Læsetid: 3 min.

Patentsag truer image

Medicinalfirmaer forsøger at opnå kompromis, før sydafrikansk patent-retssag genoptages i dag
18. april 2001

Medicinsk apartheid
39 af verdens største medicinalkoncerner prøver hårdt på at opnå en aftale med den sydafrikanske regering om leverance af billig medicin. Medicinalindustrien – heriblandt danske Novo Nordisk og Lundbeck – har været nødt til at erkende, at det er umuligt at forklare offentligheden det etisk forsvarlige i at stå fast på patentrettigheder, når de er med til at forhindre leverance af billig, livsforlængende medicin til over 4,2 millioner hiv-positive alene i Sydafrika.
I dag genoptages i Pretorias Højesteret en retssag, som er anlagt af den sydafrikanske medicinalindustris sammenslutning PMA på vegne af de 39 firmaer. PMA kræver, at en særlov fra 1997 ophæves, fordi den giver landets sundhedsminister ret til at udstede licenser til produktion af billig kopimedicin og dermed krænker patent-rettigheder. Mens PMA og firmaerne meget vel kan vinde retssagen juridisk, så er den allerede tabt i offentligheden. Derfor arbejder PMA ifølge velinformerede kilder ihærdigt på at opnå et kompromis med den sydafrikanske regering. Et arbejde, der ikke ventes afsluttet, før retssagen fortsætter i dag.

Mandela skælder ud
Særloven fra 1997 om ophævelsen af patentrettigheder blev indført, mens folkehelten Nelson Mandela var præsident i Sydafrika. Derfor står han som anklaget under retssagen. Søndag skældte han i sydafrikansk tv ud på medicinalfirmaerne:
»De farmaceutiske virksomheder udnytter situationen, som eksisterer i lande som Sydafrika – og i udviklingslandene – fordi de tager skyhøje priser, som er mere, end hvad den enkelt hiv-positive kan klare... Det er en stor fejl af medicinalfirmaerne at indbringe regeringen for domstolene.«
Trods pres fra en lang række private organisationer, kendisser som tidligere præsident Bill Clinton og den nuværende tyske kansler Gerhard Schröder og Europa Parlamentet, så havde PMA og firmaerne ingen intentioner i går om at opgive retssagen.
Talskvinde Mirryena Deeb fra PMA sagde ifølge Reuters om særloven fra 1997: »Denne lov vil ikke gøre noget for på bæredygtig vis at forbedre adgangen til kvalitetsmedicin herunder også medicin til behandling af hiv-aids.«

Priser under pres
Som en konsekvens af retssagen er priserne på livsforlængende medicin til hiv-positive kommet under pres i Sydafrika. Verdens førende leverandør GlaxoSmithKline tilbød allerede i maj i fjor at bringe prisen på antiretoviral-medicin ned i u-lande til en pris på to dollar pr. dag. Men i marts i år tilbød Merck en pris på en dollar pr. dag, hvilket blev fulgt op af Bristol-Nyers Squibb med et tilbud om i Afrika at levere livsforlængende medicin til under produktionsprisen.
Problemet er bare, at de offentlige sundhedsbudgetter i Afrika ikke kan klare selv behandlinger, der koster 1.000 til 2.000 kr. pr. hiv-positiv pr. år. Samtidig er medicinalfirmaernes tilbud tidsbegrænsede og dermed ikke en bæredygtig løsning.
Seks afrikanske lande (Senegal, Elfenbenskysten, Uganda, Rwanda, Mali og Cameroun) har hidtil via FN lavet aftaler med medicinalfirmaer om leverancer af medicin til behandling af hiv. Erfaringerne herfra er, at aftalerne kun kommer nogle få tusinde til gode, og at landene ikke prioriterer medicinindkøb og det kostbare sunhedsapperat i form af oplysning og blodprøver særligt højt. Alligevel vil flere afrikanske lande gerne være med.
»Der er en hel del lande, som står i kø for at opnå lignende aftaler. Det hele sker hurtigt nu,« siger talmand Bob Laverty fra Bristol-Myers Squibb til AP.
Ifølge et nyt studie fra Harvard Universitet i USA, så vil det kunne lade sig gøre for en årlig pris på 1.100 dollar (ca. 9.000 kr.) pr. patient at sørge for fuld behandling af hiv-positive i Den Tredje Verden. Det afgørende er nu ifølge studiet og 128 fakultets-medlemmer ved universitetet, om der er politisk velvilje i de rige lande til at gøre noget ved aids-katastrofen i Afrika. Universtitets kendte økonom Jeffrey Sachs siger:
»Dette her handler ikke om, at de rige lande skal føle sig veltilpas (ved at være giver, red.). Det handler om, hvorvidt de rige lande gør nok for at sikre, at de fattige lande forbliver i live.«
Mens en international bæredygtig løsning på aids-katastrofen i Afrika har lange udsigter, så kan den afgørende retssag i Sydafrika måske blive færdig i år. Foreløbig ventes den at vare frem til 25. april, hvorefter der ventes en dom tre-fire måneder senere.

*Luftskibet, Informations Forum for Systemdebat, afholder i dag onsdag den 18. april konferencen ’Ret til liv-ret til patent – medicinalfirmaernes retssag mod Sydafrika’ på H.C. Ørsted Institutet i København, Auditorium 1, kl. 19-22. Der er stadig ledige pladser, pris: 50 kr. betales ved indgangen

*Læs tidligere artikler på tema.information.dk/medicin

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her