Læsetid: 4 min.

OVERBILK

9. april 2001


Israel afviser kritik af bosættelser
*Den israelske premierminister, Ariel Sharon, afviser al international kritik af hans planer om at bygge nye jødiske bosættelser i de palæstinensiske områder.
Sharons talsmand sagde i går, at kritikken ville kunne føre til endnu mere vold. Og at Israel havde »enhver ret« til at udvide og bygge bosættelser som følge af landets »naturlige vækst«.
Ifølge planen skal der bygges 700 nye boliger i to forskellige bosættelser på den besatte Vestbred. Boligbyggeriet blev forleden udbudt i licitation.
USA har i skarpe vendinger fordømt planerne om nye bosættelser og kalder dem »provokerende og ophidsende«. Også EU og Rusland har udtrykt kritik og henvist til, at bosættelserne er ulovlige ifølge international lov.

FDB involveret i ny tørklædesag
*FDB har direkte kurs mod en ny tørklædesag, efter at to brugsforeninger i Gentofte og Hedehusene har afvist at ansætte en ung, muslimsk kvinde med henvisning til kvindens navn og hendes ønske om at bære tørklæde i butikken.
Dokumentations- og Råd-givningscentret om Racediskrimination (DRC) har gennem fire måneder forsøgt at komme i dialog med FDB’s ledelse om sagen, men trods adskillige rykkerbreve har FDB ignoreret de seneste henvendelser, og nu sender DRC sagen til en advokat med krav om erstatning til kvinden.

Bistandsregler hin-drer beskæftigelse
*Politikerne bliver nødt til at ændre på loven, hvis flere indvandrere skal i arbejde. I dag koster det ligefrem indvandrerne penge at tage et job, fastslår landets socialchefer på baggrund af beregninger, som er foretaget af Århus Kommune, skriver Jyllands-Posten.
Regneeksemplerne viser, at et ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, vil tabe 218 kroner om måneden, hvis den ene ægtefælle tager et rengøringsjob. Tabet vokser til 236 kroner om måneden ved et HK-job. Endvidere viser beregningerne, at et ægtepar på aktivering mister 596 kroner om måneden, hvis den ene tager et lønnet ren-gøringsjob.
Problemstillingen rammer især indvandrer- og flygtningefamilier, da det oftest er her, at begge ægtefæller er på kontanthjælp.

Kinesere i protest mod beskyldninger
*Flere tusinde kinesere gik i går i demonstrationstog gennem London for at protestere mod, at den britiske regering forsøger at give dem skylden for at udbruddet af mund- og klovsyge i Storbritannien.
Protesten skyldes regeringens udtalelser om, at kilden til sygdommen kan stamme fra illegalt importeret kød til en kinesisk restaurant i den nordlige del af England.
Avisen The Sunday Morning Post skriver, at ledere fra det kinesiske samfund overvejer et sagsanlæg mod regeringen, hvis udtalelser har ført til at kinesiske restauranter har mistet 40 procent af deres omsætning.

Peru vælger Fujimoris afløser
*Vælgerne i Peru mødte i går op ved valgstederne for at finde en afløser for den nu landflygtige Alberto Fujimori. Meningsmålinger viste, at den amerikansk-uddannede økonom Alejandro Toledo ligger i spidsen, men næppe kan vinde allerede i første valgrunde.
15 millioner peruanere kunne stemme ved gårsdagens valg, hvor der også skulle udpeges et nyt parlament.
Tilliden til politikerne er ringe blandt Perus vælgere. De fik nok af skandaler under den tidligere præsident Fujimori, der da også endte med at tage benene på nakken og stikke af i Japan, hvor hans familie stammer fra.

Nepals regering vil tale med oprørere
*Nepals regering erklærer sig villig til at forhandle med maoistiske oprørere, der senest har stået bag snesevis af drab på politifolk.
»Regeringen er altid villig til forhandlinger,« sagde vicepremierminister Ram Chandra Poudel i går. Men samtidig udtrykte han skepsis over for udsigterne til at løse konflikten. »Hvis de mener det alvorligt med et møde, hvorfor dræber de så folk,« spurgte han.
På mindre end en uge har de maoistiske oprørere, hvis mål er at vælte det monarkiet, dræbt 69 politifolk ved flere angreb på stationer. Maoisternes leder, Prachanda, opfordrede lørdag til forhandling mellem parterne om dannelsen af en overgangsregering, som skal skrive en ny forfatning.

Bosættelse foran Israels ambassade
*I protest mod de jødiske bosættelser på Vestbredden, har Radikal Ungdom planlagt en anderledes demonstration.
Fem-ti medlemmer bosætter sig foran den israelske ambassade i 24 timer. Demonstrationen indledtes i går og varer et døgn. Bosættelsen er græsarealet foran Israels ambassade i Hellerup.
»Israel fortsætter stædigt med at udbygge sine bosættelser. Derfor må vi, der betragter os som venner af Israel, råbe op,« siger landsformand Simon Emil Ammitzbøll. »De fortsatte bosættelser er en afgørende forhindring for fred i Mellemøsten, og vi demonstrerer mod beslutningen om ikke at stoppe for yderligere bosættelser,« fortsætter han.

Danmark forvekslet med Sverige
*OECD byttede i en pressemeddelelse om på Danmark og Sverige og udnævnte derved fejlagtigt Danmark som dét land, der er dårligst til at integerere indvandrere på arbejdsmarkedet, skriver Søndagsavisen.
Fejlen skete i januar, da OECD offentliggjorde årsrapporten Trends in International Migration, hvor det fremgår, at Sverige og Holland er de lande, hv0r forskellen på indvandrernes arbejdsløshed og den generelle arbejdsløshed er størt. Men i den pressemeddelelse, organisationen sendte ud, var Sverige altså pludselig blevet til Danmark.
»Vi må erkende, at vi desværre er kommet til at forbytte Sverige og Danmark. Det, der står i rapporten, er rigtigt, og at Danmark nævnes i pressemeddelelsen er en klar fejl fra vores side,« siger lederen af OECD’s Migrationsafdeling, Jean-Pierre Garson til Søndagsavisen.

Amt nedlægger sin LO-kongres
*LO i Storstrøms Amt har holdt sin sidste kongres. Lørdag besluttede kongressen nemlig med et meget stort flertal at nedlægge sig selv til fordel for et årligt repræsentantskabsmøde.
Amtskongressen er hidtil blevet holdt hvert fjerde år for at afsende politiske budskaber forud for kommunal-valgene og for at godkende udpegningen af medlemmer til LO’s hovedbestyrelse. Men HK-afdelingerne i Næstved, Vordingborg og Nykøbing F. havde stillet forslag om at droppe det store arrangement, fordi tiden er løbet fra kongressen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her