Læsetid: 2 min.

K'NYT

10. april 2001


Ny svensk lyrikerpris
*En nyindstiftet pris opkaldt efter en af Nordens største modernister, Gunnar Ekelöf, blev i går uddelt for første gang. Modtageren af Ekelöf-prisen blev skåningen Jesper Svenbro, der er født i 1944 og digter og litteraturforsker af profession. Af hans digtsamlinger kan nævnes Element til en kosmologi (1979), Samisk Apollon (1993) og Blått (1994). Faglitterært har han skrevet om græsk poetik og læsningens antropologi.

Ny frankofon litteraturpris
*Ambassadørerne for de 11 frankofone lande med diplomatisk repræsentation her i andedammen vil mødes til en frokost den 25. april for at udnævne en vinder af en ny, årligt uddelt litteraturpris på 10.000 kr., der tildeles et dansk skønlitterært værk, som for nylig er oversat til fransk. HKH den frankofone poet er protektor. De fire nominerede til »Ambassadørernes litteraturpris« er i år Solvej Balles Ifølge loven, Jens Christian Grøndahls Tavshed i Oktober, Peer Hultbergs Præludier og Peter Høegs Forestilling om det 20. århundrede.

Lasternes velsignelse
*»Barlokalet kan betragtes som synonymt med et Åndsproduktionens Tempel, en Tankevirksomhedens Katedral eller en Intelligensens Moské«, skrev billedkunstnerne Lars T. Mikkelsen og Jan Bäcklund i 1995 i forbindelse med installationen Bar Hermes til udstillingen Byggeri for Millioner på Nordjyllands Kunstmuseum. Nu har Lars T. Mikkelsen fået til opgave – med Kulturministeriet og Ny Carlsbergfondet som økonomiske fødselshjælpere – at fremstille en bar til Center for Dansk Billedkunst på Kgs. Nytorv. Baren er et stykke raffineret indretningsarkitektur med mahognirør, der snor sig rundt i det store, nyklassicistiske rum. Værket er offentligt tilgængeligt eftersom Centret råder over et stort arkiv med offentligt udlån af fotomateriale og skriftligt materiale om en lang række samtidskunstnere. Men man skal ikke regne med udskænkning i dette statsdrevne stykke brugsæstetik.lb

USA-film i Cinemateket
*På torsdag kl. 21.30 er der gratis adgang til premieren på tre nye film af Steen Møller Rasmussen og Lars Movin. De er: Road closed, der er en meditativ road video fra Midtvesten, Connections: Ray Johnson on-line, som er et portræt af en amerikansk mail-art kunstner, der hoppede ud fra en bro i 1995, og Price of Gas, der er et videonotat fra en bilrejse gennem 12 stater på jagt efter sammenhængen mellem benzinpriser og frihed.

Program for Midtfyn
*Midtfyns Festival, der foregår 4.-8. juli, har annonceret flere navne på deres plakat: Manic Street Preachers, David Gray, Motörhead og The Black Crowes er blandt udlændingene, som vil kunne høres. Se mere på www.mf.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her