Læsetid: 1 min.

Hver anden ryger ind igen

Men uden en stoffri afdeling ville slet ingen narkomaner komme ud af kriminaliteten
28. april 2001

Kontrakten
Ringe Statsfængsels kontraktafdeling har fungeret i nogle år og er et forsøg på at hjælpe unge fanger, hvis kriminalitet har rod i deres narkotikamisbrug, til en total afgiftning og en udslusning til job,uddannelse og normalt liv.
Det lykkes i omkring halvdelen af tilfældene – og det svarer nogenlunde til landsgennemsnittet for fængsler generelt. Men hvis ikke kontrakt-afdelingen fandtes, ville denne gruppe fangers tilbagefaldsprocent være 100. Man kan simpelthen ikke være narkoman uden at være kriminel, siger fængselsfunktionær Per Ørsted, som arbejder som instruktør for forskellige kurser og behandlingstilbud i Ringe.

Svigtet fra starten
Det lukkede ungdomsfængsel bag den store ringmur har i mange år været opfattet som kriminalforsorgens flagskib, når det gjaldt opgør med fængselsvæsenets stivnede systemer. Det var fængselsdirektør Bodil Philip, der i sin tid som medarbejder i Direktoratet for Kriminalforsorgen foreslog, at fangerne i Ringe selv skulle lave mad – et system, som andre fængsler også har taget op. Hun indrettede senere som fængselsdirektør den første stoffrie kontraktafdeling og hentede som den første de såkaldte kognitive færdighedsprogrammer til landet fra det avancerede canadiske fængselssystem – og som noget helt nyt et program, der skal lære aggressive fanger at håndtere deres vrede.
Ringe statsfængsel var også det første sted, hvor mandlige og kvindelige fanger boede dør om dør. Det førte for nylig til alvorlige problemer og beskyldninger om mandlige fangers seksuelle overgreb mod fængslets kvinder, og i dag bor kvinderne på deres egen afdeling.
Fængslet har også de sædvanlige problemer med stærke fanger og med narkotika. Det anslås, at omkring 83 procent af fangerne generelt har et misbrugsproblem.
Per Ørsted anslår, at 80 procent af de unge kriminelle har været udsat for omsorgssvigt i barndommen – eller for misbrug eller vold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her