Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

27. april 2001


Vandmiljøplan 2 næsten på plads
*Det sidste hul i Vandmiljøplan 2 blev stort set lukket torsdag eftermiddag, da regeringen enedes med forhandlerne fra Venstre, Konservative og SF om, hvordan man kan få nedbragt landbrugets kvælstofudledning med de sidste godt 7500 ton, som mangler i forhold til målsætningen.
Midlerne bliver et stop for bredspredning af gylle, mere effektiv brug af de penge, der er sat af til oprettelse af våde enge, samt generelle op-stramninger i landbrugets ordninger.
Partiernes folketingsgrupper skal imidlertid godkende forhandlingsresultatet, så derfor er miljøminister Svend Auken (S) ikke sikker på at have aftalen i hus før onsdag i næste uge.

Færøsk havbrug ramt af sygdom
*En af Færøernes allervigtigste erhvervsgrene – havbrug, ser nu ud til for alvor ud til at være truet af den ødelæggende laksesygdom ILA - (Infektiøs Lakse Anam).
To gange tidligere indenfor det sidste år er den smitsomme virusinfektion stadfæstet i lakseburene i de færøske fjorde, med store økonomiske tab til følge.
»De foreløbige resultater af undersøgelser af de syge fisk viser positivit, at dyrene har ILA-sygdommen,« oplyser fiskedyrlæge Peter Østergaard fra Færøernes landsdyrlægeembede.
Dermed kan de færøske lakseopdrættere sandsynligvis ikke opnå fuld pris for fiskene, hvis de overhovedet kan få dem solgt.
De syge fisk, der hidtil er blevet slagtet, udgør tilsammen en eksportværdi på godt 100 mio. kr..

Afrikansk aids-topmøde startet
*Afrikas største topmøde om den frygtede sygdom aids og andre relaterede sygdomme indledtes torsdag i den nigerianske hovedstad Abuja.
Blandt deltagerne er FN’s generalsekretær Kofi Annan, den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton og omkring 50 statsoverhoveder fra kontinentet. Topmødets tema er ’At finde en løsning på Afrikas krise gennem globalt partnerskab’.
Ifølge topmødets koordinator, Abdusalami Nasidi, tager omkring 2.400 delegerede del i mødet sammen med 47 statsledere.
FN vurderer, at omkring 70 procent af verdens hiv-tilfælde, 24,5 millioner mennesker, lever i Afrika syd for Sahara, hvor kun omkring 10 procent af verdens befolkning bor.

Radioaktivt affald i svensk skrot
*Svenske skrotforhandlere har opdaget radioaktivt materiale blandt indleveret skrot. Det radioaktive affald, der stammer fra blandt andet vejdirektoratet og militæret, udgør en alvorlig sundhedsfare for personalet på skrotpladserne og stålværker.
Samtidig ser det ud til at den centrale tilsynsmyndighed SSI (Strålskyddsinstitutet), der ligesom skrotbranchen ser alvorligt på fundene, afslører et voksende problem. SSI har nu sat en landsdækkende undersøgelse i gang af alt radioaktivt udstyr i den svenske industri.

EU-licitation kost-bar og værdiløs
*En stribe småkommuner har sat flere millioner kroner til for at opfylde et nyt EU-krav om udbud af selv de mindste færgeruter til danske øer. Målet med reglerne var billigere færger, men resultatet er blevet lige modsat, skriver Politiken.
En opgørelse fra Færdselsstyrelsen viser, at udbudet ingen effekt har haft overhovedet. Tværtimod har licitationerne kostet dyrt til advokater og EU-eksperter. Ikke på en eneste rute er drfiften blevet billigere. På 20 af 23 overfarter var det kun ét selskab der bød – nemlig det selskab der hele tiden har sejlet på ruten.

Nazi-erstatning for tab af ejendom
*Der er nu åbnet mulighed for, at personer, der har været udsat for slave- og tvangsarbejde i Nazityskland, også kan få erstatning for tab af ejendom samt for personskade udover erstatning for selve slave- og tvangsarbejdet.
Det oplyser Den danske nationalkomité for rådgivning af ofre for Nazi-Tysklands forfølgelse-, tvangsarbejds- og folkedrabspolitik.
Berettigede ansøgere er personer, som har mistet ejendele under det nationalsocialistiske regime med direkte deltagelse af det tyske erhvervsliv og som ikke tidligere har modtaget kompensation. Det er organisationen International Organisation for Migration (IOM), der er udvalgt til at behandle ansøgninger om erstatning.Ansøgningsfristen udløber den 11. august 2001.

10.000 kr. i forskel på børnehaveplads
*9.416 kroner om året. Så stor er prisforskellen på en børnehaveplads i landets dyreste og billigste kommune.
Det koster i år 20.207 kroner at have et barn i børnehave i Thyborøn-Harboøre, og det gør kommunen til landets dyreste. Billigst er Nordborg Kommune med 10.791 kroner.
35 kommuner har en årlig børnehavetakst på 18.000 kroner eller derover, mens 45 kommuner kan tilbyde en plads i børnehave for under 15.000 kroner.
Den gennemsnitlige pris for en børnehaveplads i Danmark er 16.367 kroner.

Stikkeri i Rusland legaliseres
*Den russiske sikkerhedstjeneste FSB har fået Højesterets ord for, at en instruktion, der foreskriver registrering af anonyme angivelser af medborgere, ikke er i strid med borgernes grundlovssikrede rettigheder, skriver Jyllands-Posten.
Sagen blev rejst af bevægelsen For Menneskerettigheder.
Anonyme angivelser har en særlig klang i Rusland, fordi anonyme stikkere var den sovjettiske sikkerhedstjenestes mest effektive våben under ’Den store terrror’ i 1930’erne.

Delvalg i Zimbabwe skal gå om
*Zimbabwes højesteret annullerede torsdag valgresultatet i en kreds, hvor landets oppositionsleder Morgan Tsvangirai tabte ved valget sidste år.
»Det er min pligt at meddele, at den indstævnede (kandidaten fra regeringspartiet) ikke blev valgt på behørig vis, og at ingen derfor er behørigt valgt,« sagde dommer Kenneth Manyonda, der befalede et suppleringsvalg holdt i valgkredsen.
Tsvangirai fortalte journalister uden for retsbygningen, at han var glad for kendelsen, »der klart peger på, at betingelserne, som valget blev gennemført under, aldrig var befordrende for en fri og retfærdig afstemning«.

Et frisk pust fra omverdenen
*Indbyggerne i Bangkok har fået et nyt sted at flygte til fra byens generende varme og forurening. Thailand har nemlig fået sin første oxygenbar. Baren tilbyder 20 minutters indsnusning af parfumeret oxygen akkompagneret af blød musik og en kold drik for omkring 33 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her