Læsetid: 2 min.

Medicinalfirmaer parate til at opgive patentsag

39 medicinalfirmaers sagsanlæg mod den sydafrikanske stat hænger i en tynd tråd. Størstedelen af firmaerne ventes at trække sig ud af sagen i dag
19. april 2001

Alliancen mellem de 39 medicinalfirmaer, der har sagsøgt den sydafrikanske stat for at krænke firmaernes patenter på medicin, er ved at krakelere. Størstedelen af dem er parate til at trække sig ud, og det er derfor tvivlsomt om sagen som planlagt genoptages i dag kl. 10. Mere sandsynligt er det, at der i nattens løb er indgået et kompromis.
Retsagen, der skulle være genoptaget i går, blev i løbet af dagen udskudt på grund af intense forhandlinger i mellem medicinalfirmaerne. Ifølge de internationale organisationer, der befinder sig i Sydafrika, diskuterede de 39 firmaer mulighederne for at trække sig ud og indgå et forlig med den sydafrikanske regering.
Sent på eftermiddagen i går kunne den britiske hjælpeorganisation Oxfam oplyse, at størstedelen af de 39 virksomheder var indstillet på at indgå et forlig med den sydafrikanske regering.
»Alt tyder på, at medicinalfirmaerne vil indgå et forlig med regeringen. Vi kender endnu ikke forligets deltaljer, men det ser ud som om, Sydafrika vil få mulighed for at importere billig aids-medicin,« siger Kevin Watkins, chefrådgiver i Oxfam til Information.

Globalt pres
De 39 firmaer har sagsøgt den sydafrikanske regering på grund af en lov, der giver de offentlige myndigheder ret til at udstede licenser til lokal produktion af billig kopimedicin og parallelimport af medicin til behandling af bl.a. hiv og aids.
Flertallet af firmaerne, der nu ønsker at trække sig ud af sagen, består blandet andet af de største virksomheder GlaxoSmithKline, Merck, Bayer Bristol-Myers Squibb og Roche Products. Danske Novo Nordisk og Lundbeck er også blandt de firmaer, der ønsker et forlig med den sydafrikanske regering.
Hans Henrik Munch-Jensen kommunikationsdirektør i Lundbeck siger:
»Hvis der et kompromis på vej, vil vi meget gerne med. Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker sagen afsluttet.«
Siden retsagen begyndte i 1997, har man tre gange forsøgt at nå frem til et kompromis mellem regeringen og medicinalfirmaerne. Når det synes at lykkes denne gang, skyldes det ifølge den afrikanske organisation for billig medicin til u-lande, Treatment Action Campaign, et hidtil uset pres på medicinalindustrien.
»Virksomhederne har været presset fra alle kanter af verden. Fra både folkelige bevægelser og regeringer. Dette er et bevis på, at det nytter noget at kritisere og aktionere imod store firmaer, der ignorerer menneskerettighederne,« siger Zackie Achmat, talsmand for TAC til Information.

Præcedens
Nelson Mandela, EU og Frankrigs nationale aidsråd har senest opfordret medicinalfirmaerne til at droppe deres sagsanlæg.
Ifølge formanden for Læger uden Grænser i Danmark, læge Søren Brix Christensen, vil sagen om billig aidsmedicin til Sydafrika danne præcedens for fattige lande i reste af verden, hvis det lykkes at blive enige om et forlig i dag.
»U-landene ser meget op til storebroder Sydafrika, og derfor har afslutningen på sagen stor betydning for, hvad andre u-lande vil og kan gøre for at få billigere medicin. Endvidere vil afslutningen også have stor betydning for, hvad de fattige lande fremover kan gøre i forhold til andre udbredte sygdomme end aids f.eks. sovesyge, tuberkulose og malaria.«
Oxfam peger på, at den sydafrikanske sag vil have stor betydning, når USA i næste måned kritiserer Brasiliens medicinalpolitik i Verdenshandelsorganisationen, WTO.
»Dette er et eksempel på, at regeringer pricipielt bør respektere menneskerettigheder og folkesundhed frem for snævre patentregler,«
siger Kevin Watkins fra Oxfam.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her