Læsetid: 4 min.

Operation Dessert Storm

Aktionsgruppen Biotic Baking Brigade har udviklet et effektfuldt protestsprog: De kaster lagkager lige i smasken på alverdens magtmænd
27. april 2001

Aktionsgruppen Biotic Baking Brigade har udviklet et effektfuldt protestsprog: De kaster lagkager lige i smasken på alverdens magtmænd.

Global GuerillaI sidste uge var det Sveriges finansministers tur til at smage magtens kagecreme. Aktivister fra ’Stockholm Pie Brigade’ kastede to lagkager i ansigtet på Bosse Ringholm. Tidligere på måneden var det Sveriges handelsminister, Leif Pagrotsky, der blev forvandlet til en kagemand. Operation »Dessert Storm« er i fuld gang. April har været udråbt til aktionsmåned for kagekastere over hele verden. En ny gruppe af aktivister bruger økologiske lagkager som håndvåben mod de økonomiske ledere, de mener, er drivkræfter bag den såkaldt ’virksomheds-styrede’ globalisering. Strategien bag den særlige form for civil ulydighed er både enkel og ganske effektfuld i medierne: Alle mennesker på kryds og tværs af kulturer kan nemlig forstå symbolikken i at få kastet en flødeskumskage lige i ansigtet. Den underjordiske aktionsgruppe ’Biotic Baking Brigade’ mener ligefrem, at deres kåde kagekastning er udtryk for en form for »visuel esperanto« direkte henvendt til arbejderklassen.
I de senere år har en række af verdens ledere således fået lagkager i ansigtet. Ofrene er prominente folk som f.eks. Microsofts grundlægger, Bill Gates, koncerndirektøren for Monsanto, Robert Shapiro, neo-liberalismens hof-ideolog, økonomiprofessor Milton Friedman, og WTO’s tidligere direktør, Renato Ruggerio.
’Biotic Baking Brigade’ skriver i en pressemeddelelse, at »den ’globale bevægelse’ ofte bliver misfortolket i de etablerede medier. Man kan imidlertid ikke misfortolke et ansigt indsmurt i flødeskum. Det sender et klart budskab til modtageren og medierne om, at hvad disse mennesker gør er latterligt, og at du vil lade dem vide – og have det sjovt, mens du protesterer.«
I Europa har den belgiske multikunstner, Noel Godin, været den mest aktive person i den globale madkamp. Han har gjort det til sit livsprojekt at kaste lagkager i hovedet på folk. Manden, der kalder sig selv for ’entarteur’, har sågar stiftet et parti med navnet TARTE, forbogstaverne på fransk for »Alle drukkenbolte, lad os feste sammen!«
I USA er kagemændene dog væsentligt mere radikale. De går målrettet efter personer, de betragter som ikoner for dagens ’virksomheds-styrede’ globalisering. ’Biotic Baking Brigade’ har rødder på den amerikanske vestkyst, men har i dag spredt sig til flere europæiske lande. Den finske guerilla-celle ’Arctic Baking Brigade’ fik sin debut i marts, da verdensbankens direktør, James Wolfensohn,
fik den kolde kagecreme at smage. Aktionen blev anført af ’Subcommandante Marsipan’.

Mediebevidste ungeKage-aktivisterne er yderst mediebevidste og sørger altid for, at deres aktioner bliver dækket af nyhedsmedierne:
»Idéen er ganske enkelt at skabe tilpas meget spektakel, så skaberne af den ’officielle virkelighed’ bliver nødt til at reagere. Kagerne har dog kun en lille effekt, hvis der ikke er et stort publikum, der ser det,« siger Agent Valnød og fremhæver dermed mediernes betydning for kagekasterne: »Kagekastning er ikke så meget et personligt angreb som et angreb på autoritet, hemmelighedskræmmeri, korruption og grådighed. Der findes mange måder at vække folks bevidsthed. At kaste med kager er kun en særlig taktik, som kan være yderst effektiv i nogle situationer. Men kager har en indbygget humor, som alle mennesker kan forstå.«
Aktivisterne benytter altid dæknavne med ingredienser fra konditor-branchen – f.eks. Agent Strawberry og Agent Apple. Anonymiteten har dog ikke kunnet forhindret, at tre aktivister fra San Francisco blev anholdt efter en aktion. De kastede lagkager i hovedet på byens borgmester, Willie Brown. Og han kunne – som de fleste andre kage-ofre – ikke se nogen humor i happeningen. Borgmesteren oplevede bestemt kagerne som et angreb, og de tre aktivister fik derfor en dom på et halvt års ubetinget fængsel.

Revolutionær retorik
På aktivisternes forskellige hjemmesider er retorikken tyk af revolutions-romantik – dog ofte med et godt stænk af selvironi. ’Subcommandante Toffuti’ har f.eks. udtalt:
»Betvivl aldrig, at en lille gruppe af dedikerede folk med kager kan ændre verden. Dét er faktisk det eneste, som nogensinde har kunnet ændre noget.«
Biotic Baking Brigade forsøger dog på deres egen hjemmeside at underbygge kage-kastningen med lidt mere ideologiske argumenter: »Revolutionen i Chiapas mod neo-liberalisme og globalisering, kampen for ’tierra y libertad’, har inspireret os dybt. Som Marcos og andre har vist så effektivt, lever vi i dagens økologiske og sociale nedsmeltning alle i Chiapas. Zapatisterne har opmuntret os til at bringe zapatismen til vores egne lokalsamfund.«
Mange aktivister forklarer deres aktionsform som et harmløst forsøg på at skabe lidt morskab i en verden, hvor politiske ledere og direktører sjældent har tid og overskud til et lille smil. ’Biotic Baking Brigade’ må ikke desto mindre ses som en radikalt projekt overtrukket med glasur.
I forbindelse med ’Biotic Baking Brigade’ første aktion mod hjernen bag Margaret Thatchers kompromisløse nedskæringspolitik, nobelprismodtageren, Milton Friedman, udsendte Agent Apple således et politisk kommuniké, der holder ham »ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden«, idet Friedman betragtes som ophavsmand til de nyliberale reformer, der kun »har bragt verden fattigdom, armod, sult og økologisk nedbrydning.«

Lagkager i Göteborg
De fleste af de hidtidige mad-orgier har fundet sted i forbindelse med konferencer, hvor ofrene er blevet overrasket af hurtigtflyvende lagkager fra forklædte mødedeltagere. I de senere år er verdens politiske og økonomiske ledere nemlig blevet så effektivt indkapslet af pigtråd under de officielle topmøder, at aktivisterne ikke har en jordisk chance for at komme i kasteafstand.
Danmark har endnu ikke oplevet kagekasterne på spil. Men måske er også dén bevægelse nu ved at sprede sig fra resten af verden over Sverige til Danmark. I forbindelse med angrebet på Sveriges finansminister, Bosse Ringholm, i sidste uge antydede aktivisterne, at EU-topmødet i Göteborg kan blive et overflødighedshorn af flyvende lagkager. Som Agent Apple forklarer:
»Hvis han havde været i live i dag, havde Sun Tzu måske skrevet i Krigens Kunst, at den moderne krigers våben ikke længere er sværd og pen, men derimod kager og keyboard.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her