Læsetid: 4 min.

Kritik af EU

EU-landene kan ikke overbevise sig selv om, at de har fælles mål, og i en knivskarp analyse forklarer den danske europæer Erik Holm, hvorfor det derfor går så galt med unionen
26. april 2001

Ny bog
Hvor skal vi dog hen i denne bog, spørger man undervejs. Og svaret er lige så enkelt som bogen er velskrevet og veldisponeret. Vi skal derop eller derud, hvorfra man kan skimte en sammenhæng i udviklingen mod den union, danskerne har det så svært med.
Erik Holm har været kontorchef og EU-rådgiver i Statsministeriet i 70’erne, senere direktør og økonomisk rådgiver i EU-kommissionen i 80’erne. Han har arbejdet for Den Internationale Valutafond tilbage i 60’erne, og har alle steder skaffet sig indsigt og udsyn. Alligevel er det en bemærkelsesværdig anderledes bog, han i dag udsender. Den er skrevet på engelsk uden planer om en dansksproget udgave. Holm, der nu bor i London, men holder kontakten til Danmark, vil ud i en større kreds og markedsfører derfor sit budskab om det europæiske anarki i den engelsksprogede verden.
Skeptikerne på de britiske øer vil synes bedre om den, end eurokraterne og amerikanerne. Han bruger sin fintmaskede beskrivelse af Amerika til at føre os frem mod den europæiske fællesmønts mulige storpolitiske rolle – og til diskussionen om den europæiske unions forsvarspolitiske ambitioner på kollisionskurs med NATO og USA.
Og der er, Gudhjælpemig, elegance over brutaliteten, når Holm giver os sin forståelse af selvforståelsen i Guds eget land. Ære. Mod. Selvtillid. Ærligt, hårdt arbejde, kirkegang og tro på synd. Ifølge Holm flagrende som nation og folk, flaget forrest i de moralske korstog, hvor den politiske ledelse bilder sig selv ind, at Amerika kæmper for principper, ikke for interesser. Og ligefrem tror på, at komplekse problemer kræver simple løsninger. Holm bliver aldrig inviteret som hovedtaler i Rebild.
En lærd gennemgang af internationalisme og isolationisme frem til i dag efterlader os med en spændende vurdering: Internationalister og isolationister kan forenes om det udenrigske engagement, hvis det er i form af teknologisk krigsførelse. Den der føres højt oppefra til demonstration af amerikansk overlegenhed. Den der føres for principper og værdier og uden tab af menneskeliv. Amerikanske altså. Selvfølgelig er hverken George W. Bush eller Colin Powell til isolationisme, hvis de stilles over for en konflikt, de ikke kan tabe.

Politik og kortsynethed
Erik Holm er trods sin grundliggende danske skepsis ikke fremmed for den tanke, at Den Europæiske Union udvikler sig til noget stort og stærkt.
Men det kræver, at lederne holder op med at gå i små sko og holder op med at varetage de nationale interesser, som ganske filosofisk er bragt til læserens forståelse gennem bogens første del. Det er nationalstaternes brogede tilblivelse fra dengang, man opfandt Italien og senere gik ud for at opfinde italienerne, de tyske fyrstendømmers samling, Blut und Boden, britisk imperialisme og franske fumlerier med den franske nation som et evigt problem, thi de ved ikke, hvad Nationen er, derfor taler de så meget om den.
Holm har et imponerende kendskab til den politiske og politologiske litteratur og gør god brug af den på vejen mod det egentlige: den famlende union mellem storpolitik og småtskåren, protektionistisk landbrugspolitik, den famlende union som lover Østeuropa solidaritet, men i små sko går så langsomt frem, at projektet risikerer at ryge på gulvet fordi femøres-politikerne skal genvælges på varetagelsen af nationale interesser.

Den usikre fællesmønt
Holm tror ikke, der er politisk vilje til at bære Euro’en til succes. Og han sætter ofte gode billeder på en præcis beskrivelse af udviklingsforløbet og de forhandlinger, han har et førstehåndskendskab til. Frankrig har slugt pillen, men ikke fordøjet den, siger han om fransk modvilje mod en uafhængig centralbank. Hans baggrund gør, at enkelte afsnit læses lettere af fag-økonomen end den politisk-europæisk interesserede læser.
Forude ser han problemerne i forhold til USA, hvis mønten slår igennem og bliver reserve-valuta i konkurrence med dollaren.
Euro’en er storpolitik og kræver statsmandskløgt i hele fællesskabet, og den kan han ikke få øje på efter at statsmændene Valery Giscard d’Estaing-Helmuth Schmidt/ Francois Mitterand-Helmuth Kohl har forladt faget og deres projekt.
Nu barrikaderer man sig i Schengen-land og beder til, at den økonomiske integration fører til politisk integration med vage forestillinger om, hvad det så måtte være.
Der er betydelig sympati for Joschka Fischers visioner, hvad de så end måtte indebære. Rundturen i Fischers tale på Humboldtuniversitetet i fjor er en kløgtig analyse, som af tvivlsomme grunde ikke er foretaget i dansk presse, så omfattende som disse perspektiver fortjener.
Europas Forenede Stater skræmmer, men ikke Holm, der uforfærdet går længere endnu til et provokerende europæisk kejserdømme med europæiske statsborgere, som tør definere og løfte opgaven med at være anderledes end USA. I en struktur som stadig giver nationalstaten et liv.
Globalisering er ikke til at undgå, men amerikanisering, nej tak.

Det usikre forsvar
Jeg kunne godt have undværet, at Erik Holm i det afsluttende kapitel tager en dans mere med fællesmønten, men så må man glæde sig over alt det andet, både hovedlinjer og detaljer.
Jean Monnet får således nogle sider for sin plads som unionens åndelige arkitekt, men Monnet-beundrere får tilføjet den forsmædelige oplysning, at han, denne hæderkronede internationalistiske franske fritænker og stifter af Aktionskomiteen for Europas Forenede Stater, havde en forgænger med samme tankesæt så tidligt som i 1790.
Meget af den første amerikanske finansminister Alexander Hamiltons filosofi om centralbank og forbundsdannelse genfindes, ifølge Holm, i den europæiske integrationsdebat fra 1950’erne. Det er ret ligegyldigt, om man er enig med Erik Holm. Men det er ikke ligegyldigt, at der findes en dansk europæer som vil provokere til at tænke, og endda tænke anderledes. Det er historie og samtidshistorie på et flot og sjovt plan. Det er sågar et bidrag til en dansk Europa-debat af den slags, der ikke findes.

*Erik Holm: The European Anarchy Europe’s Hard Road Into High Politics, Handelshøjskolens Forlag, København, 310 sider, indbundet kroner 397,00. Udkommer i dag

*Poul Smidt, journalist, cand.jur. er mangeårig DR-korrespondent i Bruxelles, for tiden studievært på DR2’s
Deadline

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her