Læsetid: 2 min.

Rapport: Politikere bag intolerance

Der er et påtrængende behov for at bekæmpe racistisk og fremmedfjendsk indflydelse i det politiske liv i Danmark, konkluderer Europarådet i ny rapport
3. april 2001

Danske politikere bærer en stor del af ansvaret for, at danskere er intolerante over for flygtninge og indvandrere, fremgår det af en ny rapport fra Europarådet.
Den vurderer, at politikernes retorik bærer ved til det fremmedfjendske bål. Samt at lovgivningen på en lang række områder medvirker til at opbygge en negativ holdning i befolkningen
»Der er et påtrængende behov for at bekæmpe racistisk og fremmedfjendsk indflydelse i det politiske liv og for at forbedre den generelle holdning til mennesker af udenlandsk herkomst,« fremgår det.
Rapporten, der er udfærdiget af Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI), er Europarådets anden landerapport om indvandrere og flygtninges forhold i Danmark.
Den kritiserer bl.a. de politiske midterpartier for at benytte en retorik, der skildrer ikke-danskere som et problem af frygt for at miste vælgertilslutning.
»ECRI er dybt bekymret over, at partier på den yderste højrefløj ... er blevet stadigt mere fremtrædende på den danske politiske scene...,« skriver komiteen.

Latterlig anklage
Dansk Folkeparti nævnes som et eksempel, og Komiteen er »specielt bekymret over den indflydelse, disse stærkt højreorienterede partier udøver på de politiske midterpartier«.
»Det er latterligt at anklage os for racisme. Vores holdning går ikke på flygtninge og indvandrerne, men på en kritik af den politik, der har været ført af danske politikere,« siger Peter Skårup, Dansk Folkeparti.
Han er helt uenig i, at Dansk Folkeparti medvirker til at skabe en fremmedfjendsk holdning i samfundet. Og han mener, det er urimeligt, at partiet fremstilles
som højreorienteret og racistisk i Europarådets rapport.
»Vi må have Statsministeren til at tage det her op, for det hænger ikke sammen,« fortsætter Peter Skårup.
I rapporten efterlyser komiteen under Europarådet initiativer, der belyser etniske mindretals positive bidrag til det danske samfund. Men også her er Peter Skårup helt uenig.
»Man skal ikke offensivt gå ud og fortælle noget om det positive, hvis det ikke er den sande historie,« siger han.

Anbefaler lovændring
Udover at opfordre til en særlig indsats for at forbedre befolkningens holdning til flygtninge og indvandrere, peger rapporten på en række konkrete områder, hvor den danske lovgivning direkte eller inddirekte medvirker til en fremmedfjendsk holdning.
Det gælder blandt andet det skærpede regler til indfødsret. Samt ikke mindst udlændingelovens bestemmelser, der giver myndighederne ret til at udvise personer uden dansk statsborgerskab, hvis de dømmes for en strafbar handling.
»Det er ECRI’s opfattelse, at de danske myndigheder skal overveje ny lovgivning på dette område...« lyder den klare anbefaling fra Komiteen. Står det til Peter Skårup, skal Europarådet dog slet ikke blande sig i hverken dette eller øvrige spørgsmål om danskernes behandling af indvandrere og flygtninge.
»Europarådet skulle finde nogle vigtigere ting at tage sig til, end at undersøge, hvad der sker i et land som Danmark,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her