Læsetid: 4 min.

Panserslaget i Ardennerne

Liege-Bastogne-Liege blev et taktisk holdløb uden stor dramatik, men med en afslutning som alligevel var verdens ældste cykeklassiker værdig
23. april 2001

Cykling
Det var her den amerikanske general George Smith Patton Jr. tævede tyskerne i panserslaget i Ardennerne, og det var ham, der efter de allieredes invasion på Sicilien betvang det fascistiske, nazistisk besatte Italien. Der findes et billede af ham, hvor han under hjelmen med de tre generalstjerner skuer stålsat ud i fremtiden eller blot ud i luften, men Patton vil for enhver eftertid have skuespilleren George C. Scotts ansigt fra filmen om ham fra 1970. Det var en meget ung, og senere meget mere berømt Francis Ford Coppola, der skrev manuskriptet til filmen, og det fik han som 31-årig en Oscar for. Men ville Coppola også have villet skrive eller blot billige manuskriptet til den 87. udgave af Liege-Bastogne-Liege, der i går kørtes i Ardennerne? Med sin fødsel i 1892 den ældste af cykelsportens klassikere.
I en slags leder i sportsavisen La Gazzetta dello Sport brokkede avisens redaktør af cykelstoffet, Angelo Zomegnan, sig over tidernes forfald, som de er udtrykt ved, at ingen af de tre bedst placerede i sidste års tre store etapeløb i Frankrig, Italien eller Spanien stillede til start i denne cykelsportens kronjuvel. Adskillelsen mellem specialister i etapeløb og endagesløb er af gammel dato, men det huskes dog af endnu levende mennesker, at en ung Rolf Sørensen i 1991 måtte slås om sejren i en firemandsgruppe med en vis Miguel Indurain – han blev tre – og da han vandt i 1993 var det ved at slå etapeløbsspecialisten Tony Rominger i en sidste mand-til-mand-duel. Nutidens etapeløbskonger som Lance Armstrong, Jan Ullrich og Marco Pantani kører småløb andre steder, eller kører slet ikke løb nu, og mens der blev kørt i Ardennerne indløb meddelelser om, at Mario Cipollini havde vundet en etape i Aragonien og Marco Pantani endnu engang i denne sæson var stået af cyklen midtvejs i et lille etapeløb i Lombardiet.
Pantanis hold, Mercatone Uno, er ikke blandt de forhåndsudtagne til årets Tour de France, men regner selvfølgelig med at få et af de fire wild cards, som det danske hold CSC World Online også er med i slagsmålet om. Et Tour de France uden en Pantani? Men til det svarede Tour de Frances’ direktør Jean-Marie Leblanc sarkastisk i den forgangne uge: »Pantani? Er det en cykelrytter?«
Lederskribenten Zomegnans appel til den internationale cykelunion, UCI, er radikal, udtryk for gammelmandslængsel mod bedre, svundne tider og selvfølgelig derfor helt urealistisk: Forbyde verdens bedste 200 ryttere at fise den af eller opbygge form i småløb, der køres samtidig med det, han kalder løb, der er fundamentale for cykelsporten. Som Liege-Bastogne-Liege. Kun derved, mener han, kan man fastholde de vigtige løbs prestige.

Hovedaktørerne var der
Coppola kunne alligevel godt have bifaldet rollelisten. Der manglede hovedaktørerne fra sidste søndags Paris-Roaubaix, blandt dem Rolf Sørensen og verdensmesteren Romans Vainsteins, der fører World Cup’en, men det har andre og gamle forklaringer: Det er løb i vidt forskelligt terræn, der kalder på vidt forskellige evner, og det er kendt, at man ugen efter Roubaix’s brosten stadig har rystelserne i kroppen og svært ved at restituere. Men...da Sørensen i 1997 havde vundet Flandern Rundt og dermed lå godt til i World Cup-stillingen, stillede han da både op i Paris-Roubaix og Liege de følgende to søndage, og det ville have klædt Vainsteins og gøre det samme i går i forsvaret for sin World Cup-trøje.
Men hovedaktørerne var der alligevel. Den belgiske sejtrækker Rik Verbrugghe, der magtfuldt vandt Fleche Wallonne i onsdags ved at køre alene op til en udbrydergruppe, trække i spidsen af den uden at afgive føringen i mindst 15 kilometer, og så køre fra det italienske stortalent Ivan Basso på den afsindigt stejle afslutning på Mur de Huy. En favorit. Som hollænderen Boogerd, spanieren Etxebarria og italienerne Casagrande, Bartoli og Rebellin.

Som at kysse en nonne
Nøglepunktet i det 258 km. lange løb, kaldet La Doyenne – Priorinden – er bakken La Redoute 35 km fra mål. Det er her, de gode skal vise, at de er det. Men det er lige som at kysse en nonne, når der så ikke sker noget som helst på dette angrebspunkt og oftest afgørende udskilningspunkt, og det gjorde der ikke i går. Forude lå en gruppe på 13, og bagude lå Michele Bartolis hold Mapei, der ikke havde folk med i udbruddet, og som derfor måtte trække feltet for at eliminere det. Hvad det blev 14 km. fra mål. Men på La Redoute var det Bartolis øjeblik. Han vandt to år i træk, 1997 og 98, og det er om noget hans løb. Men siden han ødelagde sit knæ for to år siden i Tyskland Rundt, er benene nok groet sammen, men en ubslutsomhed og en angst for at angribe har sat sig i hovedet, og nok var hans to angreb på sin bakke smuk i i traditionen og selvforståelsen, men der var ikke snert i dem, og en gruppe på omkring 60 kom samlet over.
Den sidste bakke før mål, Saint Nicolas, er Francesco Casagrandes. Verdensranglistens førstemand. Det er også de italienske immigranters bakke, for det er her de bor i de sodsværtede trøstesløse huse langs den, og det er hjemmebane for en italiener at angribe på. Casagrande gjorde det. To gange, men havde hver gang verdensmesteren fra 1998, Oscar Camenzind, i baghjulet og med ham tre andre, der havde skilt sig afgørende ud: Etxebarria, Rebellin og Boogerd. Favoritterne simpelthen, deres holds kaptajner med et-tallet som sidste ciffer i deres rygnummer. Og så blev det det kedelige, meget taktiske panserslag mellem hold, pludselig smukt i sidste øjeblik. Det var de rigtige, de bedste, der sloges til sidst, og da Camenzind to gange lukkede hullet efter angreb fra Casagrande, var det mere end i orden, at det også var ham, der vandt de fems spurt med Rebeillin og Etxebarria bag sig. Men en film om dette slag i Ardennerne bliver næppe lavet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her