Læsetid: 3 min.

En guddommelig idiot

Den sjette danske dogmefilm, Åke Sandgrens ’Et rigtigt menneske’, er en rigtig god film – en herlig moderne fabel om danskernes utryghed ved det fremmede
27. april 2001

(2. sektion)

Ny film
»Rigtige mennesker, de har et arbejde!« Sådan er det med dét – i alt fald ifølge den seks-årige Lisa, der næppe har det fra fremmede. Hendes far og mor (Peter Mygind og Susan A. Olsen) er begge karrieremennesker, der hovedsageligt kommunikerer via mobiltelefoner. Ja, de har så travlt, at de må tilstå, at de nok i grunden ikke ville have fået Lisa, hvis de havde kunnet vælge i dag.
Men Lisa har en god ven og fortrolig i Manden i væggen. Måske er han den storebror, der endte som abort for ti år siden, måske bare et fantasifoster. Men da ejendommen, hvor familien bor, bliver revet ned, rejser Nikolaj Lie Kaas – thi ham var det, der gemte sig i væggen – sig af ruinerne. Han er blevet hjemløs, men ikke nok med dét. Han har heller ingen identitet og intet sprog, og han kender ikke normerne for korrekt social adfærd i dagens danske samfund. Da han heller ikke har noget arbejde, kan han ikke betragtes som et rigtigt menneske, men må anses for et fremmedelement: snart en indvandrer, snart en idiot, snart en pædofil. Der er mange måder at klassificere det uklassificérbare på.
Under et ophold i Sandholmlejren, hvor han lærer at sige sine første ord, på forskellige sprog, tager han navnet Ahmed efter en af de andre fremmede. Og da han slippes løs, bliver han indkvarteret i en lejlighed på Bellahøj og får job hos den slikkede skohandler Stromboli (Troels II Munk), der inviterer den uforstående, men taknemmelige Ahmed på hjemlig hygge med tilhørende pornofilm. Langt mere uskyldig er Ahmeds leg med kvarterets børn, men dét er straks meget værre i omgivelsernes øjne.

Den rene dåre
Ahmed er selv som et forvokset barn, nært beslægtet med såvel Kaspar Hauser og Klods Hans som med englen Damiel fra Wim Wenders’ Himlen over Berlin. For ham er verden ny, og han går den nysgerrigt i møde. Han er lige så naiv, som han er hjertensgod, og han kan ikke se noget ondt i sine medmennesker, men bringer såvel det bedste som – især – det værste frem i dem.
Som Manden i væggen alias Ahmed er Nikolaj Lie Kaas intet mindre end formidabel. Han er i besiddelse af lige netop den blanding af rørende naivitet og barnlig uskyld, som, imod alle odds, gør denne fantastiske figur troværdig. Som tilskuer kan man kun holde af ham. Han er den rene dåre, en guddommelig idiot – komplet med lejlighedsvise englekor! – som uforvarende får konformitetens vogtere til at koge over og eksplodere i had til det truende fremmede, som han inkarnerer.

Magisk realisme
Åke Sandgrens Et rigtigt menneske er den sjette danske dogmefilm, og den er mindst lige så god som de øvrige (på nær måske Idioterne, der er i en klasse for sig).
Kunne den også have været lavet som ikke-dogmefilm. Ja, det kunne den utvivlsomt, men dogmestilen, der kan lignes ved en barnetegning, forekommer helt rigtig til en film, der stiller sig solidarisk med den rene dåre.
Videre bidrager dogmekonceptet også her til en forfriskende naturlighed i skuespillet – omend Peter Mygind er den eneste, ved siden af Nikolaj Lie Kaas, der for alvor markerer sig. Og vi har dogmereglerne – ikke mindst musikforbudet – at takke for, at filmen aldrig bliver sentimental. Men først og fremmest resulterer dogmekonceptet her i noget så forunderligt som et reportagelignende eventyr om virkeligheden i dagens Danmark. Og mens reportagestilens hverdagslighed gør eventyret sandsynligt, ja sågar troværdigt, forlener eventyret omvendt virkelighedsreportagen med en befriende magi, som kan afsløre flere sandheder end megen fodformet betonrealisme.
Eneste hår i den ellers velsmagende suppe er den drømmelignende slutning, som forekommer temmelig unødvendig. Men frem til cirka to minutter før slut er Et rigtigt menneske en rigtigt vellykket – og umådeligt morsom – film med en elegant gennemført social brod.

*Et rigtigt menneske. Manuskript og instruktion: Åke Sandgren. 93 min. (Palads, Grand, Dagmar, Empire og 10 andre biografer over hele landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her