Læsetid: 1 min.

Læsningens inspiration

11. april 2001

(2. sektion)

En forfatters vigtigste opgave er at læse, sagde forfatteren og kritikeren Poul Borum gang på gang. Hermed gjorde han op med myten om det fuldbårne kunstnertalent, hvor det genialske bare sprang af pennen, frisk og jomfrueligt.

Susan Sontag tager tråden op på side 4 i dagens i2, hvor hun nærmest bekender: »Impulsen til at skrive bliver næsten altid udløst af læsning.« Ikke noget med at skrive ud fra udrugede følelser i enrum. Det viser sig som regel, at når det personlige udtryk er allermest dybtfølt, opdager man bagefter, at det jo er banalt og gennemtygget af utallige andre allerede. Sontag citerer Virginia Woolf for at sige, at læsningen »består i den totale elimination af ego’et«. For Sontag betyder omskrivningen, at ordene rykker på afstand af hende selv. Ordene bliver fremmede og indgår i en dialog ikke mindst med anden litteratur og andre slags tekster.

Vi er altid påvirket af det, vi har læst, fra mælkekartoner til Molière og Rasmus Klump. Og hvorfor egentlig ikke i denne ånd blive inspireret af hverdagslivets tilfældige sedler som en anderledes historieskrivning set fra køkkenbordskanten, som beskrevet af Peter Adolphsen på side 11. Med denne udvidede udgave af i2 ønsker vi læserne god påskelæsning og håber, at tanker hermed kan omtænkes og blive befrugtet på ny.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her