Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

25. april 2001


Kina imod våbensalg til Taiwan
*Kina protesterede i går formelt over USA’s planer om at sælge Taiwan en avanceret pakke med våben, som vil styrke den omstridte øs flådeforsvar over for et eventuelt kinesisk angreb.
Selv om USA’s regering har afvist at sælge de avancerede Arleigh Burke-destroyere, udstyret med den nyeste
Aegis-radar, som Taiwan har ønsket sig, så omfatter våbenpakken en lang række moderne våben, bl.a. otte dieseldrevne undervandsbåde.

Solcreme fjernes fra hylderne
*Såvel FDB som Dansk Supermarked, Matas og apotekerne valgte i går straks at fjerne alle de solcremer, der mistænkes for at være sundhedsskadelige. FDB kan dog lade sin egen Minirisk stå tilbage, da den er helt uden indhold af stofferne.
Landets helsekostbutikker får i dag et brev fra deres brancheforening med en opfordring til at fjerne hele 23 forskellige kosmetikprodukter, der alle indeholder de mistænkte stoffer.

EU forlænger forbud mod benmel
*Mens EU-landenes landbrugsministre i går besluttede at forlænge det midlertidige totalforbud mod at bruge kød- og benmel i dyrefoder, stod det efter ministrenes møde i Luxembourg klart, at EU-landene er dybt splittede i deres holdning til kød- og benmel.
En række store lande med Frankrig og Tyskland i spidsen ønsker et permanent totalforbud i forsøget på at komme den frygtede kogalskab (BSE) til livs, mens en gruppe mindre lande, heriblandt Danmark, går ind for, at kød- og benmel fra svin, fjerkræ og fisk tillades i foder til visse dyr under skærpede sikkerhedsforanstaltninger.

Ingen fyres i forsvarssag
*Alle bliver siddende på deres pind i sagen om EU’s militærkomité, selv om kritikken hagler ned over både forsvarsminister Jan Trøjborg (S) og forsvarschef Christian Hvidt. Forsvarets øverste chef bliver ikke fyret, selv om han gik imod regeringens ønsker og stemte på en finsk chef for EU’s militærkomité. Regeringen og de borgerlige partier mener ikke, at der er grundlag for en afskedigelse. Og Jan Trøjborg bliver også på posten som forsvarsminister, fordi venstrefløjen støtter ham og mener, at det er forsvarschefen, der har handlet forkert. Så der er ikke flertal for en politisk storm.

Rusland genåbner for oksekød fra EU
*Rusland genåbner for import af oksekød og andre former for kød fra Europa i næste uge, meddelte EU’s landbrugskommissær, Franz Fischler, i går. Dermed kan Danmark og de andre EU-lande, der hidtil er gået fri af mund- og klovsyge, genoptage eksporten af oksekød til Rusland.
Russerne har dog ikke klart præciseret over for de danske myndigheder, hvilke varegrupper der fra næste uge igen kan sendes til det store russiske marked. Ifølge Danske Slagteriers oplysninger ser russerne kun ud til at ville åbne for forarbejdede varer.

Danmark er bagud i Kyoto-aftalen
*Ifølge Det Europæiske Miljøagentur overholder Danmark ikke målsætningen i Kyoto-aftalen, der tilsigter en samlet reduktion i EU på otte procent inden perioden 2008-2012, skriver Berlingske Tidende. Ifølge aftalen skal Danmark bidrage til EU’s reduktion ved at begrænse udslippet med 21 procent. Men Danmark halter bagefter i forhold til de andre EU-lande, fastslår miljøagenturet. Midtvejs i perioden har Danmark ifølge det officielle tal fra agenturet øget sit udslip med fire procent i stedet for at være på vej mod en reduktion på 21 procent.

Vesten presser Djukanovic
*Efter den meget snævre valgsejr ved søndagens valg er der stigende internationalt pres mod Montenegros præsident Milo Djukanovic for at få ham til at droppe sine planer om uafhængighed fra Jugoslavien.
Udenrigsminister Lukovac understregede i går, at søndagens valg handlede om selvstændighed, men han medgav, at Vesten nu mere end nogensinde presser på for at holde sammen på Restjugoslavien.
»Vi er klar over, at det internationale samfund ikke ønsker at fremme skabelsen af nye stater, så længe der ikke er nogen demokratisk bekræftelse af en sådan handling.«

Rungende nej til ny partistøtte
*Folketingets flertal afviste i går at stramme reglerne for partistøtte. Samtidig skosede de borgerlige partier SF for at løbe fra et løfte om at ændre reglerne, så fagforeningsmedlemmer skal tilmelde sig på en kupon i stedet for som nu af frasige sig støtte til især Socialdemokratiet.
Det viste en debat i Folketinget, hvor SF stod helt alene med sit forslag til ny partistøtte. Forslaget indebærer bl.a., at partier skal sikre sig, at medlemmer af fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, andelsorganisationer og erhvervsorganisationer på en kupon har accepteret at støtte partiet.

Greenpeace vil overvåge skibe
*To Greenpeace-skibe blev i går sendt fra Kiel til Kadetrenden ved Gedser Rev, som i sidste måned blev skueplads for en af de værste oliekatastrofer i dansk historie.
Her vil miljøorganisationen med egne ord »forbedre skibssikkerheden« i området i den kommende måned.
Mandskabet vil døgnet rundt overvåge skibstrafikken i området, bl.a. for at kortlægge hvor mange skibe, der har lods om bord under gennemsejlingen af det farlige farvand.

Amnesty kritiserer fængselsplaner
*Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International opfordrer de tyrkiske fængselsmyndigheder til at droppe planerne om at erstatte de nuværende store fængselsceller med små.
Siden oktober sidste år har 1.000 politiske fanger deltaget i sultestrejker i protest mod planerne. Fangerne frygter, at de små celler vil gøre dem mere udsatte for overgreb og mishandling. I alt er 17 mennesker døde som følge af sultestrejkerne.

Tyskland er ikke et land af net-surfere
*Tyskerne har generelt en stærkere skepsis over for Internettet end befolkningerne i deres nabolande. 58 procent er end ikke interesseret i at komme online, viser nye undersøgelser. I de lande, som Tyskland normalt sammenligner sig med, er interessen for Nettet mærkbart højere, og antallet af ’internet-nægtere’ er 20 procent lavere end i forbundsrepublikken.
»De anarkistiske strukturer på Internettet falder ikke i tyskernes smag, da de har en udpræget trang til det velorganiserede, hed det i en kommentar til undersøgelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her