Læsetid: 4 min.

Patienten døde under operationen

Fagbevægelsen har haft en zig-zag-kurs i forhold til Aktuelt. Lukningen skyldes langt fra en bevidst prioritering, mener flere centrale kilder
6. april 2001

Årsager
Relanceringen af Aktuelt som en avis, der først og fremmest skulle være med til at sætte den politiske dagsorden blandt meningsdannere i Danmark, er blevet en succes rent redaktionelt, vurderer flere kilder, som har været tæt på beslutningerne om Aktuelts fremtid i de senere år.
Skønt avisens oplag er fortsat med at falde til det det nuværende niveau på ca. 25.000 læsere, er læserskaren som planlagt blevet udskiftet under sloganet »Man kan ikke være venner med alle«, så Aktuelts abonnenter i dag hovedsageligt er veluddannede mennesker fra middelklassen. Strategien, som LO-bosserne selv var med til at udvikle og godkende før avisens relancering tilbage i 1997, byggede på to helt basale erkendelser: Man er nødt til at henvende sig direkte til eliten af politiske meningsdannerne, hvis man vil øve indflydelse i dagens Danmark. Effekten af en avis, der kun henvender sig til arbejdere, er for marginal.
Medieudviklingen medfører samtidig, at man er nødt til at satse på folk med et vist uddannelsesniveau, hvis man skal kunne skabe en sund avis-økonomi. De danske dagblade er nemlig blevet trængt så hårdt af fjernsynet i de senere år, at der ikke længere er et marked for at sælge aviser til de dårligst uddannede. Alle undersøgelser viser således, at denne gruppe af danskere foretrækker fjernsyns-mediet.
Det relancerede Aktuelt har dermed opfyldt sin mis-sion på mange måder: Ifølge avisens egne undersøgelser – som Ekstra Bladet afslørede i sidste uge – har hele 50 procent af læserne i dag en samlet husstands-indkomst på op til 600.000 kr. Det også kun 19 procent af læserne, der kan betegnes som arbejdere. Det er samtidig alment anerkendt, at Aktuelt havde udviklet sig til at være en avis, som udfyldte en væsentlig rolle i Danmark.

Mediehus stod i vejen
Men dét burde ikke været kommet som en overraskelse. Udviklingen følger til næsten punkt og prikke den strategi, LO-bosserne har givet grønt lys for. Men nu hvor projektet er halvvejs gennemført, har LO altså meddelt, at patienten desværre døede under vejs.
Fagbevægelsen har gennem de seneste 15 år brugt en lille milliard kroner på Aktuelt. Et svimlende beløb, som kun de absolut færreste har kunnet se en dybere mening med. At avisen har fået penge med så rund hånd, som tilfældet har været, er mindst lige så irrationelt, som at LO nu smækker pengekassen i, vurderer de centrale kilder, som Information har talt med.
Avisen har dog i de senere år selv ønsket at frigøre sig fra fagbevægelsen, som har fået forelagt forskellige planer for et gradvist mere økonomisk uafhængigt Aktuelt. I mange år har der således været idéer om at gøre Aktuelt til en egentlig weekendavis. Utallige undersøgelser har dog vist, at netop dén model ikke vil kunne gøres rentabel, fordi indtægtsgrundlaget efter al sandsynlighed vil være alt
for lille.

Måske Internetavis
Konceptet har også været til forhandling med en større dansk mediekoncern – angiveligt Politiken. En anden model er at omlægge Aktuelt til en ren Internetavis. I alle tilfælde er koncepterne blevet undersøgt ganske nøje.
I de forskellige planer for en gradvis uafhængighed af LO har der dog været ét tema, der er gået igen: Aktuelt er nødt til at flytte til en billigere adresse, hvis avisen skal kunne løbe rundt økonomisk. I dag bruger avisen omkring en tredjedel af det årlige tilskud fra LO på 60 mio. kr. til at betale husleje på det dyre domicil på Kalvebod Brygge. De mange penge har ledelsen gerne villet spare i form af et mindre tilskud fra LO. Men eftersom det nye mediehus på havnfronten er opført og ejet af netop fagbevægelsen, har der ikke været lyst og vilje til slippe Aktuelt. Mediehusets øvrige beboere er nemlig andre rene underskudsforretninger.
Ifølge kildernes vurdering har LO-ledelsen ikke ønsket at være med til at finansiere en gradvis frigørelse af Aktuelt.
Enten forbliver avisen som en del af fagbevægelsen, ellers er det slut med driftstilskuddet. Det understreges dog, at man næppe skal lede efter en større logik bag LO’s handlinger.

Fagforenings-fusion
Fagbevægelsens økonomiske støtte til Socialdemokratiet og Aktuelt gennem A-pressen har samtidig udviklet sig til et stadigt større problem op gennem 1990’erne. Flere medlemmer er således kritiske over for støtten, som ikke ses som tidssvarende.
Kritikken er blevet aktuel i forbindelse med forhandlingerne om at sammenlægge pædagogernes fagforening, BUPL – som i dag er organiseret i FTF – og pædagogmedhjælpernes fagforening, PMF – som er organiseret i LO. Det er endnu ikke blevet besluttet om den nye fælles fagforening skal ind under FTF eller LO.
Kampen om de 80.000 medlemmer i den nye fælles fagforening for danske pædagoger kan ifølge kilder også være en væsentlig faktor for LO’s beslutning.
BUPL har tilkendegivet, at de kun vil acceptere at blive en del af LO-familien, hvis støtten til såvel Socialdemokratiet som A-pressen fjernes. For blot få måneder siden udtalte BUPL’s formand, Bente Sorgenfrey, således til Aktuelt: »Jeg har det udmærket med Aktuelt, men jeg er ikke sikker på, at medlemmerne synes, vi skal betale til en bestemt avis.« Og videre: »Lad mig sige, at det er nogle af de mere følsomme spørgsmål.«
I Pædagogisk Medhjælper Forbund bekræfter medlemmer af forretningsudvalget, at LO’s økonomiske støtte til A-pressen indgår i forhandlingerne om en sammenlægning. Men på spørgsmålet om, hvorvidt forhandlingerne om en fusion mellem BUPL og Pædagogisk Medhjælper Forbunds hænger sammen med LO’s lukning af Aktuelt, lyder svaret lakonisk: »Ingen kommentarer.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu