Læsetid: 4 min.

Film i tv

27. april 2001

(2. sektion)

*John Irvin er ikke en af Hollywoods mest markante instruktører, hvilket måske kan forklare, hvorfor hans film altid synes at forsvinde i mængden. Men han er faktisk mere interessant end som så, og ikke mindst hans kompromisløse krigsfilm fortjener at blive set. Hvor hans Vietnamfilm Hamburger Hill fra 1987 druknede i den virak, der blev Oliver Stones Platoon og Stanley Kubricks Full Metal Jacket til del, forsvandt hans skildring af Anden Verdenskrig i efterdønningerne af Steven Spielbergs Saving Private Ryan og Terrence Malicks The Thin Red Line. Rigtigt er det, at Irvins film mangler den følsomhed og poesi, ikke mindst Stone og Malick forlener deres historier med, men Irvins kølige, kliniske tone og sans for detaljer gør kun hans film så meget desto mere virkningsfulde i deres skildring af det frygtelige, dehumaniserende krigsmaskineri. På den måde er han, uden anden sammenligning i øvrigt, på linie med Kubrick i Ærens vej og Full Metal Jacket. Hamburger Hill, der ufortjent har fået ry af at være lidt af en spekulationsfilm, kan nu opleves på TV 2. Det er en barsk og blodig film om en gruppe unge soldaters forsøg på at indtage en betydningsløs bakke i en krig, de ikke forstår. Missionen ender selvfølgelig i et rent blodbad, deraf filmens titel.
Hamburger Hill. TV 2, fredag 22.25-0.20

*Steve Martin er en af mine store helte. Men den amerikanske komiker, der startede som A Wild and Crazy Guy – også titlen på en af hans første standup-plader – med ofte pointeløs og absurd humor, har ikke altid været lige god til at vælge filmroller, som passer til hans temperament og både fysiske og verbale komik. I Frank Oz’ Hushjæælp spiller Martin over for Goldie Hawn, der har skabt sig en karriere på at hvine sig gennem fjollede komedier som denne. Oz, bedst kendt som manden inden i Fozzie the Bear og ham med hånden oppe i lille Yoda, har gjort det bedre både før og senere – bl.a. In & Out og Bowfinger. Men det er alligevel ganske fornøjeligt at følge en forbløffet Martin, der en dag finder en ubuden gæst (Hawn) i det hus, han har købt til sin forlovede, som alligevel ikke ville giftes med ham.
Hushjæælp/Housesitter. TV3, fredag 20.00-21.55

*John McTiernan har siden midten af 80’erne og sin debutfilm, Nomads, instrueret en lille håndfuld actionfilm, som, hvis der ellers er retfærdighed til, vil blive husket, når Det Store Regnskab en dag skal gøres op. Die Hard er nok den bedste – den lagde bunden for en hel generation af vittige actionhelte – men også McTiernans seneste film, den sexede genindspilning af The Thomas Crown Affair, ubådsdramaet Jagten på Røde Oktober, og den sørgeligt undervurderede Den sidste actionhelt er med i Top 5. Arnold Schwarzenegger er i topform i Den sidste Actionhelt, som handler om drengen Danny, der takket være en magisk biografbillet bliver suget ind i actionhelten Jack Slaters (Arnold) filmunivers. Sammen med Slater må Danny kæmpe mod den onde Benedict (Charles Dance), der ser en mulighed for, med Dannys billet i hånden, at træde ind i og terrorisere den virkelige verden. McTiernans film er et humoristisk og velment forsøg på at sige et og andet meningsfyldt om filmvold over for rigtig vold. Et moralsk forehavende, som hverken publikum eller anmelderne gad forholde sig til, og filmen blev en fiasko. Men i mine øjne er der tale om et usædvanligt veloplagt eventyr, der leger med genrens konventioner og lader Arnold tage pis på sig selv og sin position som superstjerne og filmidol. McTiernan er i øvrigt ved at lægge sidste hånd på en genindspilning af Norman Jewisons hypervoldelige 70’er-science fiction-film, Rollerball, og han er blevet nævnt som en mulig instruktør af Basic Instinct 2.
Den sidste actionhelt/Last Action Hero. 3+, fredag 21.00-23.25

*Lars Bom, før han havnede inde i Bamse eller fik job som Strisser på Samsø, spiller en af hovedrollerne i Edvard Flemmings Panduro-filmatisering, De uanstændige, fra 1983. Filmen handler om den småborgerligt opdragede, 18-årige Thomas (Bom), som slår sig løs sammen med de frisindede tvillinger Mick og Topsy. Jeg har aldrig set filmen, og skal man tro Morten Piil og Gyldendals Filmguide, så er jeg heller ikke gået glip af meget. »Det er en slags stiliseret folkekomedie, der med stive opstillinger, fastlåste totalbilleder og demonstrativt spil eftertrykkeligt hamrer sine pointer hjem om snærende borgerlighed og frisindets velsignelser.« Om Boms præstation står der ikke meget andet end, at hans stemme er eftersynkroniseret af Henrik Kofoed. Se den vil jeg nu alligevel gerne, om ikke andet så for Boms skyld...
De uanstændige. TV2, lørdag 20.35-22.05

*Michael Mann er en på mange måder interessant instruktør. Han er manden bag stilskabende, kølige 80’er-tv-serier som Miamipatruljen og Crime Story. Han har imponeret med elegante, forkromede film som Manhunter, Heat og den medrivende The Insider. Og for øjeblikket er han i gang med at optage en film om Muhammad Ali med Will Smith i rollen som den store bokser. TV 2 viser på søndag Manns indianerfilm Den sidste mohikaner efter J.F. Coopers roman. Om noget demonstrerer filmen instruktørens perfektionistiske og æstetiske indgang til filmmediet. På den ene side får vi serveret en velspillet og højdramatisk kærlighedshistorie om titlens mohikaner, Falkeøje (spillet af Daniel Day-Lewis), der forsøger at redde sin elskede (Madeleine Stowe) fra krigen mellem de britiske og franske kolonialister. På den anden side leverer Mann en lækkert filmet og stiliseret actionfilm, der ikke lægger fingrene imellem i de mange blodige og brutale slagscener. Day-Lewis er glimrende som den stoute, modige indianer, mens Stowe sandsynliggør den handlekraftige og smukke kvinde i hans liv. Og de bakkes godt op af bl.a. Wes Studi, Colm Meaney, Patrice Chereau og Russell Means.
Den sidste mohikaner/The Last of the Mohicans. TV 2, søndag 20.50-22.45

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her