Læsetid: 4 min.

Alle kneb gælder

Dødstrusler, racisme, mudderkastning og en sort hest dominerer valgkampen op til det første demokratiske valg i Peru siden 1990
2. april 2001

127 dødstrusler. Det er, hvad den førende kandidat op til næste søndags valg i Peru, Alejandro Toledo, har gjort op, at han og hans familie har modtaget siden nytår. Oplysningerne om dødstruslerne er kun et af mange elementer i en valgkamp, der er blevet domineret at beskidte tricks og mudderkastning i et omfang, som de fleste peruanere ellers troede var fortid, efter at den autoritære Alberto Fujimori sidste efterår i hast måtte forlade præsidentembedet i utide og søge tilflugt i sine forældres fødeland, Japan.
Fujimori og hans højre hånd, den mystiske og frygtede Vladimiro Montesinos, havde gjort beskidte tricks i valgkampe til et af deres specialer – med succes. Ved at grave i sine modkandidaters fortid lykkedes det Fujimori at finde tilstrækkeligt smuds til, at de kunne miste stemmer. Det var et væsentligt middel bag hans valgsejre i 1990 og 1995. Han forsøgte også ved valget sidste år, hvor Toledo var hans stærkeste rival, men måtte også ty til massiv svindel for at kunne fremstå som vinder for tredje gang i træk.

Sort hest blander sig
Alt tyder på, at den beskidte valgkamp ikke giver et endeligt resultat på søndag, men at der skal en ny valgrunde til mellem de to førende kandidater. Det har øget spændingen, fordi en sort hest i de seneste uger har blandet sig i opgøret mellem de to førende kandidater. Det er den tidligere præsident Alan García (1985-90), der langsomt men sikkert ifølge meningsmålingerne rykker ind på den kvindelige nummer to Lourdes Flores.
I lang tid lå Toledo og Flores næsten side om side i meningsmålingerne. Så begyndte hun at falde tilbage samtidig med, at García rykkede frem. Ifølge de seneste målinger ligger han til at få 15-20 procent. af stemmerne, mens Flores ligger mellem 20 og 25 procent, et godt stykke fra Toledos 30-35 procent.
Det har tydeligvis givet bagslag for den konservative Lourdes Flores, der har tætte forbindelser til den økonomisk mægtige, stærkt konservative katolske lægmandsorganisation Opus Dei, at hendes kampagne har været så koncentreret om at ødelægge det almindelige indtryk af Toledo som en hæderlig politiker, der kan bringe Peru ud af det morads af korruption, undertrykkelse og magtmisbrug Fujimori skabte.

Mudderkastning
Hvor, dødstruslerne mod Toledo stammer fra, er uklart. Til gengæld har Flores og hendes kampagnefolk brugt megen energi på at nedgøre Toledo som upålidelig og utroværdig og med racistiske vendinger. Toledo, som har en indiansk baggrund i Andes-højlandet, blev kaldt cholo, et ringeagtende udtryk, der bruges om indianere, der har frasagt sig deres indianske baggrund og forsøger at blive »hvide«.
Toledo har vendt udtrykket til sin fordel i et land, hvor mellem 50 og 65 pct. af befolkningen har en indiansk baggrund. Han kalder sig selv for cholo og kører rundt i cholomobil under sin kampagne. Samtidig har han svaret igen med at kalde Lourdes Flores for en »rig, hvid kvinde,« der kun kender de velstående kvarterer San Isidro og Miraflores i hovedstaden Lima.

Toledo i offerrole
I det hele taget synes Toledo at have haft held til at fremstille sig selv som offer for en personkampagne. Da det ansete ugemagasin Caretas, der gennem mere end 50 år har gjort det til et princip altid at udfordre magthaverne, for nylig afslørede, at en bortførelse som Toledo havde hævdet at være offer for i 1998 i virkeligheden havde været et ophold på et obskurt hotel i Lima i selskab med tre prostituerede og en del kokain, gik han til voldsomt modangreb og beskyldte bladet for at stå i ledtog med hans modstandere. Oplysningerne har dog slået skår i det ellers pæne image peruanerne har haft af den populære kandidat.
Mens Toledo og Flores har brugt meget af deres krudt på at kaste smuds efter hinanden, har García ført en mere politisk betonet valgkamp, hvor han har lagt vægt på de løsninger på landets alvorlige økonomiske, sociale og politiske problemer, han og hans populistisk-socialdemokratiske parti APRA kan stille med. Derved har den tidligere så kontroversielle og stadig karismatiske politiker, der blev anklaget for korruption efter sin fratræden i 1990 og måtte flygte til Colombia for at undgå en retssag, gjort sig selv til et billede på en erfaren, moden og ansvarlig politiker, der tænker mere på landets ve og vel end på inferiøre personlige forhold.
Selv om der er udsigt til at valget kommer til at forløbe nogenlunde fredeligt og rent, har den uafhængige organisation Transparencia, der har specialiseret sig i at observere valg, i en rapport udtrykt bekymring over den beskidte tone i valgkampen, som betyder, at centrale politiske spørgsmål bliver skubbet i baggrunden. Især finder Transparencia det betænkeligt at flere kandidater og partier koncentrerer sig om at sværte andre kandidater til med »afsløringer« fra deres privatliv. Det gælder blandt andet en ukonfirmeret af-sløring af, at Toledo skal være far til et barn uden for ægteskab. Den tiltagende vold i valgkampen er også årsag til bekymring, ligesom Transparencia efterlyser åbenhed om, hvorfra partierne og kandidaterne får deres valgkamp finansieret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her