Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

6. april 2001


Dementi: Barsebäck fortsætter ikke ud over 2003
*Den svenske viceerhvervsminister, Lars Rekke, afviste torsdag alle oplysninger om, at Sverige har besluttet at holde atomkraftreaktoren Barsebäck 2 i drift længere, end der tidligere er blevet lovet. »Det er fortsat regeringens beslutning, at Barsebäck 2 skal lukkes inden udgangen af år 2003,« siger han.
De presseoplysninger, der har været i Danmark om, at Barsebäck ville fortsætte, betegnede viceerhvervsministeren som en »and«. Rekke siger, at der ikke er sket nogen ændringer i forudsætningerne for Barsebäck.
Den beslutning, som kraftselskabet har truffet om investeringer i Barsebäckværket, er ikke noget, regeringen kender til eller har med at gøre. En forlængelse af Barsebäck 2 er ikke drøftet i regeringen, forsikrer han.
Lukningen er forbundet med visse betingelser, som at energiforbruget i Sverige presses ned. Rekke mener, at sådanne betingelser kan opfyldes, og at regeringens bedømmelse af, at det går at lukke Barsebäck inden udgangen af 2003, står fast.
Oprindelsen til historien er åbenbart en artikel i Barcebäcks interne informationsavis. Der meddeles det, at der vil blive sat 180 millioner sv. kr. af til en modernisering af Barsebäck, den største satsning på et år.

Nyrup: Aktuelts lukning er bekymrende
*I en kommentar til lukningen af fagbevægelsens dagblad, Aktuelt, siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen, at det er »et farvel, der er trist og bekymrende...«.
»Med lukningen forsvinder igen en stemme, som er så vigtig for at holde vores demokrati ved lige,« siger statsministeren. Han fastslår, at »regeringen lægger stor vægt på mangfoldigheden i det danske mediebillede.«

Moskva: Ingen kernevåben på Kursk
*Oplysningerne om at den atomdrevne russiske ubåd »Kursk« skulle have haft atomvåben om bord blev i går skudt i sænk. Den russiske flåde nægter konsekvent, og parlamentsmedlemmet, som kastede nyhedsbomben i norsk TV 2, siger efterfølgende, at han er blevet misforstået. Onsdag aften stillede såvel miljøorganisationer og haveksperter sig tvivlende over for om, at der skulle befinde sig atomvåben om bord på den russiske ubåd.

FN: Klimamål nås ikke uden USA
*Chefen for FN’s klimapanel sagde i går, at de mål for nedskæring af drivhusgasser, der er fastsat i Kyoto Protokollen, ikke kan nås uden
USA’s deltagelse. »USA udleder stort set 20-25 procent af verdens udslip, så det er klart, at hvis USA ikke ratificerer Kyoto Protokollen, vil udslippet selvfølgelig ikke blive reduceret med ca. fem procent i perioden 2008-2012. Det vil blive betydeligt mindre end det,« sagde Robert Watson, formand for FN’s klimapanel, på et pressemøde.

NTV sender igen normalt
*Ruslands mest populære tv-kanal, det omstridte NTV, besluttede i går at genoptage de ordinære udsendelser på trods af protesterne mod det delvist statsejede gasselskab Gazproms forsøg på at vinde kontrollen over tv-kanalen. Efter et medarbejdermøde gik NTV’s generaldirektør Jevgenij Kiseljov på skærmen og forklarede, at det nu var på tide igen at vise almindelige programmer.

USA: Skatteplan møder modstand
*Præsident Bush’s plan om skattelettelser for 1600 milliarder dollar har lidt et alvorligt tilbageslag. Det amerikanske Senat vedtog onsdag at beskære skatteplanen med næsten 500 milliarder dollar. Med stemmerne 53-47 besluttede senatorerne at bruge halvdelen af de 500 milliarder på forbedring af skolerne og den anden halvdel til at betale af på landets gæld. Tre republikanerne støttede forslaget, der var fremsat af Demokraterne.

Rusland forsvarer sin rolle i Tjetjenien
*Rusland forsvarede sig i går mod beskyldninger om ikke at tage overgreb på menneskerettighederne i Tjetjenien alvorligt. Tværtimod, sagde Rusland, var anklagerne i Tjetjenien i gang med at undersøge en række forbrydelser og mord, som russiske soldater påstås at have begået mod tjetjenske civile. Blandt andet var omstændighederne bag en massegrav, der blev fundet sidste måned med 48 lig i nærheden af Tjetjeniens hovedstad, Grosnij, ved at blive efterforsket af »uvildige anklagere«.

Fælles kamp mod ventelister
*Der lægges op til at gøre et ordentligt indhug i sygehusenes ventelister, skrev Aktuelt i går. Sundhedsminister Arne Rolighed (S) tager positivt mod et udspil fra amterne om at skære ned på ventetiderne for knæ- og hofteoperationer samt andre ortopædkirurgiske behandlinger, som visse steder i landet er på mere end et år. Ministeren lægger samtidig op til en diskussion med amterne om at tage endnu flere områder med.

Kritik af manglende hjælp til hjemløse
*Både højre og venstre side i Folketinget kritiserer socialminister Henrik Dam Kristensen for ikke at gøre noget for landets cirka 3.000 hjemløse. »Jeg savner engagement, indignation og vilje til at slås for de penge, som Folketinget har sat af til de hjemløse,« sagde SF’s socialpolitiske ordfører, Villy Søvndal, i går efter et samråd i Folketingets socialudvalg. Her skulle Henrik Dam Kristensen redegøre for, hvordan det går med handlingsplanen for hjemløse.
Japan: Regeringsparti vælger leder
nJapans liberal-demokratiske regeringsparti, LDP, vil holde en afstemning for at erstatte premierminister Yoshiro Mori som partileder. Afstemningen vil finde sted 24. april, sagde et partimedlem i går. Endnu er der ingen officielle kandidater, men japanske medier tipper på tidligere premierminister Ryutaro Hashimoto som det varmeste emne. Der er valg til parlamentets overhus i juli.

FN besøger oppositionsleder i Burma
*FN’s nye særlige udsending, Paulo Sergio Pinheiro, mødtes i går med den burmesiske oppositionsleder Aung San Suu Kyi. Det tre dage lange ophold er et historisk besøg, siger lokale kilder. FN-udsendingen havde tilladelse til at se den nobelprishædrede kvinde i hendes hjem i Yangon i det fattige østasiatiske land, hvor hun har siddet i husarrest siden september sidste år. Onsdag holdt Pinheiro desuden et timelangt møde med medlemmer af oppositionspartiet Det Nationale Forbund for Demokrati.

Kabila fyrer hele sin regering
*Præsident Joseph Kabila fyrede i går hele sin regering. Han efterlader nu befolkningen i Den Demokratiske Republik Congo i uvished om hvilken drejning en ny regering vil tage efter mere end to et halvt års krig. Som sidste stop i en række af rejser med det formål at vinde udenlandsk anerkendelse ankom Kabila i går til Tyskland. De diplomatiske rejser begyndte i januar, da han overtog posten som præsident for Afrikas tredjestørste land efter sin myrdede far.

USA godkender måske dansk kød
*USA har besluttet at åbne for kødimport fra Europa land for land. Det har ifølge dagbladet Børsen skabt optimisme i den danske ambassade i Washington. På møder med det amerikanske landbrugsministerium har Danmark gentagne gange fået at vide, at vi »står fint«. Det siger den danske forhandler med de amerikanske myndigheder, statskonsulent Jørgen Møllegaard.

Slagteriforhandlinger afsluttet
*Efter 48 timers uafbrudte overenskomstforhandlinger er det lykkedes parterne på slagteriområdet at forhandle sig frem til et mæglingsforslag, som nu skal til afstemning. Dermed er de varslede arbejdsstandsninger på slagterierne fra på onsdag afblæst, og resultatet af afstemningen er klar den 23. april.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her