Læsetid: 1 min.

Al-Aqsa intifadaen

28. april 2001

Ti år efter palæstinensernes første intifada er endnu et oprør brudt ud – et oprør der nu er gået ind i sin sjette måned
Al-Aqsa intifadaen – eller opstanden som ordet betyder på arabisk – brød ud den 28. september 2000. Episoden, der udløste opstanden, var den israelske højreekstremist – og nuværende ministerpræsident – Ariel Sharons besøg på Jerusalems Tempelbjerg, hvor den hellige al-Aqsa moské ligger.
Den egentlige årsag til opstanden var imidlertid vrede og skuffelse oven på fiaskoen ved forhandlingerne i Camp David sidste sommer og overskridelsen af den symbolske deadline for udråbelsen af en palæstinensisk stat den 13. september 2000.
Derudover har den almindelige palæstinenser oplevet en indskrænkelse af sin bevægelsesfrihed samt en kraftig forværring af den økonomiske situation siden fredsprocessens start i 1993. Arbejdsløsheden er i dag 38 procent og tre fjerdedele af palæstinenerne siger ifølge en meningsmåling foretaget af Bir Zeit Universitetet på Vestbredden, at deres indkomst er faldet siden intifadaens start, hvor Israel har lukket grænserne mellem selvstyreområderne og Israel. Al-Aqsa intifadaen skiller sig ud fra den forrige intifada for ti år siden ved i højere grad at være en væbnet opstand, hvor skarpskytter og militsgrupper går direkte efter israelske soldater og bosættere i de besatte områder på Vestbredden og i Gaza.
Indtil i dag er mindst 418 palæstinensere blevet dræbt under urolighederne, mens det tabstallet på israelsk side er 70. M.

Kilde: Bogen ’På tærsklen til fred? Al-Aqsa intifadaen og fredsprocessen i Mellemøsten’, der udkommer på Gyldendal den 20. april 2001.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her