Læsetid: 1 min.

Bogkort

11. april 2001

(2. sektion)

*Hvedekorn Der har været lidt stille omkring det gamle ’præ-debutant’-tidsskrift på det seneste, og heller ikke det nye nummer lader til at kunne bryde tavsheden. Det meste ligner fortærsket central-lyrik. Denne anmelders glugger bliver i hvert fald ikke tvunget åbne af et digt som: »i et snedækket bål presses ordene frem/ som gløder / og stilhedens toner trænger ind/ ansigtet mod vinden/ øjne knibes op/ en stilhed større en den højeste tone/ du trænger dig bort«.

*Tranströmer/Bly Brevvekslingen mellem den svenske poet Tomas Tranströmer og den nordamerikanske ditto Robert Bly er udkommet på svensk med titlen Air Mail. Brev 1964-1990. Ifølge Dagens Nyheters anmelder tilhører de to »den slags venner i ånden, som med hver deres reptilhjerne pejler hinanden ind over den halve jordklode og knytter kontakt for livet.« Efter at hans digtsamling Mörkerseende (Nattesynsk) er blevet kaldt ’prosaisk’ af en anmelder skriver Tomas til Robert: »Tanken om at jeg bare i brøkdelen af et sekund skulle have fundet det muligt på nogen måde at være IMØDEKOMMENDE, UNDERDANIG imod de mennesker, der styrer dette stupiditetens inferno, som det svenske kulturliv udgør. USCH!« Undertegnede lille tandhjul i den kulturindustrielle kværn føler sig truffet.

*Passage Det århusianske tidsskrift er nået til sit 37. nummer, og denne gang er temaet Avantgarde. Nummeret indledes med et essay af den nordamerikanske forfatter og kritiker Wallace Gass om avantgardebegrebets omskiftelige natur. Gass argumenterer for, at der findes avantgardeværker, som er så stærke, at de transcenderer deres umiddelbare kontekst og udgør en permanent avantgarde, en evigt foruroligende tilstedeværelse i det kulturelle arvegods. Den såkaldt traditionelle avantgarde, hvilket kun virker som en selvmodsigelse indtil man husker, at f.eks. en Rabelais var en del længere fremme i skoene end en Bønnelycke.
Foruden Gass’ er der artikler om enkelte forfatteres avantgardestatus af Tore Rye Andersen, Hans Otto Jørgensen, Nikolaj Frydensbjerg og Mads Rosendahl Thomsen plus skønlitterære tekster af Henrik Bjelke
og David Foster Wallace.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her