-baserede informationsarbejde og aktivisme. I dag er der OneWorld centre i England, USA, Spanien, Indien, Costa Rica, Italien, Finland, Holland, Østrig og Zambia. Alle non-profit-organisationer med sæde i netværkes fælles styrelse.
Og hvad laver de så? ’Networking’, som det hedder.
»OneWorld er viet til i et samarbejde med andre at udvikle en vision for en verden, hvor ressourcer deles retfærdigt og bæredygtigt, hvor menneskerettigheder næres og beskyttes, og hvor demokratiske beslutningsstrukturer gør det muligt for mennesker at forme deres egen tilværelse,« hedder det.
I praksis betyder det en effektiv nyhedstjeneste, oneworld.net, der på fem sprog rapporterer om nord-syd-konflikter, globale problemstillinger, miljøsager m.m. 39 medicinselskabers aktuelle retssag mod Sydafrika kan f.eks. følges her. Dertil links til en lang række organisationer, bevægelser og kampagner mod globaliseringens negative sider. F.eks. en særlig hjemmeside, der med et kritisk blik følger Verdensbankens og den internationale valutafond IMF’s aktiviteter.
OneWorld har desuden en Internet-baseret tænketank og en non-profit-forretningsafdeling, der sælger billig hjemmeside-design, database-konstruktion og Internet-rådgivning til græsrødder og NGO’er.
Mange er med god grund foruroliget over ’den digitale kløft’. OneWorld forsøger at bygge den digitale bro, skriver Anuradha Vittachi, diretør for One World International Foundation.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu