Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. april 2001


EU-udvidelse klar til ti lande i 2002
*EU skal udvides i lyntempo under det danske EU-formandskab i efteråret 2002. Udenrigsminister Mogens Lykketoft har den ambition, at forhandlingerne med ti østeuropæiske lande afsluttes i den periode.
»Vi vil gøre, hvad vi kan, for at få afsluttet forhandlingerne med så mange som muligt, og det vil nok sige ti under det danske formandskab. Det er vores ambition, siger Mogens Lykketoft til Ritzau. Han regner ikke Bulgarien og Rumænien med blandt de ti.

Nielson kritiserer dansk EU-politik
*Danmark skal passe på, at landet ikke ud fra kortsigtede, taktiske hensyn spænder ben for egne interesser i EU. Det var hovedbudskabet i en meget brutal kritik af Danmarks EU-politik, som EU-kommissær Poul Nielson i går lagde frem.
»Er landet, der opfandt andelsbevægelserne, og som ellers i vor tid troværdigt har præsenteret sig selv som et foregangsland, ved at udvikle sig til en lurepasser, der først stempler ind, når arbejdet er gjort?« spurgte Poul Nielson med henvisning til Danmarks sene indtræden i Schengen-samarbejdet.

Israel: ’EU skader palæstinenserne’
*Både israelerne og palæstinenserne vil blive ramt, hvis EU beslutter at gribe ind over for Israels eksport af produkter, der produceres i områder under israelsk besættelse.
»Under mere normale forhold tjener mange palæstinensere penge på (israelske, red.) fabrikker. Disse indtægter risikerer de at miste, hvis varerne ikke kan sælges til EU,« siger Yitzhak Eldan, Israels ambassadør i København.
Embedsmænd fra EU og Israel skal i maj drøfte den associeringsaftale, som blev indgået i juli sidste år.

Ericsson-fyringer rammer Danmark
*Der er endnu ikke overblik over situationen i hele Ericsson-koncernen. Men det står fast, at de 10.000 varslede afskedigelser også vil ramme Danmark, hvor den svenske telegigant har 1.500 ansatte. »Også i Danmark vil vi kigge forskellige områder igennem, men i dag kan vi ikke sige noget konkret om konsekvenserne,« siger pressechef Ole Selchau, Ericsson Danmark.

Ro mellem Indien og Bangladesh
*En skrøbelig ro sænkede sig i går ved grænsen mellem Indien og Bangladesh i takt med, at soldater fra de to lande trak sig tilbage fra de fronter, hvor der onsdag udbrød kampe mellem de to ellers venligtsindede lande.
Nye kampe brød ud natten til i går ved en af fronterne, kun få timer efter at de to landes regeringer havde indgået en aftale om at kvæle kampene i fødslen. Kampene døde imidlertid ud igen.

Omstridt visum til taiwaneser
*Efter flere ugers ubeslutsomhed har Japan besluttet at give et visum til Taiwans eks-præsident Lee Teng-hui, så han kan besøge Japan. Beslutningen vil utvivlsomt fremkalde stort raseri i Kina. Ifølge regeringskilder vil Lee Teng-huis besøg i Japan – i et åbenlyst forsøg på at mindske den uundgåelige diplomatiske strid med Kina – blive begrænset til et helbredstjek på et hospital. Den 78-årige Lee Teng-hui, der som præsident forsøgte at bryde Taiwans diplomatiske isolation i verden, er en forhadt person på det kinesiske fastland.

Kina: Forhandlinger endt uden resultat
*Et hold amerikanske embedsmænd forlod i går Kina efter følsomme forhandlinger om det nødlandede spionfly, som ikke resulterede i meget andet end gensidig pegen fingre ad hinanden.
Lederen af den amerikanske forhandlingsdelegation, viceforsvarsminister Peter Verga, oplyste kort før afrejsen fra Beijing, at der ikke er fastsat en dato for en genoptagelse af samtalerne, der også handlede om USA’s fortsatte flyvninger nær Kinas kyst.

Forslag om at udbetale bagud
*Pjækkeri fra danskundervisningen er en hurdle for voksne udlændinges integrering i det danske samfund, og i en ny rapport peges der på muligheden af at udbetale introduktionsydelse og kontanthjælp bagud under aktivering, så der straks sker en modregning ved fravær uden gyldig grund. Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe under indenrigsministeriet, og den handler om aktivering af nyankomne udlændinge og fravær fra danskundervisningen.

LO udarbejder ny mediestrategi
*Det kontingent, som LO’s medlemmer betaler til medieaktiviteter i fagpressen, vil fra den kommende kongresperiode blive »dramatisk nedsat«, og et nyt udvalg under hovedbestyrelsenn skal senere forelægge et udspil til den fremtidige mediestrategi i fagbevægelsen.
Det oplyste LO-formand Hans Jensen i går på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, indkaldt med baggrund i lukningen af dagbladet Aktuelt.

Kosovo: Protester mod FN-told
*Omkring 1.500 kosovoserbere demonstrerede i går i den etnisk delte by Mitrovica i Kosovo for at protestere imod en FN-told på varer, der importeres fra Serbien til Kosovo, som er under FN-administration. Nord for provinsen opretholdt serbere samtidig vejspærringer på fjerde dag for at opfordre til, at tolden fjernes.

Lagtinget vedtager suverænitetsproces
*Færøerne er nu formelt klar til at påbegynde den selvstyreproces, som ifølge landsstyrets planer skal ende med fuld færøsk suverænitet. I går vedtog et flertal i lagtinget endelig et beslutningsforslag med titlen »Det færøske folks selvstyre«, som landsstyremand inden for selvstyre Høgni Hoydal har fremlagt. Selvstyreprocessen ligner den plan lagmand Anfinn Kallsberg agtede skulle til folkeafstemning i maj.

Ligkistesag: Drøje hug til kommune
*Administrationen af Københavns Kommunens opgaver i forbindelse med begravelser og bisættelser igennem 30 år har været både mangelfuld og ukorrekt på en lang række punkter, fastslår en rapport fra Deloitte & Touche. Administrationen accepterede, at der ikke var overensstemmelse mellem de prisaftaler, der var indgået med primært Arbejdernes Ligkistemagasin og de beløb, som faktisk blev faktureret.

Informationretter
*Vi skrev i går, at »Storbritannien tegner til at blive det første land, der vedtager en lov, som specifikt forbyder at kopiere mennesker via kloning. « Det er imidlertid ikke rigtigt. I 1997 vedtog Danmark en lov mod menneskekloning. Vi beklager fejlen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her