Læsetid: 4 min.

Majestætisk musemisere

Hvem var mit overhoved, mens Majestæten fik musen fjernet? Hvem symboliserede den nationale identitet og skrev under på nye love, mens Majestæten var indisponeret?
18. april 2001

Royalt
Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden af Danmark og til en vis grad af Færøerne og også Grønland, dog minus Thule, fejrede fødselsdag 2. påskedag. Man spørger naturligvis ikke efter en dames alder og det gælder også, selv om kvinden tilfældigvis er det af Guds nåde.
Vort overhoveds runde fødselsdag sidste år var lidt af en folkefest. Bagsiden vil gerne meddele sin sympati til det først løsladte og nu nedlagte Aktuelt ved at citere fra den måske kommende ugeavis’ udgave 17. april år 2000, ikke mindst fordi en socialdemokratisk sætternisse har drevet sit spil med overskriften: Et menneske i onarken: »Dronningen fylder 60 år, og når vi fejrer hende, fejrer vi samtidig vores historie og fælles identitet. Dronning Margrethe er en moralsk autoritet, der skaber helhed og kontinuitet i en global tid, hvor hun med sin værdighed og begavelse har stadfæstet monarkiets moderne berettigelse.«
Så er det på plads: Dronningen er en samler og det har vi brug for i smørhullet, der konstant er udsat for globaliseringens erosion af vort særpræg. At der så siden er dryppet en smule malurt i bægeret for monarkiet, skal ikke fremdrages i anledning af monarkens store dag.
Ellers huskes Millennium-udgaven af Majestætens fødselsdag bedst for hendes ældstes søns fravær. Ikke nok med at han fjollede rundt oppe i Østgrønland for at få flere hår på brystet forud for det giftermål, han vel ikke slipper udenom indenfor den næste snes år, men læs bare hvad det nødlidende Aktuelt skrev dagen efter: »Kronprins Frederik fejrede sin mors 60 års fødselsdag med at tage et varmt bad – det første i to måneder.«
Det var ikke gået i en almindelig borgerlig familie – har De nogensinde siddet i Deres badekar med mobilen i hånden og ringet til Deres måske ikke helt unge mor og i begejstrede vendinger rost hende for at have fået den gode idé at markere dagen med vand og sæbe? Den dreng skulle skamme sig.

Allerunderdanigst
Hendes majestæt befinder sig på sin århusianske residens Marselisborg Slot, så det er nærliggende lige at daffe derud. Vi vil næppe i antal kunne matche de 150.000 på Amalienborg Slotsplads sidste år, men Majestæten ved godt, at det er kvaliteten af den alleunderdanigste tilstedeværelse og ikke mængden, der gør et stort folk. Der er vagtafløsning klokken 12, hvor gardens eftermiddagsskifte vil sende kollegerne på morgenturen ind til en fortjent gang gullasch. Hvordan mon holdningen til tørklæder egentlig er i garden?
Men det er lidt tåget denne anden påskedag, og vi kom sent i seng natten før, og i min morgenkåbe bliver jeg bare antaget for at være blotter og anbragt i Blåtårn, og hvem gider egentlig se på nogle voksne mænd i latterlige antræk, der valser rundt om hinanden, mens en koleriker står og skriger uforståelige kommandoer? Og hvor interessant er det helt ærligt at spørge de folk, der står der komplet med Dannebrog, engangskameraer og børnebørn, hvad de mener om monarkiet?
Sidst men ikke mindst: Hendes Majestæt gennemgik forrige mandags en knæoperation på Århus Kommunehospital, hvorfor hun slet ikke kan stå på benene. Dronningens talrige besøg i udlandet og de mange trin i Rebild Bakker har påført hende en arbejdsskade, så hun ikke evner at komme frem og fordreje hånden á la Preben Kristensen.
Hun fik fjernet noget brusk, som havde revet sig løs i knæet samt en irriteret slimhinde ved en såkaldt artroskopi, hvilket betyder, at operationen foregår gennem en lillebitte kikkert, så man slipper for at mere blåt blod end højst nødvendigt ser dagens lys. I de glade 90’ere var hun gennem en tilsvarende operation tre gange. Det kunne være interessant at spørge Hofmarskallatet, om ikke det var tiden at indgive en patientklage? Og har Majestæten søgt arbejdsskadeerstatning?

Hvem var mit overhoved
Men så – og nu citerer jeg et andet dansk dagblad med feberkramper, Århus Stiftstidende – ser jeg det pludselig: »Indgrebet blev foretaget, mens overhovedet var i fuld bedøvelse.« Jeg ringer straks derud:
»Marselisborg Slot.«
»Ja, goddag, og undskyld jeg forstyrrer. Jeg er bare en undersåt, som er bekymret: Majestæten var jo i fuld bedøvelse forrige mandag?«
»...Ja, jo ... det var Majestæten, men ...«
»Hvem var så mit overhoved imens?«
»Hvadbehager?«
»«
»Jeg tror ikke ... hvad var Deres navn?«
»Vil det sige at landet var uden regent i timevis forrige mandag? Er Frede på Grønland igen? Og hvad med Joachim? Hallo?«
Her mistede jeg desværre forbindelsen, og jeg havde ikke held til at etablere en ny. Og alle de eksperter i statskundskab, jeg har ringet til for at få opklaret, hvor længe nationens overhoved kan være bedøvet uden at nogen tager over, har siddet i påskebryg til op over begge ører, så jeg har ikke kunnet skaffe et fornuftigt svar.
Det skulle nødig gå som i Rusland, hvor Jeltsin formelt var leder på trods af hans manglende evne til at se forskel på en kvindebagdel og en flaske Stolichnaya. Kan læserne hjælpe? Hvor længe kan et overhoved være pumpet fuld af narkotika uden at en erstatningsmonark skal bringes i stilling?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her