Læsetid: 2 min.

Kina og USA i strid om flystyrt

Flysammenstødet i Det Sydkinesiske Hav forværrer det spændte forhold mellem Kina og USA
3. april 2001

HONG KONG – Det i forvejen spændte forhold mellem Kina og USA er på vej mod endnu et lavpunkt efter flysammenstødet mellem et kinesisk jagerfly og et amerikansk overvågningsfly i Det Sydkinesiske Hav. Det amerikanske overvågningsfly af typen EP-3 måtte søndag nødlande på den kinesiske ø Hainan, og i går hastede to amerikanske militærattachéer fra USA’s ambassade i Beijing til øen i et forsøg på at få kineserne til hurtigst muligt at udlevere flyet og dets 24 besætningsmedlemmer.
Samtidig understregede USA’s ambassadør i Kina, Joseph Prueher, at flyet er under amerikansk suverænitet, og USA advarede i skarpe vendinger kineserne mod at »beslaglægge, inspicere eller gå ombord« i flyet af frygt for at Kina skal få værdifulde militære hemmeligheder. Præ-sident George W. Bush krævede »øjeblikkelig« adgang til besætningen, men indtil videre har Kina undladt at love noget som helst og siger, at det var det amerikanske fly, der stødte ind i det kinesiske. Ifølge USA forholder det sig lige omvendt.

Kritisk tidspunkt
Flystriden kommer på et kritisk tidspunkt i forholdet mellem Kina og USA. Præsident George W. Bush har endnu ikke formuleret en Kina-politik, men antydet, at USA fremover vil føre en mere fast kurs over for Kina. Samtidig står Bush over for sin hidtil vigtigste udenrigspolitiske beslutning, når han i løbet af de næste uger skal tage stilling til salg af avancerede våben til Taiwan, som Kina betragter som en oprørsprovins. Willy Wo-Lap Lam, mangeårig respekteret Kina-redaktør på South China Morning Post, der nu arbejder for CNN, betegner forholdet mellem Kina og USA som »temmelig dårligt« i øjeblikket og ser spørgsmålet om våbensalget som det centrale stridspunkt lige nu. Men internt i Kina har det dårlige forhold til USA også betydning: »De kinesiske ledere er meget usikre i øjeblikket og strammer til politisk, fordi de frygter Falun Gong-bevægelsen,« siger han og tilføjer, at det kommende generationsskifte i topledelsen også spiller ind.
»I øjeblikket har Kina en ældre ledelse, og ældre mennesker har en tendens til at blive nervøse,« siger Willy Wo-Lap Lam til Information.
Det er især spørgsmålet om våbensalget til Taiwan, der gør de kinesiske ledere nervøse. De frygter, at Tai-wan skal komme i besiddelse af det avancerede Aegis-radarsystem, der vil kunne sætte Kinas raketter ud af spillet.
Taiwanske ledere udtrykte i går bekymring for, at Kina vil tage det amerikanske fly som ’gidsel’ i et forsøg på at lægge pres på præsident Bush til at forhindre salget, men Willy Wo-Lap Lam mener, at den sag allerede er afgjort: »USA har allerede besluttet ikke at sælge Aegis-systemet til Taiwan, fordi det er for ømtåleligt,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her