Læsetid: 2 min.

Mobilen lyver om hvor du er

En ingeniør i Juelsminde sætter spørgsmålstegn ved nøjagtigheden af oplysninger fra mobiltelefonernes sendemaster, der anvendes i retssager
24. april 2001

Ingeniør Bjarne Christophersen bor i Juelsminde i det sydlige Østjylland. Hans mobiltelefon er af den slags, der kan fortælle ham, hvilken sendemast der transmitterer hans samtale.
Men sendemasten er ofte mere end 30 kilometer væk i luftlinje.
Hjemme i Juelsminde kan Bjarne Christophersen, der arbejder med telefoni til daglig, ofte konstatere, at han ifølge sin mobiltelefon skulle befinde sig omkring de vestfynske lokaliteter Nørre Aaby, Brenderup og Ejby.
Den oplevelse fik for nylig Bjarne Christophersen til at skrive til Venstres retspolitiske ordfører Birthe Rønn Hornbech. Han føler sig ikke helt tryg ved, at politiet får adgang til – efter dommerkendelse – at få oplyst numre på alle mobiltelefoner, der har været involveret i mobiltelefonsamtaler via en given sendemast. Det er indholdet af et nyt lovforslag fra justitsminister Frank Jensen (S), som var til førstebehandling i sidste uge, og som blev kritisereret af SF, Enhedslisten og Venstre.
»At bruge masteoplysningerne til at fastlægge, hvor en person har befundet sig, er ikke 100 procent sikkert. Sikkerheden er ikke stor nok. Personen kan være helt op til – i luftlinje – 40 kilometer væk,« siger Bjarne Christophersen.

Stadig mere brugt
Masteoplysningerne er stadig mere brugt i retssager. I den igangværende sag om gruppen HomoAktions brandattentater mod Udlændingestyrelsen, i PFA-sagen mod forretningsmanden Kurt Thorsen, i sagen om tyveriet af et Rembrandt-maleri fra Nivaagaard og i efterhånden adskillige rocker- og drabssager har oplysninger om, hvilke tiltalte der telefonerede via hvilke sendemaster, spillet en vigtig rolle.
Bjarne Christophersens oplevelser med de fynske sendemaster skyldes ikke, at der ikke er rigeligt med sendemaster i Juelsminde.
Han fortæller, at han inden for en radius af fem-seks kilometer har fire forskellige sendemaster, der transmitterer mobilsamtaler fra TDC (det tidligere Tele Danmark).
At Bjarne Christophersens samtaler springer til de fjerne, fynske master, skyldes ikke nødvendigvis, at sendemasterne i Juelsminde er optaget af andre samtaler:
»Jeg kan stå op klokken tre om natten og se, at jeg er opdateret på en fynsk mast. Så er det ikke, fordi der er trafik på Juelsminde-masten,« siger Bjarne Christophersen.
Han erkender, at mobiltelefonsignalerne når længere over vand og i flade landskaber, men afviser, at han bor under helt specielle forhold.

Sker ikke i København
Både TDC og Sonofon bekræfter, at mobiltelefon-brugere visse steder i landet taler via master, som kan ligge meget langt væk fra, hvor de faktisk befinder sig:
»Masterne kan godt have en rækkevidde på op mod 40 kilometer – for eksempel på Vestkysten og i andre tyndt befolkede områder,« forklarer sikkerhedschef Tommy Jensen, Sonofon.
Han understreger, at en telefonsamtale i København aldrig kan blive transmitteret via en mast, der står 30-40 kilometer væk. Tommy Jensen afviser, at den enkelte mobiltelefonbruger kan få indflydelse på, hvilken mast han eller hun går ind på.
En person med forbryderiske hensigter kan altså ikke manipulere sig til et falsk alibi ved at programmere sin telefon til at transmittere samtalen til en sendemast, der står langt fra gerningsstedet.
»Der findes udstyr, vi som operatører har, som betyder, at man kan låse sig fast på en sendemast. Men så skal man kende de tekniske kanaler og frekvenser, og det gør brugerne jo ikke,« siger Tommy Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu