Læsetid: 3 min.

Aktuelts medarbejdere vil lave weekendavis

Medarbejderne på Aktuelt vil forsøge at stable en ny ugeavis på benene. En række investorer har dog allerede afvist ideen
7. april 2001

Fremtid
LO’s kompromisløse fremfærd over for Aktuelt har ikke taget modet fra alle medarbejdere. En lille arbejdsgruppe vil i de kommende dage undersøge mulighederne for at stable en ny weekendavis på benene, som skal henvende sig til veluddannede mennesker, der politisk ligger lidt til venstre for midten. Kredsen består i af godt en snes medarbejdere, her i blandt chefredaktør Anders Jerichow. Kerneområderne for den nye ugeavis skal ifølge planerne være de samme som Aktuelt hidtil har profileret sig på: miljø, uddannelse, forbrug, fødevarer, politik og arbejdsliv.
Foreløbig er der nedsat to forskellige arbejdsgrupper, der arbejder med henholdsvis koncept og økonomi. De erkender dog, at det kan blive svært at hente de omkring 50 mio. kr., som arbejdsgruppen kalkulerer med er nødvendig for at etablere en ny uge-avis:
»Vi kan næppe regne med at få flere penge fra LO, når de har valgt helt at nedlægge Aktuelt. Men da vi ønsker at blive en helt uafhængig avis, vil vi forsøge at hente pengene hjem fra private investorer ude i byen,« siger initiativtager og udlandsredaktør, Claus Christoffersen, til Information.

Skrøbelig økonomi
Avisens ledelse har i flere år undersøgt mulighederne for at omdanne dagbladet til en ugeavis. Ideen har således været diskuteret hver gang, avisen er blevet forsøgt relanceret i de senere år.
Problemet er, at en avis, der kun udkommer én dag om ugen i stedet for seks, er nødt til enten at have et oplag, der er seks gange så stort, eller en pris, der er seks gange så høj. Ingen af delene synes realistisk på det aktuelle medie-marked.
Alternativet er derfor, at avisens medarbejder-stab skal skæres drastisk ned. Og dermed er opstår der en overhængende risiko for, at avisens kvalitet falder tilsvarende – og dermed mister dét perspektiv og dybde, som er nødvendigt, hvis folk skal kunne nøjes med en uge-avis.
I den senere tid har Aktuelts ledelse forhandlet med såvel Politiken som den norske mediekoncern Schibsted om at indgå en strategisk alliance om at udgive en konkurrent til Berlingskes Weekend-avisen. Begge parter har dog vent tommelfingrene nedad. Så sent som i mandags meldte Politiken definitiv fra.
Ikke desto mindre forsøger Claus Christoffersen at bevare troen på projektets levedygtighed: »Min optimisme er ganske stor. Vi har fået rigtig mange henvendelser fra læsere, der håber på, at vi kan videreføre Aktuelt på den ene eller anden måde. Vi er i gang med at udvikle et nyt koncept, som vi tror kan være interessant for en læserskare på lidt over ca. 30.000 abonnenter,« siger han.

Udenlandsk investor
Den uafhængige ugeavis skal hvile i sig selv økonomisk. Analyser, som chefredaktion på Aktuelt har udarbejdet i de seneste måneder, tyder på, at en weekendavis rent faktisk kan løbe rundt økonomisk.
Initiativtagerne vil derfor i de kommende uger kontakte forskellige medievirksomheder, organisationer og fonde for at skaffe penge til projektet.
Flere kilder i den danske medie-branche vurderer dog over for Information, at det vil blive mere end almindeligt svært for medarbejderne at få investorer til at skyde det påkrævede millionbeløb i den nye weekendavis. Det nævnes dog samtidig, at den svenske koncern, Modern Times Group, som bl.a. står bag TV3, i længere tid har været på udkig efter at få en fod ind på det danske avis-marked. Med salget af Det Berlingske Officin til norske Orkla kunne en uge-avis på resterne af det nu lukkede Aktuelt således være en mulighed for MTG.
Projektets levedygtighed vil dog først og fremmest blive afgjort af A-pressen, som i den kommende tid skal afgøre, hvad der sker med Aktuelts værdifulde abonnementsarkiv. Og eftersom LO’s formand, Hans Jensen, allerede har tilkendegivet, at medarbejdernes ugeavis ikke skal regne med støtte, er det også mere end tvivlsomt, om LO vil give arkivet gratis fra sig. Hvis A-pressens bestyrelse vælger at sælge arkivet til højestbydende på markedet, vil weekendavisen være nødt til at begynde fra bunden.
Initiativtagerne på Aktuelt vil trods de svære økonomiske udsigter arbejde videre med at præcisere selve konceptet, som Aktuelts politiske redaktør, Lars Olsen, betegner som »en centrum-venstre-avis, der holder fast i spørgsmål som lighed og social fordeling, når det går i glemmebogen i den etablerede presse.«
»På grund af LO-ledelsens indstilling synes jeg, at udsigterne er mørke. Men jeg vil gerne understrege, at der arbejdes aktivt på at lave en ny avis, og det arbejde fortsætter,« siger tillidsmand Nicolai Kampmann til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her