Læsetid: 3 min.

Kinesisk bekymring over salg af u-både til Taiwan

25. april 2001


Amerikansk våbenpakke til Taiwan gav i går anledning til kinesiske protester
Kina udtrykte i går alvorlig bekymring over et amerikansk tilbud om salg af avancerede våben til ærkerivalen Taiwan og påberåbte sig retten til at reagere uden dog at komme nærmere ind på hvordan. Udenrigsministeriets talsmand, Zhang Qiyue, nægtede at udtale sig om, hvorvidt Kina vil gøre gengæld for den amerikanske beslutning om at sælge fire destroyere af kidd-klassen og 12 P-3 krigsfly til Taiwan og hjælpe dem med at købe die-seldrevne u-både. Men en ledende kinesisk analytiker sagde, at Kina, der betragter Taiwan som en oprørs-provins, tror, at den amerikanske beslutning om at hjælpe øen med at købe u-både, var en overskridelse af en strategisk rød linie, som vil føre til ændringer og konkret handling.

»Kina ser på sagen med stor bekymring,« sagde Zhang på pressekonferencen, efter at nyheden om våbensalget havde spredt sig.
»Beijing vil fortsat bede USA om at afholde sig fra våbensalget for at undgå at skade de bilaterale forbindelser,« tilføjede hun.
»Hvis USA ikke overholder Kinas alvorlig indstillinger, vil det være en grov overtrædelse af Kinas suverænitet, uforskammet indblanding i Kinas interne forhold, og det ville øge spændingerne over Taiwan-strædet,« sagde Zhang. »Kina ser sig i sin gode ret til at følge op på det,« tilføjede hun.
Wu Xinbo, en professor ved Fudan Universitetets Center for Amerika-studier i Shanghai, mente, at en sådan opfølgning ville komme meget snart. »Jeg kan ikke sige noget nærmere om på hvilke områder, men det skal ihvertfald nok få USA til at forstå, at der er en pris at betale for deres opførsel i denne sag, og at der også er noget at tabe ved deres Taiwan-politik,« sagde Wu. »Og vi vil ikke kun foretage symbolske foranstaltninger.«
Forholdet mellem Kina og USA er i forvejen anspændt på grund af et sammenstød den 1. april mellem et amerikansk EP-2 spionfly og et kinesisk jagerfly og på grund af den tidligere taiwanesiske præsident Lee Teng-Huis forestående besøg i USA.
Præsident George W. Bush har tidligere afvist en fore-spørgsel fra Taiwan om at købe det avancerede Aaegis- forsvarssystem. Men Wu, der regelmæssigt skriver om sikkerhedssforholdene mellem Kina og USA, sagde, at Kina anser u-både for at være markeret med rødt på den tai-wanesiske liste over våbenindkøb på lige fod med
Aegis og PAC-3 misil forsvarssystemet.

Grænsen er overskredet
»På dette stadie er det ikke nok bare at protestere – ikke når grænsen er overskredet, og sagen får indflydelse på de indbyrdes forhold i området omkring Taiwan-strædet og på forholdet mellem Kina og USA,« sagde han.
Zhiang sagde, at det ikke ville være nok for Kina, at Bush udsatte salget af Aegis, efter som de havde modsat sig salget af andre avancerede våben på listen.
»Kina har konsekvent modsat sig salget af våben til Taiwan og på det bestemste taget afstand fra salget af destroyere i Kidd-klassen, P-3 krigsfly, dieseldrevne u-både og andre avancerede våben,« sagde hun.
Zhang afviste også de amerikanske argumenter om, at Kinas hurtige opbygning af ballistiske missiler skræmte Taiwan, og at man dermed kunne forsvare den store amerikanske våbenpakke til øen. »Kina er en suveræn stat, og militære udvidelser på dets område er en intern sag, som ingen andre lande har ret til at blande sig i,« sagde hun.
»Det er det amerikanske våbensalg til Taiwan, især salget af avancerede våben, der er den grundlæggende årsag til den voksende spænding hen over Taiwan-strædet.«
Den amerikanske beslutning om at hjælpe Taiwan med at købe otte dieseldrevne u-både er en gave for øens søværn, der vil kunne bryde igennem alle eventuelle søvejs-blokader, som deres kommunistiske rival Kina skulle have sat op.
U-bådene vil også have stor afskrækkende virkning over for eventuelle kinesiske angreb, og hvad måske er endnu vigtigere er ifølge analytikere, at de kan gøre det
taiwanesiske søværn offensivt. »Jeg synes, at beslutningen om at sælge os otte u-både er en meget spændende udvikling,« sagde Holmes Liao, en militæranalytiker.
»Hvis Folkets Befrielseshær nogensinde skulle finde på at krydse Taiwan-strædet, vil det have stor afskrækkende virkning, at der er otte u-både i Taiwan-strædet,« sagde Liao.
»Med u-både vil vi kunne gennemføre en søvejs-blokade, blokere Hong Kong eller Shanghai. Det kan vi ikke med vores fregatter eller jagere. U-både kan bruges som offensive våben,« sagde han.
Talsmanden for det tai-wanesiske forsvarsminste-
rium, Huang Suey-Sheng, sagde: »Af hensyn til sikkerheden i Taiwan-strædet og freden i den asiatiske del af Stillehavet, må vi må have moderne våben.« Reuters

*Oversat af Gitte Lyngby Olsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her