Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

14. april 2001


Milosevic tilbage i fængslet
*Den tidligere jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, blev fredag beordret tilbage til centralfængslet i Beograd efter et kort hospitalsophold.
En advokat, der arbejder for Milosevics forsvarer, Toma Fila, sagde, at undersøgelsesdommeren Goran Cavlina havde beordret Milosevic tilbage til fængslet.
Milosevic blev indlagt onsdag, angiveligt med hjerteproblemer, men lægernes undersøgelser viste, at der ikke er behov for at beholde Milosevic på hospitalet.
Nyhedsbureauet Reuters skrev, at Milosevic blev kørt tilbage til fængslet kort før kl. 17. Milosevic blev anholdt den 1. april og står over for anklager om korruption og magtmisbrug. FN’s krigsforbryderdomstol i Haag sigter ham for forbrydelser i forbindelse med Kosovo-konflikten.

DF vil have debat om dødshjælp
*Dansk Folkeparti mener, at det nu er på tide, at Folketinget debatterer den lindrende dødshjælp. Det sker efter det hollandske parlament sent tirsdag vedtog en lov, der legaliserer medlidenhedsdrab.
Partiets sundhedsordfører Birthe Skaarup mener, at man også i Danmark bør forholde sig til aktiv dødshjælp, og hun vil efter påske indkalde til en forespørgselsdebat om dødshjælp i Folketinget.
»Efter Hollands beslutning raser debatten nu allerede i Tyskland og i Sverige. Og det er givet, at vi herhjemme i løbet af ikke så længe bliver nødt til at træffe en afgørelse,« siger Birthe Skaarup og tilføjer, at hun er tilhænger af denne form for dødshjælp til uhelbredeligt syge.
Forespørgselsdebatten skal ifølge sundhedsordføreren være med til at informere politikerne om hollændernes erfaringer. Da loven blev vedtaget i Holland i begyndelsen af ugen, stemte 46 af de 75 medlemmer af senatet – parlamentets overhus – for loven. 28 stemte imod, mens et medlem undlod at stemme.

Sikkerhedsfolder på Roskilde Festival
*Som et led i sikkerhedsforanstaltningerne ved den kommende sæsons rockfestivaler udsender Roskilde Festival nu en sikkerhedsfolder i 250.000 eksemplarer. Den skal uddeles ikke blot til deltagerne i Roskilde, men til alle festivaldeltagere i Danmark – og til danskere, der skal på festival i udlandet.
Det oplyser den mangeårige leder af Roskilde Festival, Leif Skov, over for Ritzau.
Den korte sikkerhedsfolder, der er et A4-ark sammenfoldet to gange, vil blive præsenteret på et pressemøde i den kommende uge. Folderen er udarbejdet i samarbejde med amerikaneren Paul Wertheimer, der er ekspert i sikkerhedsspørgsmål for publikumsmængder.

Sultestrejkende i Tyrkiet døden nær
*En tyrkisk menneskerettighedsgruppe advarede fredag om, at opimod 60 af de henved 1000 fanger i tyrkiske fængsler, der har sultestrejket i flere måneder, nu er døden nær.
Advarslen kom samtidig med, at det blev meddelt, at antallet af døde som følge af sultestrejken siden marts var steget til 10, efter at den 36-årige Erol Evcil døde på et hospital torsdag aften.
Fangerne sultestrejker i protest over regeringens fængselsreformer.
Dødsfaldene blandt de sultestrejkende ventes at øge sandsynligheden for voksende kritik af menneskerettighedsforholdene i Tyrkiet fra vestlige regeringer på et tidspunkt, hvor Tyrkiet fortsat forsøger at gøre sig "fortjent" til EU-medlemskab.

Mere plads til truede dyrearter
*De truede dyrearter i Danmark skal have mere plads for at kunne leve i fred og ro. Derfor har Europa-Kommissionen nu udvidet og fundet nye områder i Danmark, hvor man skal gøre en aktiv beskyttelse for at beskytte dyrelivet.
Skov- og Naturstyrelsen har taget kritikken til sig og foreslår nu, at der udpeges yderligere 56 nye habitatområder, og at 35 af de allerede foreslåede gøres større.
Der bor en række dyr i Danmark, som er sjældne i vores del af Europa - eksempelvis odder, klokkefrø, sommerfuglen hedepletvinge og forskellige orkideer.

Ny rød ungdoms- organisation
*Rebel og Enhedslistens ungdomsnetværk slås, som varslet i Information den 2. april, sammen og holder stiftende møde i København fra påskelørdag til og med påskedag. Dermed er en den nye ungdoms-organisation en realitet. Sammenlægningen fik bred opbakning på Enheds-listens årsmøde i slutningen af marts i år. ’Fusionen’ kommer til at betyde, at de knap 500 medlemmer i den uafhængige ungdomsorganisation Rebel og de godt 200 medlemmer af Enhedslistens ungdomsnetværk nu vil udgøre en bred organisation på den danske venstrefløj.

Rwandisk FN-ansat i Kosovo anholdt
*En FN-medarbejder i Kosovo er blevet anholdt på mistanker om, at han deltog i folkemordet i Rwanda i 1994, sagde FN-politiet i Kosovo fredag.
Politiet sagde, at Callixte Mbrushimana var blevet anholdt i Gnjilane i det sydøstlige Kosovo, efter at regeringen i Rwanda den 15. marts udsendte en international arrestordre på manden.
Mbrushimana arbejdede på FN-missionen i Kosovo, den jugoslaviske provins, der administreres af FN. I november 1999 blev han ellers fyret fra en anden FN-organisation, efter at mistankerne om hans handlinger i Rwanda første gang opstod.

Britisk modstand mod Bush
*Fremtrædende medlemmer af den britiske regering kræver en nedkøling af forholdet til USA. Kravet kommer efter den amerikanske præsident George W. Bush har afvist at følge den klimaaftale, som blev indgået i den japanske by Kyoto, skriver den britiske avis The Times.
»Europa kan virkelig lægge pres på, for at USA skal ændre holdning, men i øjeblikket er Storbritannien det svage led,« siger en unavngiven minister til The Times.
Ifølge avisen bør Storbritannien bl.a. droppe alt samarbejde om det såkaldte missilforsvar, med mindre USA ændrer holdning til Kyoto. Ifølge avisen står ministre som udenrigsminister Robin Cook, vicepremierminister John Prescott og minister for international udvikling, Clare Short, bag kravet.

Information præciserer
*Onsdagens forsideartikel ’LO bruger 20 mio. på popblad’ havde udeladt en væ-sentlig pointe, som ph.d.-studerende ved Center for Ungdomsforskning på RUC, Jens Christian Nielsen, ønsker at få fremhævet. Han pointerer således, at det »kan være fornuftigt, at fagbevægelsen går ind i magasinpressen, hvis engagementet sammentænkes med fagbevægelsens øvrige aktiviteter i forhold til unge.« Ved en fejl blev Jens Christian Nielsen i artiklen kaldt Niels Christian Nielsen. Vi beklager. Red.

Nye husnedrivninger i Jerusalem
*19 palæstinensiske hjem i Østjerusalem vil i den kommende uge falde for israelske bulldozere. Siden intifadaens start for et halvt år siden er mere end 500 bygninger blevet nedrevet på Vestbredden og Gazastriben, mens de har været indstillet i Jerusalem. Jeff Halper fra Den Israelske Komite mod Husdemoleringer ser den nye bulldozeraktivitet og den øgede bosættelsespolitik som et samlet forsøg på at bryde den palæstinensiske modstand med magt. faf

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her