Læsetid: 3 min.

Provinsen er dyr at privatisere

Det kan koste TV2 450 mio. kr. årligt, hvis en borgerlig regering privatiserer kanalen, siger medieforsker – Kun en forringelse af programfladen kan hente pengene hjem
11. april 2001

Hvis TV2 bliver privatiseret, skal investorerne tilsammen regne med, at tv-stationen årligt vil tabe næsten en halv milliard kroner. Det mener Frands Mortensen, professor i medievidenskab på Århus Universitet.
Den eneste måde, man virkelig kan indhente det beløb, er ved at skære i programfladen, siger han.
Særligt Tv2-regionerne vil være svære at anbringe i den sammenhæng.
»Og det er politisk utænkeligt at nedlægge dem,« siger Frands Mortensen til Information.
Jens Rohde, Venstres mediepolitiske ordfører, kalder Frands Mortensens argumenter for »pladder«:
Forleden meddelte den norske mediekoncern Schibsteds direktør, Jan Erik Knarbakk, at virksomheden vil være interesseret i at købe sig ind i et privatiseret TV2.
Det skete få dage efter, at Venstre og Det Konservative Folkeparti repeterede, at sådan en privatisering står meget højt på ønskelisten, hvis der kan blive borgerligt flertal efter næste folketingsvalg. En hel stribe mediekoncerner kan tænkes at ville købe sig ind i TV2, heriblandt Egmont-gruppen, MTG (Modern Times Group) og norske Orkla.
Frands Mortensen opstiller lynhurtigt et cirka-regnskab for Information, der viser, at TV2 i tilfælde af privatisering skal tage omtrent 450 millioner kroner ud af sit nuværende årlige budget:
Hvis TV2’s markedspris er 1,5 milliarder, skal investorerne have et afkast på 150 millioner kroner.
Derudover skal det private TV2 pludselig til at betale for sin sendetilladelse – koncessionsafgift. Det svarer til 10-15 procent af omsætningen, et beløb i nærheden af 150 millioner.
Og så er der TV2’s regionale tv-stationer, der sender en halv times populære og meget sete, regionale nyheder hver dag (mandag aften var overskrifterne på de regionale hovedhistorier f.eks. meget regionalt ’Hundeejer anmeldt’, ’Vrede pendlere’ og ’Pengefund i Gjellerup’, red.).

Misforhold
»Et gæt er, at regionernes reklameomsætning i øjeblikket ligger på 80-100 millioner kroner, mens deres reelle forbrug ligger i størrelsesordenen 300 millioner kroner,« siger Frands Mortensen.
Misforholdet mellem regionernes forbrug og omsætning reddes af licensen. Derfor kan TV2’s regioner ifølge Mortensen ikke privatiseres.
– Hvad så?
»Så skal de flyttes væk fra TV2-systemet. Danmarks Radio vil gerne have dem, men det er ikke helt nemt, for DR’s sendesystem kan ikke opdeles, sådan som regionerne er opdelt i øjeblikket.«
Frands Mortensen tilføjer, at det er »politisk utænkeligt« at nedlægge dele af regionerne eller at slå dem sammen.
Venstres Jens Rohde har ikke meget til overs for medieprofessorens regnestykke. Han nævner flere mulige modeller. Én er, at man betaler licenspenge direkte ind i de regionale TV2-kanaler, så de har samme sendebetingelser som nu – på linje med TvDanmarks brug af græsrods-stationer i dag.
»Man kan også sige til TV2-regionerne, at de skal danne et selvstændigt selskab, hvor de sender deres egne programmer, men er forpligtet til at lave lokalt stof som det, Danmarks Radio kører på radiokanalen P4,« foreslår Jens Rohde.
Ifølge Frands Mortensen vil det være svært at erstatte det tab af seere, som vil ske, hvis regionerne blev adskilt fra TV2 og derfor ikke blev vist hver dag fra 19.30 til 20.00. De er hver dag på Top 10-listen over sete programmer og tiltrækker mange reklameindtægter. Den eneste type erstatningsprogram, der kan vare en halv time og sendes hver dag vil være en soap (letbenet tv-serie), siger Frands Mortensen. Men den vil koste en million kroner pr. tv-time at producere. I alt kan TV2’s ’nye’ udgifter således løbe op i 450 millioner kroner.
»Det eneste sted, man virkelig kan spare, er på programsiden, og så får vi et TV2, der mere ligner TV3 end public service-stationerne«.
Jens Rohde påpeger, at Venstres politik fortsat er, at der skal være regionalt tv i Danmark, og han giver ikke meget for Mortensens argumentation.
»Han skal lige fortælle, hvornår han udtaler sig som politiker, og hvornår han gør det som professor, for han har ikke nogen som helst undersøgelser, som dokumenterer bare det halve af, hvad han går og siger,« siger Jens Rohde.
TV2’s informationschef, Lasse Bjerre har ikke noget at sige til sagen, eftersom spørgsmålet om privatiserings »slet ikke er aktuelt«.
»Vi har et medieforlig, som lige er indgået, og det dækker i de næste fire år,« siger han til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her