Læsetid: 3 min.

Wien sagde nej til anti-semitisme

Socialdemokratiet genvandt det absolutte flertal i byens parlament ved valget Wien. Den store taber blev Frihedspartiet på trods af Jörg Haiders redningsforsøg
27. marts 2001

»Det blev ikke det rød-grønne valg, vi havde frygtet. Det blev i stedet rødt-rødt,« siger den store taber ved valget i Wien, Frihedspartiets formand i byen, Hilmar Kabas, til Information.
Han er af den overbevisning, at Frihedspartiet ved endnu et lokalvalg har betalt prisen for den borgerlige regerings rigtige, men upopulære sanering af statens finanser. Og han peger på, at det en overgang så ud til, at partiet ville gå endnu mere tilbage, men at det så blev reddet ved, at landshøvdingen i Kärnten, Jörg Haider, dukkede op og igen mobiliserede en del af de vælgere, som partiet ved sidste valg havde erobret fra socialdemokratiet.
Det er dog kun den ene side af sandheden. Jörg Haider formåede nemlig samtidig at skræmme endnu flere vælgere, så de sluttede op om det parti, som både tog klart afstand fra hans antisemitiske udtalelser, og samtidig stod som symbolet på en anden politik, nemlig netop den politik, som er blevet ført fra Wien siden Anden Verdenskrig. Derfor blev fremgangen for De Grønne nok betydelig, men dog mindre end ventet. Og derfor blev fremgangen for socialdemokratiet så overvældende, at selv partiets populære overborgmester, Michael Häupl, var synligt forbløffet.

Rød storsejr
Socialdemokraterne tilbageerobrede atter det absolutte flertal i byens og dermed også forbundslandet parlament.
Dermed overflødiggjordes spekulationerne om, hvem Häupl vil vælge som sin koalitionspartner: De Grønne eller den hidtidige partner, Folkepartiet. Socialdemokratiet kan nu regere alene, og såfremt et andet parti vil med i Wiens lokalregering, må det ske på socialdemokraternes betingelser.
Maria Vassilikov fra De Grønne peger imidlertid på, at hendes parti også i opposition kan være med til at præge det politiske liv i Wien. Det var valget også et bevis på. Hun understreger, at vælgerne i Wien ved at sige nej til Frihedspartiets antisemitisme og fremmedhad,også sagde ja til Wien som en verdensåben by.
Det har for socialdemokraterne den konsekvens, at de ikke kommer uden om også fremover at åbne byens bolig-komplekser for udlændinge, som de så småt begyndte at gøre det midt under valgkampen. Og hertil kommer også, at de må stå ved deres løfte om at give kommunal valgret til den kvarte million udlændinge, der bor i byen.
Netop disse to punkter fremhævede også to førende socialdemokrater over for Information, nemlig partiets landsformand Alfred Gusenbauer og formanden for de østrigske fagforeninger, Fritz Versetznik.

Tilbage til en social linje
Gusenbauer har som landsformand for partiet bragt det tilbage på den klare sociale linje, som det var ved at glemme i årene under de to nålestribede managertyper som forbundskansler og partiformænd, Franz Vranitzky og Viktor Klima.
Gusenbauer er personligt blevet klart styrket ved valgsejren i Wien, som han betegnede som et klart tegn fra vælgerne imod den aso-ciale politik, som den borgerlige regering fører på landsplan, og på den anden side som et ja til en fremtid for Wien som Mellemeuropas metropol i kraft af en fremtidsorienteret, tolerant, antisemitisk, socialpolitik.
For Folkepartiet blev valget en skuffelse. Det lagde partiets viceborgmester, Bernhard Görg, ikke skjul på.
Görg, som hele tiden har været modstander af, at hans parti på landsplan gik i samarbejde med Frihedspartiet, ser det som grunden til, at partiets fremgang i Wien blev så beskeden. Men han peger dog med tilfredshed på, at det gik Frihedspartiet så meget dårligere.
Måske bliver Folkepartiets beskedne fremgang netop årsagen til, at det ikke kommer til alvorlige samarbejdsvanskeligheder i den østrigske regering efter dette forbundsvalg. Jörg Haider kan ikke beskylde regeringspartneren for at hugge stemmerne fra Frihedspartiet. Socialdemokratiets formand, Alfred Gusenbauer, er dog overbevist om, at også regeringen Schüssel-RiessPasser er blevet alvorligt svækket af valgresultatet i Wien, og at regeringen vil blive nødt til at tage større sociale hensyn fremover.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her