Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

2. april 2001


Mund- og klovsyge rokker planer om britisk valg
*Den britiske premierminister Tony Blair syntes i går at have besluttet sig for ikke at udskrive parlamentsvalg til den 3. maj, som det var ventet, men i stedet til en gang i juni.
Udsættelsen af valget var næsten ventet, efter at politiske kilder søndag sagde, at mund- og klovsygeepidemien, der hærger Storbritannien og har gjort landdistrikterne til et veritabelt lukket område, hvilket har gjort det nødvendigt at udsætte de lokale valg, der også var sat til den 3. maj.
Blair fører stort i meningsmålingerne, og hans arbejderparti er parat til et valg, men mund- og klovsygen, der har ramt hundredvis af landbrug, har fået ham til at tøve.
Der var ingen erklæring fra premierministerboligen i Downing Street, som har forholdt sig tavs.
Miljøminister Michael Meacher svarede på et spørgsmål om, hvorvidt valget ville blive udsat til juni, at »tingene går den vej, men der har endnu ikke været nogen formel erklæring.« Politiske kilder sagde, at lokalvalgene i England ikke kunne finde sted som planlagt den 3. maj på grund af mund- og klovsygen.
En ændring af datoen for lokalvalg kræver en debat i parlamentet. 7. juni er nævnt som en alternativ dato.

Milosevic fængslet for 30 dage
*Jugoslaviens tidligere præsident Slobodan Milosevic blev søndag i Beograds centralfængsel varetægtsfængslet for foreløbig 30 dage sigtet for korruption og magtmisbrug.
Milosevic blev afhørt i fængslet af en undersøgelsesdommer, som træffer afgørelsen om varetægtsfængsling, oplyste Serbiens justitsminister, Vladan Batic, søndag eftermiddag.
Han gjorde opmærksom på, at varetægtsfængslinger som hovedregel sker for 30 dage, hvorefter fængslingen kan forlænges, hvis det er nødvendigt.
Leder og artikel på forsiden

Hær fjerner oliventræer
*Det lykkedes i går bulldozere fra den israelske hær at fjerne omkring 100 oliventræer i en landsby på Vestbredden sydvest for Nablus, oplyser politiske embedsfolk og øjenvidner. Aktionen skete i forbindelse med udvidelsen af en vej, der benyttes af jødiske bosættere i området.
Øjenvidner oplyser, at snesevis af indbyggere i landsbyen Deir Istiya blokerede for bulldozerne og dermed havde held til at standse rydningen af olivenlundene efter at omkring 100 træer var blevet fjernet.
Et lokalt byrådsmedlem, Nafiz Mansur, siger til det franske nyhedsbureau AFP, at byrådet i weekenden modtog en militærordre, der konfiskerede de berørte landområder.

40 pilgrimme mast ihjel
*Omkring 40 mennesker blev dræbt og flere end 100 såret, da der gik panik i en større menneskemængde ved en muslimsk helligdom i Punjab-provinsen i Pakistan, oplyser lokale medier og redningsfolk i går.
Øjenvidner siger, at de mange pilgrimme blev dræbt, da tusinder af mennesker maste sig frem mod porten til en helligdommen i byen Pak Pattan. Ulykken fandt sted lørdag ved starten af en årlig religiøs fest.

Hav ikke så beskidt som frygtet
*Et af verdens vigtigste have med hensyn til fiskebestanden, Barentshavet, viser sig at være mindre forurenet af russisk atomaffald end frygtet.
Men på trods af denne positive nyhed lurer en miljøkatastrofe forude, og Norge, der foreløbig har satset 350 millioner kr. på at øge sikkerheden på Kolahalvøen, har foreløbig afsat yderligere 150 millioner kr. i et forsøg på, at forebygge, at det rene Barentshav bliver ødelagt af en miljøkatastrofe.
»Det viser sig, at Barentshavet faktisk er langt mindre forurenet, end man troede. Der har ganske vist været dumpninger med radioaktivt affald, men en russisk-norsk undersøgelse viser, at bl.a. havstrømmen har bevirket, at Barentshavet alligevel ikke er så forurenet. Faktisk står det meget værre til med forurening i Nordsøen,« siger forsker ved det norske Fritjof Nanseninstitut Arild Moe.

Militærfly støder sammen
*Et amerikansk militærfly stødte i går ind i og beskadigede et kinesisk jagerfly over Det Sydkinesiske Hav, oplyser det kinesiske udenrigsministerium.
Kina havde tidligere afvist at kommentere sagen om overvågningsflyet fra den amerikanske flåde, der efter hændelsen blev tvunget til at nødlande på øen Hainan efter at være blevet konfronteret af to kinesiske jagerfly.
Men senere søndag udsendte det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua en kort erklæring, der bekræfter sammenstødet og gør klart, at det ene af de to kinesiske fly var blevet beskadiget. Xinhua gav ikke yderligere oplysninger.
Det amerikanske EP-3 maritime patrujlefly var på en rutinemæssig overvågningsflyvning over Det Sydkinesiske Hav, da det blev mødt af de to kinesiske kampfly, oplyser den amerikanske Stillehavskommando.

For få stopper for rødt problem
*Det kan næppe komme som den store overraskelse for bilisterne, at lysreguleringer har det med at skifte til rødt ind imellem. Ikke desto mindre tager mange bilister over hele landet dagligt chancen og presser sig over vejkrydsene, selv om lyset netop er skiftet til rødt.
Helt galt står det f.eks. til i Herning, hvor bilisternes manglende respekt for det røde lys har været et stort problem i lang tid. Som direkte konsekvens af den udvikling har kommunen fået støtte fra Vejdirektoratet til et projekt, der har til formål at komme problemet effektivt til livs. En trafikpsykologisk vurdering af problemet skal være med til at skitsere de midler, der skal tages i anvendelse.
Usaglig fyring bør give godtgørelse
nLønmodtagere, der fyres på usagligt grundlag, men som ikke er omfattet af retningslinierne for godtgørelse i en overenskomst eller via lovgivningen, bør alligevel kunne få en eller anden form for godtgørelse.
Således mener advokat Kirsten Maxen, og på tirsdag vil Sø- og Handelsretten tage stilling til, om arbejdsmarkedet fremover skal være indrettet på de pågældende præmisser.
I dag er reglerne sådan, at retningslinierne for godtgørelse står at læse enten i overenskomsten på det pågældende område eller i lovgivningen.
Men for ansatte, der ikke er omfattet af en overenskomst eller som endnu ikke har optjent den fornødne anciennitet til at få udbetalt godtgørelsen, er der ikke nogen regler på området.

Metrokatastrofe og drivhuseffekt
*Midt i strømmen af alvorlige nyheder fra nær og fjern var den 1. april igen i år anledning til, at flere medier forsøgte at slå den muntre eller morbide tone an og gav sig til at drive gæk med den undrende menneskehed.
I den mere spektakulære afdeling kunne Ekstra Bladet således søndag ’afsløre’, at et lokomotiv på den endnu ikke åbnede metro var kørt galt. Hændelsen fandt angiveligt sted i en hidtil ukendt metrotunnel, der uden offentlighedens viden var blevet boret under Rådhuspladsen i København.
Til mulig ærgrelse for folk med billet til Melodi Grand Prix, kunne Berlingske Tidende meddele, at årets popmusik-event ikke kommer til at foregå i Parken. Nye beregninger på overdækning af Parken skulle vise, at projektører og elektronik ville få Parken til at virke som et drivhus og derved få temperaturen op på svedige 60 grader.

Omstridt udstilling i Sønderborg aflyst
*En omstridt udstilling på Sønderborg Slot er aflyst. Folketingskandidat for Dansk Folkeparti sognepræst Søren Krarup fra Seem ved Ribe vil alligevel ikke gennemføre udstillingen om hans opfattelse af danskhed.
Udstillingen kom i modvind hos museets bestyrelse, der krævede udstillingen udsat til efter det næste folketingsvalg, fordi man ikke ønskede et sammenfald af udstillingen og Søren Krarups kommende valgkamp for at komme i Folketinget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her