Læsetid: 3 min.

Som hånd, så fod

Topfodbold-keepere skal have fødderne i orden for at kunne begå sig i dag, siger målmandstrænere
25. april 2001

Afsked
I aften spiller store Schmeichel, en af verdens bedste målmænd, sin sidste landskamp for Danmark. Det tager lang tid at nå op på 129 landskampe. Schmeichel debuterede i 1987 og har kun meldt fra til 16 landskampe i løbet af de 14 år, der er passeret. Således har han været med i gamet, som det hedder i sportsjargon, på et tidspunkt, hvor der generelt er sket meget store ændringer i målmandens rolle på et fodboldhold. Er det ikke som om, at målmændene er blevet mere offensive end i de glade 60’ere?
Hvis der er nogen, som har forstand på den slags, må det være målmandstrænerne, som er tilknyttet de store danske Superliga-klubber, og som hver dag specialtræner landets bedste målmænd.
I går middags ringer telefonen fremdeles i cafeteriet i Københavns Boldklub. Information er i røret og spørger efter en Per Wind. Wind, 45 år og gammel FREM-målmand med klubrekord på 590 førsteholdskampe, er fuldtidsansat som målmandstræner i FC København.
Mens Wind taler i telefon på Frederiksberg, står Jørgen Henriksen, 58, ved sidelinjen i Vedbæk og ser på landsholdets sidste træning med Peter Schmeichel. Jørgen Henriksen er målmandstræner for landsholdet og Brøndby og har selv engang spillet på topplan i 60’erne og 70’erne i Boston Beacon, Washington Whips, FC Utrecht og Hvidovre – samt fem kampe på landsholdet. Der venter ham en telefonbesked i receptionen på Hotel Marina.

Nye regler
Per Wind peger på ændringen af spilleregler i de sidste 10-15 år som det, der har betydet mest for målmandens rolle.
»Der er jo dårligt gået tre år, uden at man har ændret reglerne. Så måtte man kun gå tre skridt med bolden; så måtte man ikke røre bolden med hænderne ved tilbagelægninger. Jeg kan sgu dårligt huske dem alle sammen,« siger Wind.
Den sidst tilkomne regel er, at målmanden gerne må tage bolden og løbe med rundt med den i feltet, som det passer ham, så længe han slipper den inden seks sekunder, ligesom i de helt gamle dage tilbage i 50’erne og 60’erne.
»I min tid kunne du rende rundt med bolden i hænderne, så længe du ville og drible ligesom i håndbold,« forklarer Jørgen Henriksen. »Man brugte ikke det der med at trille bolden 10-15 meter ud af feltet, for modstanderne stod højere oppe på banen dengang.«
Det hold, som ikke er i boldbesiddelse, trækker sig meget længere tilbage på banen nu, således at afstanden mellem kæderne er kortere. Det er blevet mere kompakt og tempofyldt, og målmanden har mere plads at bevæge sig på, hvis han vil driste sig ud af feltet.
Derfor er det en klar fordel, hvis han også er god med fødderne, så forsvaret vitterlig føler, at der er opbakning lige bag dem, siger Wind og Henriksen. Begge målmandstrænere nævner Manchester Uniteds 29-årige og 180 centimeter høje, franske stjernekeeper Fabien Barthez som en målmand, der har gjort sig bemærket for andet end sit håndarbejde. Da Manchester United i sidste uge tabte til Bayern München i Champions League, løb Barthez mod kampens slutning endog meget langt frem på banen.
Per Wind: »Barthez er helt eminent med fødderne, meget fræk i sit spil, og han tør drible selv i de store Europa Cup-kampe. Det betyder, at hans forsvarsspillere tør lægge bolden tilbage til ham. Andre målmænd, der ikke er så gode, lægger et ekstra pres på sine forsvarsspillere, for hvis de spiller den tilbage til ham, så er det sgu ikke sikkert, at han rammer den så godt.«
Farten, tempoet, kravet om lidt fodteknisk kunnen har fået målmandstrænerne til at lægge stor vægt på fødderne i træningen.
»Som opvarmning laver jeg ofte øvelser, hvor vi slet ikke bruger hænderne, men højre og venstre ben,« siger Jørgen Henriksen.
Det betyder ikke, at der decideret er kommet helt nye typer af målmænd til.
»Det primære er, at du kan tage med hænder, når du er målmand. Får jeg en målmand – måske en gammel markspiller – som er skide god med fødderne, men ikke kan gribe et skud, så vil jeg hellere have en, der kan holde på bolden,« siger Per Wind, der i øvrigt kalder Peter Schmeichel en »superduperkanon« målmand.

FAKTA
Peter Boleslaw Schmeichel
Født: 18. november 1963 i Gladsaxe
Højde: 193 centimeter
Vægt 98 kg
Klubber: Høje Gladsaxe, Gladsaxe/Hero, Hvidovre, Brøndby, Manchester United, Sporting Lissabon
Blev solgt til Manchester United for kun 550.000 pund i 1991.
Kåret som verdens bedste målmand i 1992 og 1993.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her