Læsetid: 3 min.

Langsomhedens kunst

Danmarks få grafiske værksteder kæmper en idealistisk kamp for en truet kunstart
5. april 2001

Litografi
Billedkunsten er blevet et medie med hurtig omsætning: Andy Warhols 15-minutters-berømmelse er en realitet over hele feltet. De unge på Kunstakademiet får udstillingsmuligheder, før de er blevet tørre bag ørerne – og når de måske engang modnes, gider ingen høre om dem mere.
Kunstens publikum er samtidigt blevet en fragmenteret størrelse, med uberegnelige nyhedskrav og forventninger om events. Disse vilkår stiller store omstillingskrav til de langsomme håndværkere, der er grundlaget for grafikken, kunstnernes og kendernes traditionelle mødeplads.
Der er så meget, der ikke længere er en selvfølge. Per Kirkeby tilbragte mange onsdagaftener med at nærlæse fortidens store kunstneres grafiske værker i Den Kongelige Kobberstiksamling. Nu er denne samling stranguleret af Statens Museums ledelse, der sætter Management over muligheden for fordybelse under vejledning af kyndige kunsthistorikere.
Grafikken er billedkunstens kammermusik: Man skal helst ledes ved hånden i de første stadier. Event-værdien er minimal: Det er vel egentlig kun en begivenhed for tv eller dagspresse, når samme Per Kirkeby udgiver en serie litografier. Ellers lever grafikken sit stilleliv hos de helt unge og plakattrætte, der vil lidt videre end til Fru Krøyer og Fru Ancher på Skagen Sønderstrand eller hos firmakunstforeningerne.

Idealister
Der findes dog stadig idealister, der holder den håndværksmæssige tradition højt. Iår kan et af ’åndehullerne’, Hostrup-Pedersen & Johansens litografiske værksted holde 25 års-jubilæum på Valhøjvej i Valby, lige bag muslimernes religiøse center. Udtrykket ’åndehul’ stammer fra en tekst af Ejler Bille, den klarttænkende kunstner, Peter Johansen mener, har haft størst betydning for værkstedet. Bille skriver: »Et musehul er et godt sted at krybe i skjul i. Men et åndehul er noget langt bedre. Her kan du ånde frit, du kan sige nøjagtigt, hvad du vil... Peters åndehul er et af de bedste.«
I anledning af jubilæet viser værkstedet hver måned en af de kunstnere, der idag er grundlaget for Hostrup-Pedersen & Johansens eksistens. I marts-april er det enkle, nøgterne vinduer og stilleben i en kun tilsyneladende enkel, realistisk stil af Jesper Christiansen, der udstilles. Men den, der falder indenfor, kan få en oversigt over 25 års grafikhistorie: Først de fede år, så 1980’ernes magre periode (måske delvis på grund af for meget Dali-investerings-junk og snobberi og svindel med editionerne) frem til i dag.
Peter Johansen ser ikke nogen nem fremtid for sin branche: Det er ikke heller nogen selvfølge, at der er købere til grafik. Tidligere kom der mange bestillinger fra museer og kunstforeninger, når danske kunstnere holdt udstillinger – i dag er produktionen centreret om den enkelte kunstner. Samtidig er det blevet stadigt vanskeligere at finde ’råmaterialerne’, papiret, de gode farver, produktionens parafernalia: Håndværk har ingen plads i den multinationale globalisering.

Alt for god smag
Peter Johansen vil dog ikke jamre for meget, for hver ny kunstner slæber sit miljø med sig hjemmefra og påvirker det grafiske værksted, og kravet om fantasifuld markedsføring og nytænkning er ikke blot af det onde. Træls er det dog, når kunsten skal passe til kontorstolene og ikke være anstødelig, når virksomhederne skal købe ind. Nok værd at tænke på, når man vil markedsføre afskrivningsmulighederne som kunststøtte.
Uden venner går det dog ikke, når det professionelle niveau skal holdes, og der findes da også en forening, der hedder Stentrykkets Venner. De formidler og financierer samarbejde med især helt unge kunstnere og værkstedet. Årets tolv billedkunstnere er dog alle fuldbefarne: Næste udstiller er Kvium, senere kommer bl.a. Kirkeby, Nina Sten-Knudsen, Niels Reumert og Lise Malinovsky. Ved slutningen af året samles nyudgivelserne i en jubilæumsmappe, men den, der vil dyppe tåen i vandet uden at være i nærheden af Valby, kan browse på Hostrup-Pedersen & Johansens internetside.

*Hostrup-Pedersen & Johansen, Valhøjvej 15, 2500 Valby. Tel. 3617 2014. For tiden vises grafik af Jesper Christiansen. Næste fernisering: Michael Kvium 20. apr. Internet: www.litho.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her