Læsetid: 2 min.

Kofi Annan til kamp mod aids

FN støtter afrikanske statslederes krav om flere penge til forebyggelse af aids og adgang til billig medicin på Afrikas største topmøde
27. april 2001

FN’s generalsekretær, Kofi Annan, erklærede i går krig imod aids på Afrikas hidtil største topmøde om livstruende sygdomme i den nigerianske hovedstad Abuja. Annans mest markante forslag gik ud på at oprette en global fond, der har til formål at forebygge sygdommen, som hvert år koster 2,8 millioner mennesker livet.
»Vi har brug for penge. Vi vinder ikke krigen mod aids uden en pengekasse med et beløb, der er meget større end det, der hidtil har været til rådighed,« sagde Kofi Annan.
Annan anslår, at der er brug for op til 10 mia. dollar om året, frem for den ene milliard, der hidtil har været brugt til bekæmpelse af aids. Pengene skal ifølge Annan hovedsageligt komme fra rige lande og private donorer. Men samtidig peger Annan på nødvendigheden af, at de fattige lande prioriterer bekæmpelse af sygdommen i de nationale budgetter.
»Epedimien kan stoppes, hvis folk bare kan overkomme deres frygt for at tale om problemet,« sagde Annan til de afrikanske statsledere.

Billigere medicin
Topmødet er arrangeret af Den Afrikanske Enhedsorganisation (Organisation of Arfrican Unity – OAU) og Verdenssundhedsorganisationen WHO. 50 statsledere, USA’s tidligere præsident Bill Clinton og 2.400 delegerede deltager i mødet, hvor Annan forventes at fremlægge en fempunkts plan for bekæmpelse af aids.
Ved mødets start opfordrede han de afrikanske lande til at producere og importere billig kopimedicin i henhold til de internationale handelsaftaler. Forslaget blev hilst velkommen af de de afrikanske statsledere.
»Vi vil opfordre det internationale samfund til at sætte priserne ned og gøre det lettere for de fattige lande at få adgang til livsnødvendig medicin. Det gælder specielt for Afrika, som er det kontinent, der er hårdest ramt af sygdommen,« sagde Ghanas præsident, John Kufuor.
FN vurderer, at 70 procent af verdens hiv-tilfælde, i alt 24,5 millioner mennesker, lever i Afrika syd for Sahara, hvor kun 10 procent af jordens befolkning bor. Halvdelen af de hiv-smittede afrikanere er under 25 år, og derfor vil uddannelse og præventionskampagner være et af elementerne i den kommende fempunktsplan.
Donorer fra flere forskellige rige lande har allerede meldt sig under fanerne i et forsøg på at koordinere deres indsats over for aids. Men på mødet udtrykte diplomater og donorrepræsentanter bekymring for den manglende koordinering med FN-systemet. Annan erkendte på mødet, at samarbejdet har været præget af kampe inden- og udenfor FN-systemet.
»Lad os sætte en stopper for de nyttesløse kampe. Vores succes kan ikke måles på, hvor mange aftaler vi får lavet, hvor mange resolutioner, vi får skrevet, eller endda hvor mange penge, vi får samlet. Til gengæld kan den måles på antallet af liv, det lykkes os at redde,« sagde Kofi Annan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her