Læsetid: 3 min.

Kreml søger kontrol med NTV

Kreml vil nationalisere Ruslands sidste uafhængige tv-station, NTV, trods protester fra journalister og seere
6. april 2001

Kreml synes at være tæt på at vinde kontrol med Ruslands vigtigste uafhængige medie, tv-stationen NTV, efter et paladskup i stationens ledelse i den forløbne uge. Det ses som et anslag mod pressefriheden i Rusland og har udløst skarpe protester fra journalister og brede kredse i den russiske offentlighed. Et mæglingsinitiativ fra den amerikanske tv-magnat Ted Turner, der har købt en stor aktiepost i NTV, kan dog muligvis tilvejebringe et kompromis i sidste øjeblik.
NTV’s journalister, og mange tusinde sympatisører i Moskva, har i den seneste uge protesteret mod en statskontrolleret gas-koncerns overtagelse af tv-stationen. Kontrol over NTV vil give Kreml et veritabelt monopol over elektronisk nyhedsformidling i Rusland og øge presset på tilbageværende uafhængige medier.
»Hvis NTV ikke findes mere, så vil ytringsfrihedens øvrige fristeder hurtigt komme under beskydning,« vurderer Aleksej Simonov fra Glasnost-fonden, en NGO, der arbejder for at forsvare pressefriheden i Rusland.

Tirsdags-kup
Kuppet mod NTV’s hidtidige ledelse skete på en generalforsamling tirsdag, hvor det statsstyrede naturgas-monopol Gazprom, der har været aktionær i NTV en årrække, væltede den siddende ledelse og indsatte en direktion, som er loyal overfor Kreml. Det kan meget vel vise sig at være afslutningen på en æra i russisk presse præget af relativ pluralisme.
NTV har siden sin grundlæggelse 1994 været en bas-tion for kritisk og professionel journalistik i et russisk mediebillede præget af politisk kontrol og mikrofonholderi i forhold til magthaverne både nationalt og lokalt.
Trods den skarpe konfrontation mellem Kreml og NTV er der fortsat mulighed for en blød landing, hvis den nye direktion vil acceptere en aftale med Ted Turner, som onsdag købte NTV’s grundlægger, Vladimir Gusinskij, ud.
Samtidig forsøger NTV og Gasprom også selv at løse konflikten gennem en mæg-lingskommission med repræsentanter fra begge parter. Kommissionens beslutning vil være bindende.

Putins kampagne
Hidtil har der dog ikke været meget kompromis i luften. Efter Vladimir Putin vandt præsidentvalget for godt tolv måneder siden, har Kreml gennemført en målrettet kampagne for at tage kontrol med NTV, der som det eneste landsdækkende elektroniske massemedie åbent har kritiseret regeringen og leveret en kritisk dækning af for eksempel krigen i Tjetjenien. De to andre landsdækkende tv-kanaler, ORT og RTR, er begge statskontrollerede og holder sig som regel lydigt til at videreformidle Kremls budskaber.
Anslaget mod NTV’s frihed var i fuldt sving samtidig med, at Putin tirsdag i denne uge holdt sin årlige tale til nationen. Selvom det var et tilfældigt sammenfald var symbolikken til at tage og føle på.
»Vi tvivler ikke på, at Vladimir Putin ligesom tidligere ved, hvad der foregår, og bærer ansvaret for konsekvenserne af det skete,« sagde NTV’s journalister i en udtalelse efter den kaotiske generalforsamling.
På den baggrund ser Kremls forsøg på at distancere sig fra det hændte ikke synderligt overbevisende ud.
»Putin har erklæret krig mod NTV, og nu siger han, at han ikke har noget med alt dette at gøre,« siger Jevgenij Kiseljov, NTV’s bedst kendte journalist.
De nye direktører for NTV, Alfred Kokh fra Gazprom og den russisk-amerikanske bankmand Boris Jordan, var begge nøglefigurer i Jeltsin-årenes kaotiske og svindelagtige privatiseringsprogram. Kokh måtte forlade den russiske regering i 1997 efter anklager om korruption, men han har siden gjort lynkarriere i gasselskabet.
Sidste weekend protesterede mere end 10.000 moskovitter mod anslagene mod NTV’s selvstændighed.
En lignende demonstration vil, ifølge en talsmand for NTV, muligvis finde sted i den kommende weekend. En meningsmåling foretaget i Moskva i denne uge viser, at 54 procent af de adspurgte er bekymrede over situationen omkring NTV.
I en udløber af sagen om NTV søger 70 journalister på Ruslands førende politiske ugeblad Itogi, der udgives i et samarbejde med det amerikanske Newsweek, nu at bryde med Gazprom for at bevare den redaktionelle frihed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu