Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

24. april 2001


Montenegro er delt i to lejre
*Det ser ud til, at usikkerheden om Montenegros fremtid vil fortsætte en tid fremover. Valgresultatet viser, at Montenegros befolkning er dybt splittet over spørgsmålet om uafhængighed. Det siger Peter Palmer, Montenegrospecialist fra International Crisis Group. Med 98 procent af stemmerne optalt har uafhængighedspartierne vundet til sammen lige over halvdelen af pladserne i parlamentet, men ifølge iagttagere repræsenterer valgresultatet et tilbageslag for regeringens uafhængighedsbestræbelser.

Splittelse i NATO pga. Hvidts stemme
*Forsvarschef Christian Hvidt og den danske regering bidrog måske til splittelsen af NATO, da han 26. marts gav den afgørende stemme for den finske general Gustav Hägglund. Det fremgår af de kommentarer, der siden er kommet fra den finske regering og Hägglund selv. Finner og svenskere lægger stor vægt på det faktum, at chefen for EU’s militærkomite kommer fra det neutrale Finland.

Koizumi ny premierminister i Japan
*Reformpolitikeren Junichiro Koizumi så mandag ud til at være på vej til en overraskende sejr ved tirsdagens valg til posten som Japans liberal-demokratiske regeringsparti LDP’s nye partileder – og dermed landets nye premierminister. Det skyldes ikke mindst, at det har vist sig, at han har vundet en jordskredssejr i stemmeafgivningen blandt menige partimedlemmer i LDP’s lokalafdelinger rundt omkring i amterne.

Solcreme skal trækkes tilbage
*Miljøstyrelsen vil nu have forhandlere af de typer solcreme, som indeholder kemiske uv-filtre med en formodet helbredsskadende virkning, til at trække cremerne tilbage, indtil styrelsen har vurderet, om der er basis for et decideret forbud.
Styrelsen vil allerede tirsdag appellere til branchen om frivilligt at tage produkterne af hylden, fremgår det af Miljøstyrelsens hjemmeside. Matas har ifølge TV 2 Nyhederne allerede besluttet at efterkomme henstillingen fra Miljøstyrelsen.

Nyt klagesystem vil se på systemfejl
*En arbejdsgruppe under Lægeforeningen foreslår et udvidet patientklagesystem, som skal sikre, at berettigede systemklager fører til ændringer, og at personklager behandles med optimal retssikkerhed, skriver Ugeskrift for Læger.
»Grundlæggende lider Patientklagenævnet af den fejl, at læge og patient sættes op som to parter mod hinanden, mens sundhedssystemet som sådant er usynligt. Det er en helt besynderlig situation, at patienterne kun kan få medhold i en klagesag, hvis en eller flere personer bebrejdes udfaldet – ikke hvis sundhedssystemet har skabt et uhensigtsmæssigt behandlingsforløb,« siger formand for Lægeforeningens arbejdsgruppe Beth Lilja Pedersen.

Udvalg anbefaler olieboring i Alaska
*Der skal bores efter olie i et vildtreservat i Alaska. Sådan lyder anbefalingen mandag fra et særligt energiudvalg, som den amerikanske præsident, George W. Bush, har nedsat.
Bush bebudede allerede i valgkampen, at han støtter åbningen af et bælte i Det Arktiske Nationale Vildtreservat (ANWR) i det nordlige Alaska for afhjælpe det voksende energibehov i USA. Det er dog tvivlsomt, om det vil lykkes Bush at skaffe flertal for ideen i Kongressen.

Aktindsigt i EU er ikke god nok
*EU bør forbedre et forslag om aktindsigt, så medlemslande ikke kan bede EU’s institutioner hemmeligtstemple dokumenter. Desuden bør dokumenter ikke kunne hemmeligstemples af hensyn til firmaers forretningsinteresser, men kun beskytte reelle forretningshemmeligheder. Endelig er det helt afgørende at skabe åbenhed om talrige komiteer, hvor embedsmænd afgør op til 80 procent af beslutningerne i EU. Det sagde afdelingsforstander Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole mandag ved en høring på Christiansborg om åbenhed og EU. Høringen med Folketingets Europaudvalg falder sammen med slutspurten i forhandlingerne om aktindsigt mellem EU-parlamentet og EU’s Ministerråd. Reglerne skal ifølge Amsterdamtraktaten gælde fra den 1. maj.

Enlige forsørgere er ofte fattige
*Mange enlige forsørgere lever i fattigdom, men kommunerne afslår ofte at hjælpe unge, enlige mødre i gang med en uddannelse. Begrundelsen er, at det at være enlig forsørger i sig selv ikke anses for at være en risikofaktor i forhold til at få tilknytning til arbejdsmarkedet, skriver Kvinden & Samfundet. Ifølge bladet opsøges Mødrehjælpen af et stigende antal unge mødre, som trænger til hjælp, og leder af Mødrehjælpen i København, Allan Ludvigsen, appellerer til både kommunal- og landspolitikere om at gribe til handling.

Inviterede flygtninge bliver udvist
*Et kosovoalbansk ægtepar og deres to børn, som blev inviteret til Danmark i 1999, skal udvises. Flygtningenævnet har ikke taget hensyn til, at FN’s chef i Vushtrri kommune, hvor familien kommer fra, i et brev direkte har advaret mod at sende familien tilbage.
»Det er en beklagelig hændelse, men det berettiger ikke til asyl. Det er Flygtningenævnets opgave at se på, om flygtningene risikerer forfølgelse ved hjemsendelse,« siger sekretariatschef i Flygtningenævnet Inge Bruhn Thomsen.
Ifølge Politiken udviser myndighederne nu kosovoalbanske flygtninge, som Danmark selv hentede til landet i maj 1999 fra flygtningelejren, Stenkovac i Makedonien.

Advokat: Uklare regler om studielån
*Skattevæsenet fejlberegner tidligere studerendes rentefradrag for studielån. Folk skal derfor ikke føle sig sikre på, at fradraget er korrekt beregnet, selv om de har været hos deres lokale skattekontor. Sådan lyder advarslen fra advokat Lene Barfod, som er en af landets få specialister i skattereglerne for studielån.
Finansstyrelsen har i forvejen kritiseret de komplicerede skatteregler og advaret om, at op mod 90 procent af lånerne får forkerte fradrag på deres selvangivelse.

Internetportal med 11 sprog på vej
*Etniske minoriteter i Danmark får snart mulighed for søge oplysninger om danske forhold på internettet på deres eget sprog via en ny portal, Finfo. Portalen åbnes den 2. maj, men allerede nu kan der hentes oplysninger fra 50 kommuner.
Oplysningerne om kommunerne bliver lagt ud via bibliotekerne, som kan få tilskud til etableringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her