Læsetid: 6 min.

Beskidte trick i Hong Kong

Falun Gong-bevægelsen er stadig tilladt i Hong Kong. Men myndighederne presser på i det skjulte for at behage Kina, siger udøvere
11. april 2001

Kinas Hong Kong
HONG KONG – Det er tidlig morgen, og de sidste nattegæster vakler hjem fra barerne, mens resten af Hong Kong først nu er ved at vågne. Men i Kowloon Parken har der været aktivitet siden daggry. Allerede ved indgangen står ældre mennesker og gør morgengymnastik i form af qigong med rolige og yndefulde bevægelser.
Længere inde i parken i et virvar af palmer og bambus lokker tonerne af blid kinesisk musik tilhørerne hen til et halvtag, hvor en lille flok har søgt ly for regnen og her bevæger sig i rolig rytme til musikken. Informations udsendte standser op i den tro, at de er Falun Gong-udøvere, men efter en tid kommer tvivlen: Her er qigong-udøvere alle vegne, så hvordan kan man vide, hvem der er Falun Gong, og hvem der ikke er?
Efter en tids søgning i det grønne vildnis er der dog gevinst. En gruppe, som for det utrænede øje ligner alle de andre og bevæger sig på samme måde, har været så venlig at placere et skilt, der forkynder, at her har vi Falun Gong.

Flest ældre
En gruppe på omkring 20 mennesker, de fleste ældre, bevæger sig med lukkede øjne til instrukserne fra en skinger stemme.
»Tou,« siger den, og alle rækker hænderne op til hovedet.
Det er selveste ’mesterens’ stemme, der strømmer ud fra båndoptageren: Li Hongzhi, stifteren af Falun Gong og, skal man tro den kinesiske propaganda, i øjeblikket Kinas fjende nummer et.
Falun Gong-bevægelsen er forbudt i Kina, men fortsat tilladt her i Hong Kong, selv om området kom ind under Kina for fire år siden. På det seneste har Kina dog advaret om, at man ikke vil tillade, at Hong Kong bliver base for Falun Gongs ’undergravende aktiviteter’.
»Se på dem! Det er ældre mennesker, hvordan skulle de kunne udgøre en trussel mod Kinas regering?« spørger Yee-han Hui, der er talsmand for Falun Gong i Hong Kong.
Ifølge Hui en lille sluttet kreds på måske kun 500 tilhængere. Men en trussel er lige præcis det, Kinas ledere ser Falun Gong som, og derfor har de indledt en storstilet kampagne for at få bugt med bevægelsen i selve Kina, hvor den hævder at have op mod 100 millioner tilhængere.
Men ikke nok med det, turen synes nu også at være kommet til Hong Kong, der ellers som en ’særlig administrativ region’ under Kina har ret til udvidet selvstyre under konceptet »Et land, to systemer.« Kinas ledere har stort set holdt nallerne fra Hong Kong, men Falun Gong kan blive den hidtil alvorligste prøve for systemet.

Ønsker kun frihed
Yee-han Hui beklager, at det er kommet så vidt:
»Vi ønsker ikke at teste Hong Kongs forhold til Kina. Det eneste, vi ønsker, er fortsat at kunne praktisere frit her i Hong Kong og samtidig arbejde for, at forbudet i Kina bliver ophævet,« siger Hui, en lille og energisk kvinde, der ivrigt forsvarer Falun Gong:
»Vi benytter os kun af fredelige midler, vi er ingen religiøs bevægelse, og vi har heller ingen politisk platform. Vi kræver kun, at den rædselsfulde forfølgelse i Kina skal ophøre,« siger hun.
Som andre tilhængere afviser hun, at Falun Gong skulle være en topstyret, halvreligiøs eller politisk motiveret bevægelse, hvis leder fra sit eksil i USA opfordrer sine tilhænger til at sætte sig op mod Kinas ledere især ved hjælp af Internettet.
»Det er ikke master Lis hjemmeside,« understreger hun. »Den er lavet af nogle tilhængere i USA med det formål, at Falun Gong-udøvere i hele verden kan udveksle erfaringer. Master Lis tanker og essays offentliggøres også her, men de kan læses af alle, og der er ikke tale om, at han udsteder særlige ordrer til sine tilhængere, sådan som Kina hævder,« siger Hui.
Kina har især bebrejdet Li Hongzhi, at han skulle have opfordret til civil ulydighed, som i de seneste måneder har ført til, at flere – ifølge Kina – Falun Gong-tilhængere har forsøgt at sætte ild til sig selv i Beijing. Yee-han Hui afviser, at der var tale om Falun Gong-tilhængere:
»Master Li har tydeligt sagt, at vi ikke må skade os selv eller andre, så det er umuligt og ren propaganda fra Kinas side. Master Li har kun sagt, at over for en så brutal undertrykkelse er det nødvendigt at sige fra,« siger hun, mens fuglene kvidrer i trækronerne over os. Blandingen af fuglekvidder, musik og den monotone stemme fra båndoptageren er ind imellem ret distraherende.

Under overvågning
Retten til at sige sin mening forbeholder hun og Falun Gong-tilhængerne sig også her i Hong Kong – og på papiret har de loven på deres side. Falun Gong er lovligt registreret hos myndighederne, og de kan desuden sætte deres lid til, at frihedsrettighederne er grundlovsfæstet i Hong Kong.
»Jeg tror ikke på, at Hong Kong vil forbyde Falun Gong,« siger Yee-han Hui.
»Hong Kong er stadig en international by og et retssamfund, der respekterer menneskerettighederne, men samtidig må vi også erkende, at Hong Kong er ved at blive mere kinesisk. Forandringerne sker i det skjulte, og jeg frygter, at det indirekte pres vil blive øget af hensyn til Kina.«
Hun peger på, at Hong Kongs øverste leder, Chief executive Tung Chee-hwa, for nylig var tæt på at kalde Falun Gong en »ond sekt« – Kinas betegnelse for bevægelsen – og at den øverste ansvarlige for områdets sikkerhed, Regina Ip, også har været ude med riven, da hun bl.a. sagde, at der var tale om en organisation, som opfordrede til overtro.
Ifølge Hui overvåges bevægelsens aktiviteter nu nøje i området, og politiet har for eksempel for vane at chikanere tilhængere, der står på gaden og deler Falun Gong-materiale ud. Desuden har de svært ved at leje lokaler til arrangementer – de afvises enten blankt eller der aflyses i sidste øjeblik.
Måske mere alvorligt er det, at flere Falun Gong-tilhængere ifølge Hui er blevet fyret eller truet med det. Det drejer sig om privatansatte, men også hendes mand, der er offentligt ansat, er udsat for et pres fra arbejdsgiverne.
»Det sker i det skjulte, fordi regeringen ville få et alvorligt problem, hvis en offentligt ansat blev fyret, fordi han er tilhænger af en lovlig bevægelse,« siger Yee-han Hui, der selv er lærer, men nu hjemmegående husmor.

Skavanker forsvandt
Selv blev hun tilhænger, da hun for tre år siden lånte én af Li Hongzhis bøger.
»Jeg læste den i løbet af fire dage, og da jeg var færdig, var det, som om alle mine fysiske problemer var forsvundet!« siger Hui og forklarer, at hun bl.a. tidligere led af svimmelhed på grund af lav blodprocent. Et problem, hun ikke mærker til længere.
Som for at understrege udsagnet viser hun en ældre mand frem. En 80-årig herre, som ifølge Hui har gennemgået en mirakuløs helbredelse efter kun få måneders Falun Gong-øvelser.
»Han gik med krykker, da han startede, men pludselig en dag gik han herfra uden krykkerne!« siger hun begejstret, mens den ældre mand smiler lidt forlegent i baggrunden.
Selv vil han hellere fortælle om sin tidligere tilværelse i Kina, hvorfra han måtte flygte i 1949 efter den kommunistiske sejr over Guomindang (Nationalistpartiet), som han dengang arbejdede for. Siden blev han forretningsmand i Hong Kong.
»I dag bliver Falun Gong forfulgt i Kina, fordi bevægelsen har så mange tilhængere. Det er noget, kommunisterne er bange for,« gnægger han ved tanken om, at den gamle fjende nu har fået nye problemer på halsen.

*Dette er den anden artikel i serien om Kinas Hong Kong. Den første blev bragt 10. april. Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her